Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hledá se viník, který zhasnul Texas

Připomíná to detektivku. Na začátku byla tma v Texasu. Nyní probíhá vyšetřování, kdo zhasnul. Podezřelí ukazují na sebe navzájem. Objeví se Sherlock Holmes a dopátrá se pravdy?

Nejprve si připomeňme, co se stalo. V první polovině února udeřilo v Texasu velmi mrazivé počasí a sněhové bouře. Došlo k rozsáhlému blackoutu. Bez elektřiny a tím i bez tepla se ocitly asi 4 miliony lidí. Když byly poté poté dodávky obnoveny, šokovaly zmrzlé Texasany mnohatisícové účty za elektřinu. Upozorňuju, že v dolarech.

Když pominulo nejhorší období, nastaly hádky, kdo nebo co za celý průšvih může. Jisté je, že to bylo mrazivé počasí a nepřipravenost Texasu, který má svou přenosovou soustavu nepropojenou s ostatními státy, domy nejsou zateplené atd. Největší hádky jsou ale o tom, které že vlastně selhaly zdroje. Ve zkratce lze říci, že republikáni vinu házejí na zamrzlé větrníky, demokraté zase křičí, že za ten průšvih mohou fosilní zdroje, hlavně plyn a ropa. Plynové potrubí totiž zamrzlo také.

Fotovoltaika dá možná vzniknout novým pracovním pozicím.

Hádky jsou to vášnivé, padají silná slova z obou stran. „Ukázalo se nyní, že fosilní paliva prostě stále potřebujeme. Větrná a sluneční energie evidentně selhala. Pokud bychom přistoupili na dohodu Green Deal, byla by to pro USA smrt,” řekl guvernér Texasu Greg Abbott. Reagoval tak na navrhovaný plán, podle něhož by měl Texas přejít právě na zelenou energii.

Okamžitě ale přišel křik zastánců obnovitelných zdrojů. Obnovitelné zdroje za to prý nemohou, protože tvoří jen menší část energetického mixu Texasu. Jejich podíl se prý musí zvýšit. Americká Národní laboratoř pro obnovitelné zdroje energie vydala už v roce 2018 studii, v níž problémy Texasu předpovídala. Rešením by prý byly solární panely s akumulací energie.

Fakt by mě zajímalo, na kolik můžou být zrovna soláry spásou. Zkušenosti z Evropy ukazují, že v mrazivém počasí prakticky vůbec nefungují. Stejně tak si nejsem jist akumulací. Ta zatím nějak funguje v malém měřítku například u jednoho rodinného domu. Žádné baterie, které by byly schopny táhnout celý stát, ale neexistují a nejspíš ještě dost dlouho existovat nebudou.

Tesla právě teď staví v Kalifornii novou největší baterii na světě. Bude mít kapacitu 730 MWh. Nepředstavujte si ji jako nějakého drobečka, skládá se z 256 jednotek baterií Tesla Megapack umístěných na 33 betonových deskách. A teď pozor. Víte, kolik elektřiny spotřebuje Česká republika za jednu jedinou hodinu? Když vezmu údaj z roku 2018, kdy jsme měli spotřebu 73,9 TWh, tedy v přepočtu necelých 74 milionů MWh, tak na jednu hodinu to vychází zhruba 8436 MWh. To znamená, že z největší baterie na světě by bylo možné Českou republiku napájet zhruba 5 minut…

Nejsem expert na baterie a akumulaci, ale nějak mi to prostě nevychází. Stejně jako se mi nezdá, že by kohokoli měly zrovna v zimě zachraňovat solární elektrárny. Naopak nepochybuju, že ve slunném Texasu, kde mají spoustu volných ploch, budou po většinu roku soláry fungovat výborně, stejně jako větrníky.

