Ministryně Maláčová má stále do dobrého hospodáře daleko

  Ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením ministryně Maláčové těsně před Vánoci uveřejnilo novou zakázku s předpokládanou hodnotou 280 000 000,- Kč.

Nejedná se přitom o dodávku klíčového softwaru, ale, jak uvádí samo ministerstvo (!), o vedení projektové kanceláře, podpoře projektového řízení, řízení životních cyklů informačních systémů a poskytování odborných a konzultačních služeb, týkajících se ICT na MPSV. 

 

Tedy jinými slovy si ministryně pár měsíců před volbami objednává externí firmu, aby MPSV řídila doposud nejasné IT projekty v následujících 4 letech. A to vše za více jak čtvrt miliardy! 

 

Mám za to, že se jedná o plýtvání penězi daňových poplatníků. Vždyť tyto činnosti by si měl resort práce a sociálních věcí umět zajistit interně. A v případě nedostatku kapacit zahájit náborovou kampaň. Není totiž možné, aby měsíčně platilo za projektového manažera 170 000,- Kč bez DPH. Toto je totiž minimální částka podle zadávací dokumentace. Účastníci výběrového řízení mohou nabídnout pouze vyšší.

 

Považuji za skutečně skandální, že paní ministraně tuto veřejnou zakázku vypsala tak krátce před Vánoci. Stejně tak je velmi podivné, že ačkoliv paní ministryni zbývají v úřadu měsíce, touto zcela očividně nevýhodnou zakázkou zaváže svého nástupce. 

 

Paní ministryni jsem tak zaslal interpelaci, ve které se jí budu na výše uvedené ptát. Otázky jsou jednoduché....

 

1. Z jakého důvodu si Ministerstvo práce a sociálních věcí není schopno zajistit předmět zakázky interně?

 

2. Z jakého důvodu došlo k vypsání zakázky těsně před vánočními svátky a koncem kalendářního roku?

 

3. Na základě jakých dat byly stanoveny minimální cenové úrovně pro jednotlivé role za jeden člověkoden poskytování uvedené na straně 7 zadávací dokumentace pokynů pro zpracování nabídky Veřejné zakázky?Věřím, že mě v odpovědi ministrině ubezpečí, že k žádnému rozhazování peněz daňových poplatníků nedojde a zakázku přehodnotí.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Novák | středa 30.12.2020 11:07 | karma článku: 29,15 | přečteno: 933x