Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lidé se pletou... ODS se nenadechuje, ale již znovu dýchá!

Občanská demokratická strana letos v dubnu oslaví 25 let od svého založení. Tento víkend měla 27. kongres za své již skoro čtvrt století existence. Je ODS do budoucna stranou nepoučitelnou, či je výhledově opět stranou vládní?

* Petr Fiala jasně obhájil svůj mandát a má novou ambiciózní zástupkyni.
* ODS vyřešila vnitřní problémy a soupeři mají přirozený strach.
* Budou-li zástupci ODS trpěliví, tak se časem dostaví první úspěchy.

ODS IS NOT GOING DOWN!

Na kongresu Občanské demokratické strany si nikdo nechtěl nepřipustit, že strana nejde nahoru - ,,ODS isn't going up". Naopak dlouholetý primátor a senátor Jaroslav Kubera ve svém humorném projevu prohlásil opačný výrok - ,,ODS is going up!" Uplynulý kongres byl plný optimismu, podpory a víry v lepší zítřky v podání zvýšování  preferencí. V jaké kondici je ovšem kdysi nejdominantnější politická strana skutečně dnes?

Když se v lednu 2014 stal předsedou Petr Fiala, tak jeho zvolení doprovázely obavy - dokáže své výborné znalosti renomovaný politolog aplikovat i v praxi či zda jeho akademický projev zaujme voliče. O dva roky později jsou dle mě pochybnosti částečně zažehnány. Minimálně na půdě občanských demokratů, poněvadž nikdo neměl odvahu svést rovnocenný boj s Petrem Fialou. Petr Fiala se stal silným a jasným lídrem ODS. Jeho spolustraníci ví, že je připraven s nimi vést diskuzi o programu a dojít ke konsensu, jenž by měl být servírován pomocí zákonů občanům České republiky. Podpora předsedy uvnitř ODS je skutečně obrovská. Nyní je zapotřebí tuto podporu přenést i mezi veřejnost. Jistě si vzpomeneme na poslední střet v Otázkách Václava Moravce s ministrem financí Andrejem  Babišem. Kdy Babiš prohlašoval, že Fiala lže s daty ohledně dotací a odvodů daní Agrofertu, když předkládal skutečná data z výroční zprávy této společnosti. Server Demagog.cz pochopitelně potvrdil pravdivost Fialových slov. Mimo jiné o tuto debatu řekl Andrej Babiš 7 nepravdivých výroků, zatímco Petr Fiala dva. Paradoxně rozdíl v žebříčku důvěryhodnosti politiků však mluví jasně v prospěch Andreje Babiše. Ministr financí mluví neustále o lžích ostatních až je nepravdomluvný on sám. 

Fiala ve svém projevu na kongresu prohlásil: ,,ODS vyřešila své problémy, očistila se a je připravena znovu vládnout!" ODS skutečně vyřešila řadu vnitrostranických problémů. Byla zrušena řada problematických místních sdružení, vytvořila jasný a stručný politický program, odešla řada členů, kteří chtěli ze členství v ODS mít svůj profit - privilegované postavení. Především však musela ODS vyřešit svoji finanční stránku, která byla v mnohem horším stavu než si samotný Fiala při zvolení v roce 2014 představoval. Kde však brát nové persony, když ,,staří" politikové jsou označováni za nedůvěryhodné. ODS nové osobnosti pro vrcholovou politiku našla na úrovni místních samospráv, kde disponovala a stále disponuje řadou úspěšných starostů, místostarostů či zastupitelů. Budeme-li přihlížet na nedávné preferenční průzkumy, tak podpora ODS je někde mezi 8 - 10 %, což je nepochybně výraznější a optimističtější podpora než v parlamentních volbách do Poslanecké sněmovny na podzim roku 2013. Bylo by naivní si myslet, že podpora poroste stejně rychle, jako preference klesaly. ODS je jistě připravena zasednout do vlády, ovšem opět při pohledu na předvolební průzkumy se zdát být návrat do vlády v nejbližších letech méně pravděpodobný, protože vše nasvědčuje tomu, že ANO s ČSSD bude vládnout dál. 

