Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

FenyAMG

27. 5. 2011 12:01
Přesně!

Toho se v podstatě obdodným způsobem dosáhlo na Podbořansku....X

1 0
možnosti

Leinad

21. 4. 2011 11:46
Konkurenční prostředí

Když já chci jet z Prahy do Brna, jedu autobusem, protože je z pohledu cestujícího s ISICem levnější, přesto pohodlnější (film, sluchátka, káva,...).

Jediná výhoda vlaku je větší spolehlivost ve špičce(pátek večer, neděle večer), nicméně autobus zná jenom "pár minut zpoždění", zatímco vlak když nechce, tak nejede vůbec(výpadek elektřiny, nehoda na trati se nedá objet...)

Vinníkem tohoto stavu je částečně SŽDC (proč nevedou přímé koleje mezi velkými městy, ale za to vlak jede i na samotu u lesa?) a z velké části kraje vybírající ČD bez konkurzů.

0 0
možnosti

politicky nekorektní trolejbus

21. 4. 2011 13:01
Re: Konkurenční prostředí

Ale zpoždění NENÍ argument proti železnici, ale proti jejímu provozovateli.

ČD nerovná se železnice obecně

0 0
možnosti

marbo

21. 4. 2011 10:10
Ani jsem to nedočetl, protože nesouhlasím

Vlak má význam pouze na delší vzdálenosti a to minimálně ze dvou důvodů:

1) autobus je levnější.

2) vlakové stanice jsou zpravidla hůře dostupné než autobusové zastávky. Když jedu přes půl republiky (dejme tomu 3 hodiny) tak není 15min na vlak a 15min z vlaku zas takový problém, když ale jedu např. z vesnice do okresního města (zhruba 20minut) je ta půl hodina navíc už sakra znát.

0 0
možnosti

davidsson

21. 4. 2011 9:04
Já fakt...

..miluji vláčky. Skoro každý rok si najdu čas, abych se s ním jednou svezl. Celou cestu se královsky bavím. Tuhle jsem jel z Liberce na Malou Skálu. Vlakem jsme to dali těsně pod 2 hodiny! Co na tom, že na kole tam jedu 40 minut :-)

0 0
možnosti

wiki5

19. 4. 2011 5:24
vyhodnost

cehokoliv rozhoduje trh. Kdyz musite argumenty typu "lidi si radi dojdou na vzdalenou zastavku, protoze potrebuji pohyb" presvedcovat, ze vase dedukce davaji smysl, pak je to vlastne nesmysl. Kdyby tech lidi co tak vyznavaji pohyb bylo dost, pak byste ani nemusel nic psat, protoze by o zadny problem prece neslo. Vlaky by byly nabite a autobusy by odumrely. Stvoril jste tak neuveritelnou demagogii, ze se to jen tak nevidi

0 0
možnosti

Viro

19. 4. 2011 15:52
Re: vyhodnost

Pokud chcete pořádnější kus demagogie, doporučuji návrhy zákonů a vůbec vše kolem politiky. Toto je slabý odvárek;-)

0 0
možnosti

burden

18. 4. 2011 18:19
pravdy i nepravdy

Za současné situace je železnice nesmyslný dinosaurus a řeči autorů na tom nic nezmění. Síť byla navržena a dimenzována mezi polovinou devatenáctého a první čtvrtinou dvacátého století. Tehdy byla železnice nesmírně moderní, protože vatriantou byl pouze volský potah. Dnes je jednoznačně výhodnější silniční doprava a to i za stavu, že je neskutečně zdaněna spotřebními daněmi za paliva. Železnice sice občas používá rovněž diesel, ale většina tratí je elektrifikované.

Na druhé straně toto nemusí být pravda do budoucna. Zjevně se blíží peak oil a palivová krize, kdy ceny benzínu a nafty vyletí do nebe. Elektromobil zatím nenabízí racionální budoucnost, kdežto elektrifikovaná železnice ano. Nelze vyloučit, že za pár let budeme blahořečit našim dědům, že máme tak hustou železniční síť, která vede do každých Kotěhůlek.

