Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poděkování českým řidičům z Ukrajiny!

Tento článek je pokus o sondu do kvality ukrajinských řidičů, jejich stylu jízdy a jejich myšlení na silnici.  A samozřejmě také jejich vozů.

Delší dobu pracuji a pobývám na Ukrajině. Vzhledem k tomu jsem se stal "znalcem" dopravy na silnicích této velké země a všech jejich dílčích aspektů.

Osobní auta:

Jezdí tady mnoho starších aut, známých u nás jako Žigulík všech typů a karosérií. Také Volhy, i ty staré modely až po novější typy. Občas zahlédnete, zejména na vesnici, originál Záporožce. Nejvíce uvidíte Daewoo a to Lanos. Sice se to už jmenuje Chevrolet ale furt to je Lanos. Nejvíce je využívají taxikáři. 

Ve středních a vyšších kategoriích převládá značka Toyota střední a vyšší třídy. Lexus, Mercedes, Volkswagen a větší množství amerických značek dovezených jako ojetiny z Ruska. Také Škoda, Kia a Hyunday. Hodně vozů BMW starých minimálně 20 let a víc.

Ve větších městech potkáte běžně Bentley, Rolls Royce a Mercedes Brabus.

Technický stav:

Tato kapitola by dala na celou knihu. Omezím se jen na ty nejstrašnější věci, které tady znepříjemňují život těm "druhým".

Odhadem minimálně 30% aut jezdí s prasklým čelním sklem. I taxikáři. Velmi nebezpečné  při počtu děr, kterými auto projede. Bezpečnostní pásy nikdo nepoužívá! Některá auta je nemají, u novějších modelů, které upozorňují zvukovým signálem, si řidič koupí zapínací sponu bez pásu a je klid. Zcela běžně tady jezdí malé děti na klíně spolujezdce vpředu, který samozřejmě není připoután bezpečnostním pásem. Hrůzu ve mně vzbuzuje pohled na děti, které stojí mezi předními sedadly.  Samostatnou kapitolou jsou světla. Tady není povinné denní svícení. Ale jet s tmavým neosvětleným autem za šera a někdy i potmě, zřejmě spoléhá na pouliční osvětlení, je opravdu velmi nebezpečné. Zvlášť když místní specialitou je kličkování mezi jízdními pruhy v dost vysoké rychlosti. A teď si představte, že označení na vozovce není nebo je staré tak, že stejně není vidět. A jak si pomáhá ukrajinský řidič? Jednoduše! Koupí si xenony aby lépe viděl. Z důvodu úspory nákladů  je koupí od nějakého "neznačkového" výrobce na trhu. Jsou tedy bez "vyvažování" a montáž do původních parabol si udělá každý sám. Někdy dá xenony i do mlhovek.  Když jedete proti jednomu takto upravenému vozu tak vidíte velmi špatně. Když jedou proti takoví dva a více, můžete to zabalit a zůstat stát. Což nedoporučuji. Kvalita brzd, za Vámi jedoucích aut, rozhodně nebude špičková.  Domácí autoservis (svépomoc) se tady projevují i jinak. Dojedete nějaké starší auto, třeba Žiguli, a vidíte že jede tzv. šejdrem. Jo panáček zřejmě měnil nápravu v garáži. Zajímavé by bylo vidět takové auto při prudkém brzdění. Pokud možno zezadu.  Horší je to vidět u náklaďáků a panebože i u středně velkých autobusů, tzv. maršrutek, které vozí lidi.

Způsob jízdy:

