Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Romové se chtějí vracet z Velké Británie - žádají o repatriaci a ubytování v hotelu...

Je mi jasné, že díky titulku budu automaticky označen za rasistu a člověka nesnášenlivého, ovšem míra dojení společnosti musí mít vždy své meze. Meze, které umí někteří zdárně překonávat.

V poště mi přistála tisková zpráva s  názvem, Ostravská Asociace romských podnikatelů jedná se zástupci krizového štábu MSK. Hlavičkový papír TZ má označení Hnutí romských studentů a Asociace romských podnikatelů a spolků ČR. Paráda, o těch jsem nikdy neslyšel a předpokládám, že ani většina z nás. 

Předmětem jednání byla "minimalizace hrozeb šíření nákazy při repatriaci občanů ČR (rozuměj romů) z Velké Británie. Předpoklad je. že se nám domů vrátí 2000 spoluobčanů, kteří nebudou mít kde bydlet, nebudou mít peníze, prostě natažená dlaň a státe postarej se, jsem doma.

Co tedy chtějí:

1. na hranicích test na koronavirus

2. do doby zjištění výsledku testu důstojné ubytování - hotel (nedělám si legraci)

3. pro zdravé rodiny volné ubytovací kapacity

4. pro pozitivně testované účinná kontrola a monitoring všech v karanténě (v hotelu)

Nemohu si nevybavit tažení Romů do Velké Británie za lepším životem. Teď, když to tam lepší není se chtějí vrátit, bez peněz, ale s požadavky. 

Kolik nás bude tahle sranda stát? 2000 lidí, pro všechny ubytko v teplém hotelu s all inclusive, to máme minimálně litránek na den pro každého, za den je to dvojčička, za týden 14 mega. Ale jsou to také voliči a tak pro ně určitě božský "řídímstátjakofirmu" něco najde.

Tak pěkný korona den pro všechny a počtěte si sami

 

TISKOVÁ ZPRÁVA                                                                                        V Ostravě 3. 4. 2020

Ostravská Asociace romských podnikatelů jedná se zástupci krizového štábu MSK

Představitelé Asociace romských podnikatelů a spolků ČR a Hnutí romských studentů jednali v těchto dnech se zástupci krizového štábu MSK – konkrétně s ředitelkou KHS Pavlou Svrčinovou, náměstkem hejtmana Jakubem Unuckou a ředitelem krajské policie Tomášem Kuželem. Předmětem jednání byla minimalizace hrozeb šíření nákazy při repatriaci občanů ČR vracejících se z Velké Británie, distribuce ochranných a dezinfekčních prostředků potřebným a do rizikových lokalit.

 

Počet repatriovaných představuje zhruba 2 000 osob. Očekává se návrat většího množství občanů z Velké Británie, zejména příslušníků romské komunity. Dle informací Asociace vracející se osoby nemají mnohdy zajištěno ubytování a spoléhají na své rodiny. Hrozí tak, že dojde k vysoké koncentraci osob na malém prostoru, a tím k porušování vládou nařízené karantény, nebo budou osoby v době karantény jinde, než původně nahlásili. Většina z navrátilců má britskou SIM kartu, kterou v krátké době po návratu vypne a nahradí jiným číslem mobilního telefonu. Tím dojde ke ztrátě spojení i případného trasování. „Bohužel přístup Policie ČR a Krajské hygienické stanice je v této věci doposud laxní. Naše organizace proto navrhuje přijetí okamžitých opatření pro všechny osoby (nejen Romy) tak, aby příjezd dalších skupin repatriovaných občanů v rámci celé České republiky byl v upraveném režimu, který umožní výrazně eliminovat možnost rozšíření koronavirové nákazy. Současně nabízíme asistenci při koordinaci příjezdů vracejících se Romů. Díky tomu bude mít komunita přehled o rodinách, které se vracejí, zejména o jejich skutečném místě pobytu. Toto opatření již realizujeme a jsme již v kontaktu s rodinami, které jsou v karanténě, monitorujeme jejich situaci. Máme informaci o tom, že rodiny nemají finanční prostředky k tomu, aby řádně dodržovali karanténu. Nemají ochranné roušky, rukavice ani dezinfekce. Vyřízení relevantní sociální dávky není tak rychlé, aby eliminovalo tento problém,“ upozorňuje prezident ostravské Asociace romských podnikatelů a spolků ČR Vladimír Leško.