VLÁDNÍ ZÁSTUPCI SE CÍTÍ OHROŽENI...

Bohuslav Sobotka je zděšen  ze slov Petra Fialy, přičemž je třeba si uvědomit, že vlády ODS dostaly zemi do rukou v obtížných podmínkách, protože ČSSD v dobách hospodářského růstu miliardy finančních prostředků "projedla", kdy nesmyslně rozhazovala. Finanční krizi přicházející v roce 2009 nezavinil v České republice žádný politik. Ta přišla globálně do všech evropských zemích. Zodpovědná úsporná politika vlád ODS se však projevuje až o 6 let později. Ano, současná vláda v tom vidí své zásluhy, ale realita je opravdu jiná. Slova Bohuslava Sobotky na mě působí zastrašeně. Premiér je nejen v situaci, kdy vládu ovládá a řídí prakticky její vicepremiér, ale také podle předvolebních průzkumů premiér ztrácí s hnutím ANO krok a postavení člověka, který bude jmenován k sestavení vlády po příštích volbách. Sobotka nemá pevnou pozici ve vládě, ale navíc je tu další strana, která se bude jistě přibližovat jeho sociální demokracii. Přibližovat se bude určitě, byť pravděpodobně pomalu. Podobná slova volí i Andrej Babiš, který má z narůstajícího vlivu oponentů také strach, protože hrozí, že jeho odpůrců bude více a více. Proto volí rovněž ostrá slova. Chyby vlády přichází a ODS je připravena na ně věcně argumentovat. V neposlední řadě předseda ČSSD jistě závidí, jak lehce jdu do vedení zvolit i zástupkyně něžného pohlaví a navíc k tomu není třeba žádných kvót.

K ÚSPĚCHU JE TŘEBA TRPĚLIVOST...

ODS udělala řadu chybných rozhodnutí v minulosti, které chce nyní napravit - zavedení super hrubé mzdy, odklon od politiky zaměřující se na podnikatele, mladé lidi či rodiny s dětmi, zvýšení daní a mnoho dalších. Důležité je, že si strana bere ponaučení ze svých chyb. Takovou reflexi provede málokterá strana. Z těchto důvodů jsem přesvědčen, že ODS je strana budoucnosti. Budoucností myslím období 6 - 10 let. Od roku 2024 bude ODS zcela nepochybně mít volební preference nad 20 %. Je proto třeba vytrvat, věřit v činnost Petra Fialy a držet se nastolených not. Velmi těžká pozice čeká ODS na podzim, kdy bude obhajovat 8 senátorských mandátů.

O obrodě ODS svědčí i skutečnost, že delegáti kongresu ve vedení odmítli Jana Zahradila, který většinu času tráví v Bruselu, kde ovšem odvádí brilantní práci. Do vedení se dostala Alexandra Udženija, jež je někým vnímána kontroverzně z důvodu dlouholetého angažmá na pražském magistrátě, svého otce či souseda v Zadaru. Otce ani sousedy si však člověk nevybírá. A pokud by pro Pražany neodváděla dobrou a poctivou práci, tak by zcela nepochybně nebyla pražským sněmem nominována na pozici 1. místopředsedkyně. Sandra k překvapení všech vyhrála hned v prvním kole volby, což její mandát činí také silným. Její projev byl velmi kvalitní a naplní-li své sliby, tak ODS má novou kometu. Jsem přesvědčen, že Sandra bude aktivní složkou vedení a svým šarmem, pracovitostí a odhodlání tak dokáže získat nerozhodnuté voliče.

Svůj pohled na ostravský kongres ODS ukončím slovy, ve kterých vyjadřuji nesouhlas s výroky autorů komentářů průzkumů veřejného mínění: ,,ODS se nenadechuje, ale již řádně dýchá!" Jen je třeba míti na paměti atributy jako trpělivost, odhodlání, taktnost či ohleduplnost. 

