K plotně!

Dovolím si několik drobných poznámek k příběhu, který má nesporné spíše humorné prvky, ale který se s námi potáhne ještě nějakou dobu. Pánové Vácha a Koubek poslali jednu ženu k plotně a zahráli na strunku politické nekorektnosti.

Velmi krátké shrnutí. běží nastavení fotbalového zápasu Brno - Sparta, stav 2:3. Brno tlačí, Sparta panikaří. Dostává gól ze situace, která je ofsajdová. Před rokem by byla ofsajdová naprosto zjevně, po změnách pravidel dejme tomu můžeme najít jisté opravdu drobné pochybnosti. Nicméně všichni vidí ofsajd. Kromě pomezní rozhodčí. Ženy (jména nejsou v této souvislosti podstatná, ale jde o Lucii Ratajovou).

Sparťané jsou frustrovaní. Z jejich pohledu je gól naprosto zjevně neregulérní.

Brankář Tomáš Koubek to rozbalí hned v pozápasovém rozhovoru v přímém přenosu a pošle paní rozhodčí k plotně. Kabina je, zdá se, názorově konzistentní, protože to stejné udělá zraněný středopolař Lukáš Vácha na svém twitteru.

Na světě je kauza.

Čili se řeší - jsou Koubek s Váchou skutečně machisté, misogynní pomatenci? Nebo prostě jenom plácli první, co jim na jazyk přišlo?

Spíš bych tipoval to druhé. Svým způsobem štěstí, že tam nestál černoch, vietnamec a nedej Bože Róm nebo potomek arabských přistěhovalců, případně pomezní sudí znáný svou homosexualitou, protože bychom se asi dozvěděli něco horšího než cestu k plotně.

Nepochybuji o tom, že řada lidí bude mít chuť oba fotbalisty minimálně symbolicky ukřižovat. Bylo by fajn, kdyby si tuhle chuť nechali zajít. První rozhodnutí klubu je správné - absolvovat tréninky s ženskou jedenáckou a být ambasadorem utkání v ženském fotbale, to je přesné. V celku nepochybuji o tom, že pánům Koubkovi a Váchovi nebude dělat problém postavit se ke kameře a říci něco o tom, že "holky skvěle makaj a mají mou úctu". A dost možná jim to půjde i od srdce.

Faktem je, že prohlášení o plotnách jsou hloupá a na úrovni čtvrté cenové skupiny, což ale uráží čtvrtou cenovou skupinu. Ale nedělejme z jednoho vyhorceného okamžiku středobod světa. Paní Ratajová udělala chybu a z pohledu Sparty jistě chybu zjevnou, obrovskou a fatální. Hráči by však vůbec neměli komentovat výkony rozhodčích, od toho jsou odborníci v příslušné komisi, ale faktem je, že to prostě někdy někdo neunese.

Testosteron lítá i ušima, adrenalín je na bodu blízkém kolapsu celého systému a z pusy vyletí první pitomost, co člověka napadne. Byla tam žena, tak to odnesly ženy, Kdyby tam byl chlápek, schytal by to formálně jinak, ale schytal by to také. Prostě v tom rozčílení bylo nejjednodušší zaútočit na "ženský" element té situace.

Já osobně si s radostí užiju kajícího se Lukáše Váchu, který si bude pochvalovat trénink s holkama. A když dají oba pánové ještě nějaký ten tisíc na míče pro venkovské holčičí jedenáctky, tak to bude dostatečně fér.

S ukřižováním bych počkal na příští případ.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Marek | úterý 4.10.2016 9:55 | karma článku: 15,39 | přečteno: 547x
  • Další články autora

Tomáš Marek

Agroterorismus

7.3.2024 v 17:03 | Karma: 37,93

Tomáš Marek

Paní Alenko, vraťte se na finance!

22.9.2023 v 10:45 | Karma: 35,37

Tomáš Marek

Zmrzneme, nebo umřou hlady?

9.9.2022 v 12:40 | Karma: 18,21