Divočáka nestřelí, ale na vlky chtějí pořádat hony!

Myslivecká komise Agrární komory představila návrh na povolení odstřelu vlků. Ohání se škodami, které vlci způsobují. Přitom jde jen o kouřovou clonu, která má legalizovat trofejní lov těchto šelem.  

Musíme si připomenout, že tito starostliví myslivci vědomě dopouštějí přemnožování divočáků a spárkaté zvěře, kteří způsobují mnohamilionové škody jak na polích, tak v lesích. Divočáky začali pořádně střílet teprve tehdy, až za ně byly vypláceny tučné odměny kvůli moru. 

"Podle Zelené zprávy Ministerstva zemědělství ČR lesníci vyčíslili škody spárkatou zvěří za rok 2017 ve výši 35 mil. Kč. ... Jeví se však, že vykazované škody zvěří nekorespondují se skutečnými škodami na lesních porostech, které prokázala opakovaným měřením Národní inventarizace lesů...Pokud bychom brali plochu lesů ve správě Lesů ČR jako reprezentativní vzorek, tak každoroční náklady na ochranu lesa proti škodám zvěří v ČR odhaduji ve výši 809 mil. Kč. " Zdroj: https://www.asz.cz/cs/aktualne-z-asz/zachrani-sedlaci-sve-lesy-dil-iv-eliminace-hospodarskych-skod-pri-obnove-lesa.html

A škody na zemědělských plodinách pak mohou být odhadovány na dalších 500 milionů korun ročně. Zdroj: https://www.asz.cz/cs/projekty-a-skoleni/zemedelstvi-a-myslivost/horke-tema-skody-zpusobene-zveri-na-zemedelskych-plodinach.html

Výše uvedená čísla pocházejí od Asociace soukromého zemědělství ČR, ne od nějakých ekologů...

Bylo by tedy lepší, aby se myslivci začali o honitby starat tak jak jim ukládá zákon a čemu se dlouhodobě vyhýbají. Ale tom se myslivecká komise Agrární komory nezmiňuje.

Proč se raději nezasazují o zvýšení vyplácených náhrad a zjednodušení procesu je jasné - nemohli by si legálně střelit vlka a mít doma pěknou trofej.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Konečný | úterý 27.8.2019 9:07 | karma článku: 30,21 | přečteno: 802x
  • Další články autora

Marek Konečný

Češi, nebuďte čuňata!

15.9.2020 v 10:13 | Karma: 29,28

Marek Konečný

Dvojí kvalita Fernetu!?

19.7.2019 v 9:47 | Karma: 39,97

Marek Konečný

Zbytečná ústavní žaloba

10.7.2019 v 10:29 | Karma: 11,91