Vůbec proto nechápu ty hádky. Přece se naprosto jasně ukazuje, že nejlepší a nejbezpečnější je energetický mix založený na různých zdrojích. Jejích podíl by měl být logický dle přírodních a geografických podmínek. Třeba v Norsku či Rakousku by byli blázni, kdyby nevyužívali hodně vodních elektráren. Naopak ve Španělsku či Arizoně, kde svítí slunce prakticky neustále a spoustu rozlohy tvoří prázdné pouště, by jen chorý mozek nepostavil solární elektrárny, stejně jako dávají smysl větrníky na moři či ve větrných údolích Kalifornie. Vždycky je ale nutné, aby byly tyto obnovitelné zdroje vykryty konvenčními elektrárnami, někde více, někde méně. Ale vždy dostatečně, aby se předešlo průšvihům, jaké zažil Texas.

A pak jsou státy jako Česká republika, kde máme zkrátka podmínky pro obnovitelné zdroje omezené. I přesto bychom tady OZE měli samozřejmě rozvíjet co nejvíc. Ale holt je musíme vykrýt jádrem. A do té doby, než ho postavíme, budeme využívat uhlí, od kterého budeme postupně odcházet, jak se budou stavět nové zdroje. Tohle mi přijde jako naprosto racionální přístup. Energetika nám tady funguje, k žádným zásadním výpadkům nedochází. Buďme za to rádi, protože přece víme, že mrazy tady taky dokážou být pořádné.

Autor: Marek Hurt | pátek 5.3.2021 7:40 | karma článku: 36,12 | přečteno: 1020x
  • Další články autora

Marek Hurt

Proč chce Fialova vláda nechat ohlupovat děti?

„Podpoříme environmentální vzdělávání a výchovu, především s ohledem na systémové uplatnění tzv. klimatického vzdělávání ve školách,“ uvádí se v programovém prohlášení vlády.

11.1.2022 v 8:56 | Karma: 38,19 | Přečteno: 961x | Diskuse| Společnost

Marek Hurt

Média upřednostňují zelenou ideologii před fakty

S jednoznačně kritickým textem o Zeleném údělu, postaveném na fyzikálních zákonech, se v hlavních médií setká člověk jen stěží. Naopak ideologické texty bez reálného podkladu, vycházejí docela běžně.

3.1.2022 v 9:10 | Karma: 47,20 | Přečteno: 8677x | Diskuse| Společnost

Marek Hurt

Cenzura a jak ji předcházet

V právním žargonu se používá výraz předběžná opatrnost, což je termín říkající, že i když není jisté, zda hrozící nevratné nebo závažné poškození skutečně nastane, není to důvod pro odklad opatření, jež mu mají zabránit.

30.12.2021 v 18:50 | Karma: 25,48 | Přečteno: 501x | Diskuse| Společnost

Marek Hurt

Začala světová válka o elektřinu a teplo

Nová ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) by ráda ukončila těžbu uhlí v Česku už v roce 2030. Oproti tomu například Čína letos nejspíš vytěží nejvíc uhlí v historii. Co z toho vyplývá?

20.12.2021 v 14:58 | Karma: 47,14 | Přečteno: 11720x | Diskuse| Společnost

Marek Hurt

Vymyslel Zeman s Fialou protipirátskou fintu?

Prezident Miloš Zeman ustoupil a bude jmenovat celou vládu včetně pirátského ministra zahraničí Jana Lipavského. Absolutně nevěřím, že důvodem byl jen Zemanův strach z případné kompetenční žaloby.

15.12.2021 v 12:12 | Karma: 39,59 | Přečteno: 1597x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog, ale jen dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:37

Přímý přenos Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Při čelním střetu zemřela těhotná spolujezdkyně, řidička jela v protisměru

3. května 2024  13:31

Dopravní policisté i kriminalisté stále šetří tragickou nehodu, která se stala minulý týden u...

Požár v garáži způsobila baterie elektrokoloběžky, škoda dosáhla půl milionu

3. května 2024  13:21

Čtyři jednotky hasičů musely dnes zasahovat u ranního požáru garáže v České Rybné nedaleko Proseče...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu, zaseklý kmen soupravu zvedl z kolejí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 13:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3153x
Proč si kazit život špatnou náladou, když je tak krátký? Není nic lepšího, než vypnout počítač a jít a mluvit s lidmi, které máte rádi.

Seznam rubrik