Když se řekne Anonymous

Když se řekne Anonymous, asi každý si vybaví skupinu hackerů, která po uzavření serveru Megaupload.com zaútočila na webové stránky FBI a jiných amerických institucí a společností. Všeobecně se jejich jméno spojuje i s protesty proti zákonům SOPA/PIPA a dohodě ACTA. Pod jejich jménem probíhají útoky na weby podporovatelů smlouvy ACTA ve spoustě zemí Evropy. Proti těmto protestům nic nemám, naopak, věřím že jsou tyto protesty oprávněné. A vlastně bych ani toto nepsal nebýt jednoho rozhovoru na stránkách iHned.cz.

V něm se IT odborník Jan Sedlák vyjadřuje k uzavření Megauploadu a následným protestům. Musím říct, že jeho postřehy mně poněkud zarazily. Podle něj se hackeři mstí za to, že jim stát zamezil sdílení souborů, tedy tzv. pirátění. Dovolím si nesouhlasit. Anonymous (a mluvím teď o skupině hackerů, která provedla odvetu za Megaupload) sami jasně prohlásili, že si jsou vědomi toho, že na Megauploadu se pirátilo. Oni ovšem neprotestují proti samotnému uzavření těchto stránek, to byla podle mně spíše jen ona pověstná poslední kapka.

Hlavní důvod, proč Anonymous protestují, je obava o svobodu. Anonymous protestují především proti možnostem, které by vlády USA a ostatních zemí získaly, kdyby SOPA, PIPA, nebo ACTA opravdu prošly. Protestují proti tomu, aby bylo možné zablokovat stránky bez rozhodnutí soudu. A bez jasných důkazů. Stačilo by podezření, že na nějaké stránce se nachází odkaz na pirátský soubor a stránka by skončila. Mně to příjde stejné, jako kdybych šel bez soudu sedět za to, že jsem možná něco ukradl.

Dále podle mně pan Sedlák mylně interpretuje snahy Anonymous. Podlě něj Anonymous nemohou nátlakem (tedy shozením stránek) dosáhnout toho, že by FBI upustila od stíhání Kima Schmitze a jeho zaměstnanců. Jenže o tohle jim ani nejde. Alespoň ne v první řadě. Tyto útoky mají především vyvolat rozruch, upozornit obyvatele na to, že se něco děje, přesvědčit je, že by se o problém měli zajímat. Protože vypnutí stránek samo o sobě nic nedokáže. Masivní protesty jsou už něco jiného. A přesně o ty podle mně skupině Anonymous jde.

Autor: Marek Ducháč | středa 1.2.2012 22:00 | karma článku: 15,05 | přečteno: 740x
  • Další články autora

Marek Ducháč

Darkest Dungeon

22.2.2016 v 1:07 | Karma: 6,63

Marek Ducháč

Falcar chytají druhý dech

11.3.2013 v 1:00 | Karma: 6,64

Marek Ducháč

Ta naše demokracie...

31.1.2013 v 8:50 | Karma: 11,56

Marek Ducháč

Tetička Prokrastinace

19.6.2012 v 2:00 | Karma: 8,58