Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Greenpeace pohání ideologie, ne ekologie

Změní ekologisté v Česku pohled na „jádro“, nebo ne? Šéfovi jejich energetické kampaně už současné jaderné bloky nevadí. Je to první vlaštovka, nebo z něj bude kacíř?

Před několika týdny bylo v DVTV k vidění dlouhé povídání s hlavním náčelníkem českých bojovníků proti fosilním palivům, jádru, za čistotu ovzduší, za solární a větrné elektrárny, tedy šéfem energetické kampaně českých Greenpeace Janem Rovenským. Rozhovor je zajímavý hned z několika pohledů. Prvním z nich je to, že člověka z ekologické organizace se redaktor v televizi dotazuje jako odborníka na jadernou energetiku, byť on sám se jím úplně necítí. Aby to povídání bylo ještě bizarnější, redaktor Martin Veselovský se ekologisty vyptával na dostavbu českých jaderných elektráren a vhodnost té které případné dodavatelské firmy. Jestli to mají být Rusové, Američané, Francouzi… Při vší úctě, o tom by snad bylo lepší mluvit s někým, kdo o stavbě jaderných elektráren skutečně něco ví, ne? Tedy pokud není cílem připomenout, že jakékoli podnikání s Ruskem není prosté rizik pro českou národní bezpečnost. Což je samozřejmě fakt. Ale i tohle by bylo věrohodnější od někoho, kdo není ideologickým odpůrcem „jádra“.

Druhým zajímavým pohledem je vůbec způsob, jakým Rovenský o jaderné energetice mluvil. Najednou to totiž vypadá, že jaderné elektrárny už nejsou tak strašlivě nebezpečné, jako byly ještě v době, kdy se stavěl Temelín a čeští a rakouští Greenpeace blokovali hranice a dělali další psí kusy, aby se elektrárna nepostavila. Protože prostě jádro tady nechceme! Co se za tu dobu stalo tak zásadního, že to změnilo náhled špiček zeleného hnutí na elektřinu z atomu? A jak se s tím vyrovnají ti nebozí ochránci čistoty české elektřiny, kteří ve žlutých pláštěnkách kempovali po jižních Čechách? Jim tenhle názorový posun někdo vysvětlil? Protože běžná veřejnost o tom, že čeští ekologisté jsou svolní s tím, aby země měla jádro v energetickém mixu, zatím vůbec nevěděla. Nebo jde o Rovenského vlastní názorový posun, za který si vyslouží předvolání na koncil, kde bude označen za heretika zeleného náboženství?

Je reálné očekávat, že by svůj přístup k jaderné energetice změnilo celé hnutí? Obávám se, že nikoli. Greenpeace přeci již roky s přehledem odmítá vzít v úvahu jakákoli fakta, která jsou v rozporu s jeho ideologií. Což je to, čím se tohle hnutí řídí, nikoli snaha o ochranu přírody. Protože kdyby mu šlo o skutečnou ochranu přírody, dávno by začalo brát v úvahu skutečné výsledky měření i fyzikální zákonitosti, protože jen tak je možné dosáhnout skutečného pokroku v ochraně přírody, ovzduší, klimatu, čeho chcete. Nadšení je potřebné, ale nadšení bez faktů nemívá praktické výsledky. Jenže tam, kde je ideologie, tam se na fakta kašle. Dělají to komunisté, islamisté, genderisté i ekologisté. S Greenpeace v čele.

Pravděpodobnější, než že ekologisté vezmou jádro na milost, je tedy to, že se z pana Rovenského stane oficiální kacíř hnutí. Tím spíš, jestli přizná, že jej ke změně názoru nakonec dovedlo studium skutečných faktů o fungování energetiky. Což je činnost, které se podle energetiků ekologisté příliš nevěnují…

Pravda, jestli jsou to chybné vývody a ekologisté by přijali fakta o jádru a přiblížili se tak po dlouhé době klasickým ekologům, byla by to pro českou energetiku skvělá zpráva.

Sice by se zatím zjevně netýkala postoje aktivistů k výstavbě nových jaderných bloků, ale pořád lepší něco, než nic. A třeba by časem pochopili, proč by se měli smířit i s novými bloky. Pro ekologisty i pro všechny ostatní zájemce to srozumitelně popsal Vladimír Wagner na webu osel.cz.

Autor: Marek Hurt | pátek 17.8.2018 8:00 | karma článku: 22,89 | přečteno: 560x
  • Další články autora

Marek Hurt

Šarlatán z východu

Vladimír Putin čelí obrovským domácím problémům a jedním z řešení je vymyslet problém ještě větší a ideálně mimo Rusko. Proto naprosto nevěřím tomu, že Rusko na Ukrajinu zaútočí a bude schopné ji ovládat a kontrolovat.

20.2.2022 v 10:33 | Karma: 22,19 | Přečteno: 614x | Diskuse| Společnost

Marek Hurt

Mýlíte se, pane pirátský ministře

Ministr zahraničních věcí za Piráty Lipavský řekl, že Vladimir Putin dal během těchto Vánoc nádherný vánoční dárek Evropě, protože nám ukázal, že nejsme závislí na ruském plynu. Je to ukázka neskutečné nekompetence.

14.2.2022 v 8:00 | Karma: 47,03 | Přečteno: 11151x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Marek Hurt

Co znamená spojenectví Ruska a Číny?

Spojenectví Číny a Ruska nemá hranice. Shodli se na tom prezidenti obou zemí v Pekingu, kteří oznámili uzavření strategického partnerství, kterým chtějí postupně ukončit globální nadvládu Spojených států. Co to znamená pro nás?

9.2.2022 v 10:13 | Karma: 26,41 | Přečteno: 695x | Diskuse| Společnost

Marek Hurt

Prosba Němcům: Zlomte své plynové prokletí

Nacistické plynové komory zabily miliony lidí. Tato hrůzná etapa historie už se snad nikdy opakovat nebude. Ovšem plyn (byť úplně jiný) hraje bohužel důležitou roli i nyní, kdy nejspíš hrozí ruská invaze na Ukrajinu.

24.1.2022 v 13:27 | Karma: 31,29 | Přečteno: 794x | Diskuse| Společnost

Marek Hurt

Milionáři shořela vila. Žhářem bylo elektrokolo

Německému milionáři Sennheiserovi shořela luxusní vila. Vyšetřovatelé zjistili, že požár vznikl samovznícením akumulátoru elektrokola, který byl zapojen v knihovně do nabíječky. Policie odhadla škodu na více než 36 milionů korun.

20.1.2022 v 13:47 | Karma: 38,20 | Přečteno: 1333x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:32

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Poslanci budou jednat o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:05

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3153x
Proč si kazit život špatnou náladou, když je tak krátký? Není nic lepšího, než vypnout počítač a jít a mluvit s lidmi, které máte rádi.

Seznam rubrik