0 0
možnosti

Ruda Pivrnec

18. 4. 2011 19:15
Re: pravdy i nepravdy

Železniční síť v České republice měří 9 441 Km, z toho je 1 870 Km dvoukolejných tratí, přes 2 670 Km elektrifikovaných. To je údaj z roku 2006, dnes je počet elektrifikovaných úseků o něco málo vyšší. Vážně si myslíte, že je to většina?

0 0
možnosti

xychteen

15. 4. 2011 15:18
Čistě pro zajímavost hodnocení tohoto článku...

...od člověka z branže:

:

"Autorův článek je snůška blábolů s hrubými faktografickými a především logickými chybami, založený na neověřených předpokladech a zbožných přáních, a nemá vůbec cenu se jím zabývat. Je to hraní si s vláčky 1:1 za CIZÍ peníze. Až pan autor předloží ekonomicky soběstačný projekt provozu a údržby nějaké lokální trati za nikoli státní/veřejné peníze, pak se má cenu s ním bavit. Utrácet ze státního/veřejného by uměla každá Kočí :-)"

:

:-)

0 0
možnosti

Nikki01

15. 4. 2011 17:37
Re: Čistě pro zajímavost hodnocení tohoto článku...

autor necítí potřebu věnovat se drážnímu podnikání. Autor cítí potřebu vyvracet mýty o nehospodárnosti železniční dopravy

0 0
možnosti

romualda

15. 4. 2011 14:34
No

Se vším se souhlasit nedá, ale často by se tyto věci řešit daly, ale jak se říká, proč to řešit jednoduše, když to jde hezky složitě. Sám využívám lokální trať Zlín - Vizovice, a tato trať funguje dobře, projíždí přímo přes vesnice, zastávky jsou  ve vesnicích,  snad jen ve Vizovicích je nádraží spíše na konci. Mnohem horší je to ale, co se týče Zlínského kraje, u tzv. Vlárské trati, v úseku z Bojkovic do Brumova-Bylnice. Tato trať vede v blízkosti vesnic, ale jakoby naschvál jsou zastávky mimo vesnice - např. Bohuslavice nad Vláří, vlaková stanice je asi 0,5 km před vesnicí, trať dále vede přímo středem obce, ale zastávka tam už není. U obce Jestřábí vlaková zastávka chybí úplně, dále je na trati velká obec Štítná nad Vláří-Popov, zastávka je spíše na konci obce, mohla by být klidně druhá zastávka blíže středu obce, ale asi to nejde...

0 0
možnosti

houba_

15. 4. 2011 11:50
toto neni dobry clanek

Zeleznice je ma uchylka, ale s autorem dost nesouhlasim., U kazdeho bodu lze nalest kousek pravdy, ale vetsinou je to demagogie. Inu, podle popisu studuje prava, take kazdy argument se hodi bez ohledu na to, jak je hloupy. Protoze ale zakaznici drahy ci jinych dopravcu se musi chovat ekonomicky a a rozumne, tak proste se my, priznivci vlacku, musime smirit s tim, ze zeleznice sice prezije, ale neprezijou vsechny drahy, zejmema tzv. lokalky (viz. CaK  zakon o lokalkach). Proste doba se zmanila a naroky zakazniku jsou jine (rychlost prepravy, snadnost obsluhy atd.). Dnes jiz mistní hokynar si nepojede na nadrazi pro jednu bednu zbozi, ale necha si to privest treba PPL. Ona by ta bedna poslana vlakem byla totiz moc draha.

0 0
možnosti

Obyčejný člobrda

15. 4. 2011 11:16
Jednoduché

Do lístku za vlak promítněte plné náklady, a bude po železnici. Hájit dneska tento zastaralý dopravní prostředek je asi stejné, jako se snažit udržet formany v době, kdy se zaváděla železnice. Je to hezké, ale drahé a nepraktické. Tak ať si to fandové zprivatizují a platí. Jenže tam, kde k tomu došlo, tahají granty z veřejných peněz jako o život. Ono to totiž ekonomicky prostě nefunguje. 

0 0
možnosti

Jxyz

15. 4. 2011 11:26
Re: Jednoduché

U vetsiny autobusu taky neplatite plne naklady

0 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1603x
... věnuji se železnici. Aktivně i aktivisticky.