Petice za regulaci chovu psů

Po delší době jsem se vrátil k tématu regulace chovu psů a protože bych chtěl, aby se téma posunulo, vytvořil jsem petici. Až bude zřejmé, že nejsem sám, koho problém zajímá, obrátím se na naše zákonodárce a požádám je, aby věc začali řešit.  Pokud budete souhlasit, chtěl bych vás všechny poprosit o podporu a podpis níže uvedené petice. Jde v ní hlavně o regulaci chovu psů nebezpečných plemen, používání náhubků na veřejných prostranstvích a úklid exkrementů. Odkaz na petici je na konci článku a text následuje:

Vážená paní poslankyně, vážený pane poslanče,
 
chtěli bych Vás požádat o navržení a prosazení změn zákonů, které by pomohly zvýšit bezpečnost občanů, zejména dětí.
 
Jedná se o snížení rizika poranění či usmrcení psem. Vzhledem k současnému stavu, kdy tuto záležitost řeší pouze a velmi nejednotně obecní vyhlášky, bychom navrhovali následující:
 
1) Stanovit povinnost používat náhubek a vodítko pro všechny psy mimo nemovitost majitele nebo prostory výslově určené pro venčení a výcvik psů.
2) V trestním zákoníku výslovně definovat trestný čin ublížení na zdraví způsobené psem.
3) Jako nebezpečné (původně  jsem uváděl agresivní) plemeno určit takové, které v průběhu např. posledních 5ti let v ČR způsobilo 2 úmrtí nebo 10  zranění s dobou hospitalizace delší  7 dnů.
4) Psy  nebezpečných (původně  jsem uváděl agresivních) plemen a jejich křížence povinně vybavit čipem, vytvořit jejich registr s uvedením majitele. Při změně majitele stanovit lhůty pro ohlášení změny.
Při nesplnění této povinnosti stanovit vysoké finanční sankce.
Stanovit ohlašovací povinnost v řádu hodin při jejich zaběhnutí.
5) Pokud pes  nebezpečného (původně  jsem uváděl agresivního) plemene napadne člověka a způsobí mu těžké zranění, nechat ho ve stanovené časové lhůtě utratit.
6) Všechna tato nebezpečná (původně  jsem uváděl agresivní) plemena nechat vykastrovat a zakázat jejich další dovoz (podobné opatření existuje ve Francii).
7) Ideální by bylo i výslovně stanovit povinnost pro majitele, aby úklízet exkrementy jejich psů.
 
Cílem těchto opatření by mělo být, aby si majitelé psů byli vědomi své odpovědnosti a aby tato byla snadněji vymahatelná.
 
Petici můžete podpořit nebo podepsat na http://www.petice24.com/petice_za_regulaci_chovu_ps

Autor: Marek Konečný | neděle 4.5.2014 12:01 | karma článku: 14,76 | přečteno: 1299x
  • Další články autora

Marek Konečný

Češi, nebuďte čuňata!

15.9.2020 v 10:13 | Karma: 29,28

Marek Konečný

Dvojí kvalita Fernetu!?

19.7.2019 v 9:47 | Karma: 39,97

Marek Konečný

Zbytečná ústavní žaloba

10.7.2019 v 10:29 | Karma: 11,91