Na všech silnicích světa je jedna ze základních podmínek přežití za volantem: "mysli na to, že všichni řidiči jsou méně inteligentní a počítej i s těmi nejnemožnějšími věcmi, které mohou na silnici udělat". Tohle Vám tady nepomůže.  I ten největší hňup/ka u nás, si myslím, nebude držet v jedné ruce mobil a v druhé cigaretu nebo řasenku. Nebo se pletu? Převážná část řidičů tady se snaží jet plynule, což je nejbezpečnější. Je to někdy ovšem na psycho, když na Vás v podstatě najede zezadu obrovské SUV, vy mu naivně uhnete, protože každý někdy spěcháme, a on ze 100 metrů odbočí. Takže ušetřil v podstatě vteřinu ale naštve 10 lidí kolem.  A k tomu všemu mu nemůžete ani srdečně zamávat, protože má všechna okna černá. Tak černá, že i on přes ně nemůže moc vidět a k tomu všemu, věřte!!!, někdo má černé i čelní sklo. My z civilizace, jsme naučeni, že když parkujeme tak s tím, že i další potřebuji nějaké místo. Tady je zcela normální, přijíždíte na parkoviště, je tam poslední místo pro dvě auta, a hele, řidič před Vámi to postaví doprostřed tak, že další auto? Kdepak. Tohle se tady jmenuje: parkování po rusky... a nesouvisí to s Krymem. Další problém je tady s nadjížděním na křižovatkách. V době, kdy se s autem otočíte "na pětníku" si auto vedle Vás nadjede mnohdy do poloviny Vašeho pruhu a vesele si odbočí. Jediná obrana - být vždycky před čumákem každého auta aby nenadjel. Vede to k určitému stupni bezohlednosti, ale tak to tady učí život. Další strašná věc je projíždění křižovatek na semaforu. Tady jsou velmi často vybaveny semafory, a je to fajn, odčítáním času, jak dlouho ještě bude svítit červená nebo zelená. Bohužel řidiči klidně ještě projedou i na začínající červenou. A jiní se už rozjedou ještě na žlutou. Pokud se tohle stane najednou na stejné křižovatce, tak je to havárie.  Jen zmíním otřesnou takovou havárii v Charkově před měsícem, kdy dcera nějakého boháče s velmi silným SUV vletěla už na červenou do křižovatky a řidič VW vyjel o něco dřív. VW byl vymršten na chodník a zabil 6 lidí, kteří čekali u přechodu.

Aby nebyl můj článek jen negativní, popíšu Vám jak tady perfektně pracují taxislužby. Taxi je tady velmi levné ale i tak je k zákazníkům  férové. Vy prozvoníte číslo taxislužby. Oni Vám okamžitě zavolají, Vy sdělíte trasu. Za několik minut Vám řeknou kdy auto přijede, typ, barvu a SPZ a současně Vám sdělí cenu. Cenu, kterou po Vás řidič bude chtít. Nikdy se nestalo, že by chtěl víc.

Závěr

Chtěl jsem jen říct našim řidičům, že si fakt mohou vážit toho, že v tom co jsem popsal, jsme o hodně dál než svět. Vzpomínám si jak těžce jsme se učili zapínat pásy, teď je to zcela automatická činnost při nastartování. Jak těžce se někteří odnaučovali telefonovat (někteří se to ještě neodnaučili). I já jsem nadával, ale díky Policii, Besipu, AMK ,zákonům a dalším! I proto klesá u nás počet mrtvých při autonehodách. Tak zatím. A neztrácejte nervy u zpráv, bude líp!

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Marcel Matušák | sobota 18.11.2017 15:09 | karma článku: 24,97 | přečteno: 1070x
  • Další články autora

Marcel Matušák

Ještě ČT?

Množství, zejména negativních názorů, přináší diskuze k práci a tzv. veřejnoprávnosti České televize.

6.10.2018 v 12:05 | Karma: 36,52 | Přečteno: 1296x | Diskuse| Ostatní

Marcel Matušák

Sbohem Česká televize!

Titulek článku, který píši, neznamená, že můj vztah k víře je pozitivní. Ale některé zvyky, jako definitivní pozdrav bez možnosti dalšího setkání, se velmi hodí!

13.7.2018 v 10:16 | Karma: 40,43 | Přečteno: 2391x | Diskuse| Společnost

Marcel Matušák

Zdá se mi to?

Nezdá. Je tady ponuro. Lidi, vás nerozdeluje prezident. Vás rozdělují media. Tak buďte v pohode a nenechte si otrávit život. Přece se dále nebudeme přít. Volby se už dávno nerozhodují v Praze. A tak se smirte s tím co je dáno.

27.1.2018 v 20:56 | Karma: 33,50 | Přečteno: 949x | Ostatní

Marcel Matušák

Požár hotelu v Praze a otazníky!

Každí ztráta života je velmi smutná. Zvlášť, pokud je zaviněna nejasnými okolnostmi. Požár hotelu v Praze. Zjištění příčiny je velmi důležité. Ale je to všechno? Zdaleka NE!!!

22.1.2018 v 12:16 | Karma: 26,11 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Ostatní

Marcel Matušák

Jen tak?

Znáte ten pocit, když Vás něco ponouká psát článek na blog ale není toho tolik, aby to mělo správný objem? Já ten pocit znám už asi 3 měsíce. Pak se k tomu připne pochybnost o zajímavosti tohoto článku a 3-měsíční mlčení je tu.

24.4.2017 v 13:09 | Karma: 10,56 | Přečteno: 208x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1139x
Absolvent univerzity života, který si v žádném případě nedělá nárok na pravdu. Jen rád napíšu o všem co jsem v životě potkal nebo co potkalo mne.

Seznam rubrik