Ukrajinský rynek

Nikde se mi nenakupuje lépe než na rynku v Dněpropetrovsku. Rád nakupuji maso. Tak krásné maso vepřové, hovězí, skopové a jehněčí na jednom místě neuvidíte. Domácí žlutá kuřata, kachny bez tuku. Zajímavé, že husy jsou tady pomálu.

Opravdu je to výjimečně vlídné místo pro chlapa, který rád vaří. Maso opravdu bezvadné kvality, které si můžete prohlédnout z jakéhokoliv úhlu, prodávající Vám rád vyhoví. On sdělí, jestli je maso mladé nebo ne, k čemu je doporučuje. Ceny jsou o něco vyšší než v normálním obchodě nebo marketu. Když ale nakupujete u "toho svého" častěji, tak i cena je velmi dobrá. Kurz hřivna - koruna asi 1:1.

Například roštěná pěkně očištěná do 100,- hřiven za kilo. Pravá svíčková na biftek 150,-hřiven. Překrásné masité žebro na polévku 40,-hřiven. Vepřová plec 45,- za kilo, kýta 60,-, krásný libový bok 40,-. Mladé skopové a jehněčí se na Vás směje z pultu. Tam jsou ceny nad 100,- hřiven ale je to lahoda. Jediné co mi chybí jsou vyprané a předvařené držky. Držková polévka se zázvorem mi dost chybí. Místní držky jsou škaredé, hnědé a smrdí jako všechny neupravené držky. Když si vzpomenu jak dlouho je čistila a vařila moje babička Marie, jak dlouho to smrdělo, tak děkuji pěkně, bez polévky se obejdu.

Zelenina a ovoce, v zimě jsem přežíval na krémové polévce z tykve + česnek, smetana. Nikdy jsem jí nevařil ale tady jsem se naučil a je bezvadná! Vynikající nakládaná zelená rajčata (mezi námi španěl nevezme do úst červené rajče). Některá jsou ještě rozkrojená a v řezu plátek z chili papričky - úžasné.  Nakládané okurky stejné jako u nás. Výborná mrkev po korejsku (zkoušel jsem vyrobit, koření se dá koupit, nu nikdy to nebylo ono). Kysané zelí je trochu jiné než naše, přidávají do něj strouhanou mrkev, ale dá se.

 

Na jaře jsou tady všechny zeleniny a ovoce mnohem dříve (minimálně o měsíc) než u nás a nejsou ze Španělska či Itálie. Jsou vypěstované na neuvěřitelné černozemi bez hnojiv. Milovníci bio stravy by tady zaplesali. Meruněk je tady málo ale broskve exklusivní, melouny skvělé. Jablka vynikající a levná. Teď už prodávají hrušky a hroznové víno. Není se čemu divit, na jihu Ukrajiny dosahují letní teploty až 45 stupňů, sucho tady neznají, neboť několik kilometrů široký Dněpr a zavlažovací kanály pracují bezchybně.

to je maso

 

Autor: Marcel Matušák | neděle 7.8.2016 13:33 | karma článku: 24,48 | přečteno: 876x
  • Další články autora

Marcel Matušák

Ještě ČT?

6.10.2018 v 12:05 | Karma: 36,52

Marcel Matušák

Sbohem Česká televize!

13.7.2018 v 10:16 | Karma: 40,43

Marcel Matušák

Zdá se mi to?

27.1.2018 v 20:56 | Karma: 33,50