- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Májka se už dávno nedá žrát, ale to platí o většině výrobků od Hamé. Tato značka se pro mě postupně stala zárukou mizerné kvality a hnusné chuti.
Podíl vody je jiný, kterou vodu máte na mysli? Voda je v mase vázána několikerým způsobem, v zásadě rozlišujeme vodu pravou hydratační, vodu imobilizovanou mezi filamenty v myofibrilárních a vodu volnou. Volnou vodu lze z masa vytěsnit působením určité mechanické síly (tlakem), zatím co vodu vázanou, tj. hydratační a imobilizovanou, toutéž mechanickou silou vytěsnit nelze. Podíl volné i imobilizované vody není tudíž stálý, nýbrž závisí na použité mechanické síle. Vaznost chápeme jako schopnost masa vázat svoji nebo přidanou vodu a je definována jako podíl vázané vody (tj. hydratační + imobilizované) z celkového obsahu vody v mase za podmínek metody (je totiž zřejmé, že při použití vyššího tlaku bude množství volné vody vyšší).
Zrovna dnes ráno jsem měl na snídani paštiku májku se zeleným pepřem. Je to špica!
jojo, glutamáty dělají divy. Jak s chutí, tak následně např.s mozkem konzumenta... Dobrou chuť ;-)
už dobrých 15 let jsem si nekoupil nic na čem je napsáno Hamé
Májka, prý zlaté dědictví .
Ale nějak jsem si vzpomněl na citát, na který jsem narazil někde na internetu a ten zněl: "Jez výrobky z Hamé, vy***** to samé!"
Májku jsem měl jako dítě rád, na výpravách do přírody byl chleba s Májkou základ.
Nevěděl jsem, že se ještě prodává.
Technická: pokud je vepřových surovin 61 % hmotnosti, a suroviny jsou celkem 4, vychází minimální množství vody, které pochopitelně neznáme, na nějakých 16 %, nikoli na více než 33 %. Sice souhlasím, že té vody tam nejspíš bude kolem oné třetiny, ale matematicky vzato to nejde ze složení usuzovat i za podmínky, že by výrobce dodržel zákonné povinnosti, tedy uvádění surovin v sestupné řadě podle poměru, kolik dané suroviny ve výrobku je. Čistě teoreticky by tedy mohla mít paštika 61 % vepřových surovin, řekněme 19 % vody, a zbylých 20 % by dělaly ostatní suroviny, od té soli až po cukr (dextrózu)...
P.S. Jinak ale samozřejmě souhlasím, a nechápu kolegy diskutující, kteří výrobek hájí tím, že přeci umíme číst. Běžný spotřebitel opravdu nečte etiketu při každé změně velikosti, předpokládá prostě, že když se něco nějak jmenuje, bude to uvnitř stejné ve všech velikostech.
Vidíte a me ta velka v konzerve vylozene chutna,jen je dost draha bych rek
Proboha co to je za blábol, ať si každý kupuje co chce, ne?
Jistě, ať si každý kupuje, co chce. Ale proč by upozornění na dvojí "kvalitu" Májky mělo být blábolem?
Dvojí kvalita těchto výrobků je - hnusná a ještě hnusnější. Neznám nikoho, kdo by to kupoval.