SHRNUTÍ:

Před dvěma lety na kongresu v Olomouci panovala poraženecká nálada a snad jen málokdo věřil, že by se z ODS zase mohla stát nejsilnější strana v České republice. Tento víkend byla atmosféra na volebním kongresu v Ostravě zcela odlišná. V sále byla cítit suverenita, odhodlání či vnitřní jednota. Celý kongres proběhl v přátelské atmosféře, což poslední kongresy ODS nepamatují. Zásadní otázkou však zůstává v jaké míře se tento pozitivismus členů ODS dokáže přenést do české společnosti. ODS má vzdělané a odhodlané vedení. Nepochybuji, že je strana na cestě vzhůru, leč cestě pomalé a trnité.

Zdroje:

http://www.ods.cz/clanek/10893-nominacni-projev-na-predsedu-ods

http://www.ods.cz/clanek/10896-nominacni-projev-alexandry-udzenija

http://demagog.cz/diskusie/349/rok-2016-v-ceske-politice

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/ods-chce-zase-vladnout-premier-je-zdesen-nic-nepochopili_369078.html

http://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Ministr-Babis-ke-kongresu-ODS-Venovali-nasi-zemi-kmotrum-a-vzali-penize-tem-nejpotrebnejsim-417499

Autor: Marek Tvrz | neděle 17.1.2016 16:20 | karma článku: 23,03 | přečteno: 419x
  • Další články autora

Marek Tvrz

ODS na křižovatce: Bude dál kráčet nová moderní ODS?

Občanská demokratická strana, která příští týden oslaví neuvěřitelných 33 let své existence, má za sebou již 31. kongres, který proběhl tento víkend v Ostravě. Personálně téměř beze změny, ale nastává renesance programu a myšlení.

14.4.2024 v 21:01 | Karma: 7,93 | Přečteno: 329x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marek Tvrz

Nebezpečné nevolnosti „doktora“ Volného

Poslanec Volný je poslední týdny hvězdou sociálních sítí. Bohužel pozornost si nevysloužil žádným skvostným počinem, ale prostými dezinformaci, kterými zaplavuje své sociální sítě a jeho armáda ochotně informace šíří dál...

10.3.2021 v 13:20 | Karma: 15,84 | Přečteno: 365x | Diskuse| Politika

Marek Tvrz

Maturanti? Rukojmí Andreje Babiše v politickém boji

Minulý týden premiér Babiš prezentoval návrh ohledně úředních maturit. To vše v době, kdy české zdravotnictví zažívá největší nápor v historii, podnikatelé krachují a tiskové konference Vlády se staly bizarními.

9.3.2021 v 11:30 | Karma: 14,48 | Přečteno: 328x | Diskuse| Politika

Marek Tvrz

Sport a koronavirus: Jak pandemie ovlivňuje sportování v Česku

Vyhlášení Nouzového stavu českou vládou mělo přímý dopad na sport v Česku. Ten se ze dne na den úplně zastavil. Jestliže se kluby připravovaly na sehrání zápasů bez diváků, tak jen pár hodin poté přišla úplná stopka.

21.4.2020 v 20:38 | Karma: 5,09 | Přečteno: 160x | Diskuse| Společnost

Marek Tvrz

Vyloučení VK ml. z ODS je správným krokem

Sobota 16. 3. 2019 byla pro mnoho občanských demokratů a voličů očekávaným dnem. V pražské La Fabrice se konala Programová konference a ve večerních hodinách výkonná rada rozhodovala o budoucnosti Václava Klause mladšího.

17.3.2019 v 0:55 | Karma: 32,30 | Přečteno: 1425x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 7,93
  • Průměrná čtenost 784x
Živnostník, fotbalový funkcionář, volnočasový sportovec, člen ODS.

Seznam rubrik