Maturitní trápení

Nedávno proběhly státní maturity z matematiky, a už se kolem nich rozpoutalo peklo. Jedna strana tvrdí, že byly moc těžké, druhá (většinou ta starší), že maturanti zkrátka nejsou dost chytří a že před lety byla maturita ještě těžší a studenti je zvládali. Nechci tu hodnotit úroveň maturit, jsem už přece jen starší ročník a státní maturity jsem ještě nezažil, ale nejsem až tak starý, abych věděl, jak vypadaly maturity před takovými deseti, dvaceti lety.

Co mě ale mrzí, je fakt, že je opomíjen jeden základní fakt. Hlavní problém a selhání Cermatu není podle mě v obtížnosti testů. Problém je v tom, že všechny testy, které měli maturanti k dispozici a podle kterých mohli usuzovat na náročnost maturity a podle toho se připravovat, byly lehčí. Pokud přede mě šoupnete cvičný test, o kterém mi budete tvrdit, že je to stejná obtížnost, jako bude ten maturitní, a já ho z přehledem zvládnu, nevidím důvod, abych se učil něco navíc, možná si jen něco zopakuji. A naopak, pokud by na mě byl cvičný test příliš těžký, začnu se připravovat intenzivněji.

Bavil jsem se s jedním svým kamarádem, který letos maturitu skládal a který si právě na základě dojmů z cvičných testů zvolil těžší variantu. Nic nenasvědčovalo tomu, že by měl někde být problém. Až pak přišel z testů, náladu měl na dně a říká, že obtížnost byla minimálně o stupeň výše než na cvičných testech.

Sečteno a podtrženo, nevadí mi, že Cermat zvýšil obtížnost testů, ale vadí mi, že studentům v podstatě lhal. Celou dobu jim předkládal lehčí testy, které vydával za maturitní obtížnost. Studenti tomu přizpůsobili svojí přípravu a pak bum, u maturity je něco o třídu těžšího. Podle mého je to buď pořádný podraz, nebo kardinální selhání.

Autor: Marek Ducháč | středa 9.5.2012 16:25 | karma článku: 11,00 | přečteno: 834x
  • Další články autora

Marek Ducháč

Darkest Dungeon

22.2.2016 v 1:07 | Karma: 6,63

Marek Ducháč

Falcar chytají druhý dech

11.3.2013 v 1:00 | Karma: 6,64

Marek Ducháč

Ta naše demokracie...

31.1.2013 v 8:50 | Karma: 11,56

Marek Ducháč

Tetička Prokrastinace

19.6.2012 v 2:00 | Karma: 8,58