Poučení z krizového vývoje II (Petrof)

Z krizového vývoje je třeba se poučit. Jinak je celý krizový vývoj slušně řečeno na pytel, nebo-li na nic, čili na prd. A co plyne z krizového vývoje kolem jedenácti klavírů a pián firmy Petrof nedodaných do Číny?

Za prvé: Obchodovat s Čínou je obchodovat s bolševikem. To je jedno, že vašim partnerem je soukromá společnost. Bolševik ji může zdanit, zavřít, zničit, cokoliv. Bez obrany, bez odvolání. Takže obchodujete s bolševikem. Protože bolševik vládne a je nad zákonem. Tečka.

Za druhé: Proč je obchodovat s čínskou soukromou společností to stejné, jako obchodovat s bolševikem? Protože někde v Pekingu nebo v nějakém stranické Orlím hnízdě zvedne pičmunda pohlavára telefon, zavolá kantonskému tajemníkovi partaje, ten zvedne telefon a zavolá krajskému tajemníkovi partaje, ten zvedne telefon a zavolá okresnímu tajemníkovi partaje a ten zavolá soukromé firmě a řekne: Soudruhu řediteli, máš Smolíka Pacholíka, ty piána nedovezeš. A soudruh ředitel Smolík Pacholík poví: Jasně soudruhu, nechci do převýchovného tábora vydávat soudruhům lopaty a krumpáče místo pian, nedovezu. Už jsem si sám, soudruhu, říkal, že Češi jsou protikomunistický hnůj. Čest!

Za třetí: Je Čína bolševický stát nebo mají víc kapitalismu než my s Bruselem dohromady, jak říkají soudruzi Zeman, Klaus jr. či Okamura a jejich fan kluby? Čína je bolševický stát. Jistě - má nebolševické zvláštnosti, třeba je jednoduché založit firmu. Ale o tom, zda ji budete nebo nebudete vlastnit, zda dostanete metál nebo klepeta a dvacet let natvrdo, o tom ve finále rozhodují bolševičtí tajemníci. Ergo kladívko: Čína je bolševický stát. Demokracie a vlády zákona tam není ani zbla.

Za čtvrté: Co znamená pustit si bolševika do domu? Představte si, že nějaké sítě 5G u nás postaví soukromá čínská firma Huawei. A co když soudruh z Pekingu spustí systém padajícího bolševického nařízení a soudruzi z Huawei dostanou na stůl vcelu srozumitelný vzkaz: Rozkaz zní jasně, český narušitel nesmí projít! Všichni budeme napojeni na 5G a bum: 5G nám přestane běhat. Že je to blbost? Tak proč soudruh distributor pian odmítnul převzít hotové výrobky Petrof? Princip je naprosto stejný.

Za páté: Ale to poučení z krizového vývoje je potřeba aplikovat obecně. Režim tak zhruba nejbližší čínskému je Ruská federace. Trochu jiné postupy a trochu jiná strategie, ale ve finále to stejné - jenom si kluci neříkají soudruhu a už pustili k vodě všechnu jinou ideologii, kromě udržení moci. Ale ten mechanismus je stejný. Fakt je rozumné uvažovat i jen na setinu sekundy, že by ruští postsoudruzi stavěli v této zemi něco, jako jadernou elektrárnu? No, potěš koště!

Sečteno: Ať se jde čínský soudruh bodnout jehlou do měkkých částí těla. Politika jedné Číny je politika Pekingu, jakou politiku budeme dělat my, do toho je bolševikům v Čínské lidové republice kulové. Jejich politika je jejich věc, naše politika naše. Nemáme žádnou povinnost pokleknout před jejich představou, jak se máme chovat.

Popravdě za prvé navíc: Z Číny dovážíme (jednoduše) za 500 miliard korun, vyvážíme ani ne za 50. Tak jako, soudruzi v Pekingu, sorry. Fakt si chcete měřit pindíky? Jistě, mnoho naší produkce jde přes německé a další výrobky. Ale pořád i s tím: ten rozdíl je obrovský i s posledními dráty do posledního audi. A když už tedy tato nota - tak se pojďme bavit o reexportu před Honkong a další. Ono by těch 500 miliard také ještě narostlo.

Za druhé navíc: Všimli jste si, kluci čínský, že vás mají všichni plné zuby a že už nikoho nebaví vaše parazitování na světové ekonomice? Že už nejen Amerika, ale i Evropa je rozladěná z toho, že se sice cpete na všechny světové trhy, ale svůj si chráníte nehoráznými ochranářskými opatřeními? Bez jakéhokoliv ohledu na aktuální stav česko-čínských vztahů: Vaše doba těžké pohody pomalu končí. Už jste vyspělému světu prodali svoji kdysi levnou pracovní sílu, z čehož jste čerpali zdroj hospodářského zázraku. Budete muset začít fungovat trošku jinak.

Tak si pomalu zvykejte. Ale jinak samozřejmě: Čest!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Marek | čtvrtek 10.9.2020 7:46 | karma článku: 28,38 | přečteno: 917x
  • Další články autora

Tomáš Marek

Agroterorismus

7.3.2024 v 17:03 | Karma: 37,93

Tomáš Marek

Paní Alenko, vraťte se na finance!

22.9.2023 v 10:45 | Karma: 35,37

Tomáš Marek

Zmrzneme, nebo umřou hlady?

9.9.2022 v 12:40 | Karma: 18,21