 

Konkrétní navrhovaná opatření

  • Provést všem osobám vracejícím se ze zahraničí PCR test na hraničním přechodu a po dobu do získání výsledků (nejméně 48 hodin) jim poskytnout důstojné místo k pobytu (např. hotel), kde budou současně dodržovat karanténní režim a bude jim poskytnut balíček potravin, aby nemusely místo pobytu opouštět. Tímto identifikujeme přenašeče, kteří by mohli šířit nákazu, která by nesla daleko větší náklady ještě před stykem s komunitou.
  • Poskytnout volné ubytovací kapacity pro ty rodiny, které nemají prokazatelně (nájemní nebo vlastnický vztah k obytnému prostoru) možnost dodržovat karanténu z důvodů absence obytných prostor, a tím zamezit případnému styku s tuzemskou komunitou a porušování karantény.
  • V případě pozitivního výsledku testu apelujeme, aby zástupci Policie ČR, městské policie, popřípadě asistenti prevence kriminality ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí byli nasazeni k účinné kontrole a monitoringu všech testovaných osob v povinné karanténě.

 

„V nejbližších dnech budeme opět jednat se zástupci krizového štábu, a to ve věci řešení životních situací osob/rodin a distribuce ochranných a dezinfekčních prostředků do rizikových lokalit. V současné době se jedná o zdraví a životy našich dětí, rodin, blízkých, občanů České republiky. Je nutné vytvořit a implementovat náležitá opatření, abychom minimalizovali rizika šíření koronaviru. Narodili jsme se v tomto kraji a budeme bojovat proti rizikům, která mohou ohrozit obyvatele našeho kraje,“ říká na závěr Vladimír Leško z ostravské Asociace romských podnikatelů a spolků ČR.
 

 

Kontakt pro více informací:

Vladimír Leško, prezident Asociace romských podnikatelů a spolků ČR, z.s.

E: arps.cr@seznam.cz, T: 608 100 351, www.arps-cr.cz

 

Bc. Vladimír Čermák, lídr Hnutí romských studentů a koordinátor projektu

E: hnutirs@gmail.com, T: 736 788 884

 

Autor: Marek Hurt | pátek 3.4.2020 10:28 | karma článku: 48,55 | přečteno: 86313x
  • Další články autora

Marek Hurt

Důvěryhodnost především aneb chcete něco vědět o vakcíně Pfizer? Počkejte si 55 - 75 let.

Jde o žádost amerického soudce o poskytnutí informací o vakcíně firem Pfizer a Biontech od amerického úřadu pro kontrolu potravin a léčiv FDA, který použití vakcín schválil v rekordně krátké době.

8.12.2021 v 19:36 | Karma: 37,46 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Společnost

Marek Hurt

Solární baron s kyperskou spojkou. To bude ministr!

Předseda STANU Vít Rakušan se prý dohodl s kandidátem na ministra průmyslu a obchodu Věslavem Michalikem, že vyřeší střet zájmů ohledně solárních elektráren a podezření kolem svého podnikání. Jak to vyřeší? A bude mu někdo věřit?

24.11.2021 v 9:21 | Karma: 41,42 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Společnost

Marek Hurt

Je čas opustit společný evropský energetický systém

Němci si v roce 1998 prosadili společný energetický trh. Tenkrát se tato myšlenka jevila jako neškodná a vhodná. Následně u nich došlo k zeleno-levicové masivní orientaci. Z toho vznikla tzv. Energiewende.

11.11.2021 v 13:11 | Karma: 38,14 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Společnost

Marek Hurt

A dost. Zelená EU nesmí zničit životy lidí

Všechno zdražuje. Lidem se vede hůř a hůř. Může za to samozřejmě i covid a další faktory včetně různých šmejdů typu miliardářského vlastníka Bohemia Energy. Ale jeden zdroj zdražování jde utnout rychle a to zelené bláznovství EU.

1.11.2021 v 11:04 | Karma: 39,49 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Marek Hurt

„Boj za klima“ a kdo ho ve skutečnosti platí?

Trestat výrobce drogy, nebo jejího konzumenta? Tak nějak vypadaly úvahy Evropské komise, když vymýšlela nejen emisní povolenky. Rozhodla se trestat výrobce, jenže ve skutečnosti to dopadlo jinak.

28.10.2021 v 10:30 | Karma: 30,96 | Přečteno: 459x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Česko nakoupí šest vrtulníků pro hašení požárů, pomohou i jinde v Unii

30. dubna 2024  16:51

Česko chce do roku 2030 nakoupit šest vrtulníků pro hašení lesních požárů. Jejich cena by byla do...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3153x
Proč si kazit život špatnou náladou, když je tak krátký? Není nic lepšího, než vypnout počítač a jít a mluvit s lidmi, které máte rádi.

Seznam rubrik