Tak, a máme zkažené Vánoce ! ! !

Tahle věta ve mně probouzí nádhernou vzpomínku na příhodu, která se odehrála na Štědrý den, těsně před večeří a těsně před příchodem Ježíška. Tedy jeho částečným příchodem...

Všichni to znáte. Od rána kuchtění, příprava stolu, zdobení stromečku, tajné balení dárků, krásná nervozita, jak tam ty dárečky dát aby to děti neviděly. Petr a Pavla, již školou povinní, myslím, že tak 2. , 3. třída. Už jsme všichni "věděli", že to s Ježíškem není tak úplně pravda, ale tvářili jsme se, že to jinak přece nemůže být.

Popíši situaci, obývací pokoj již zavřený, potemnělý, na konferáku nachystané tácy s cukrovím, mísa ovoce a další nutné propriety. Děti chodí kolem dveří a těší a těší se a těší se. Jen Ben, kolie zlatá, v klidu leží a jen všechno registruje očima a občas vztyčeným uchem. Přichází Péťa  a spiklenecky šeptá: "Tati, můžem už dát dárky pod stromek?" A já mu stejně spiklenecky odpovím: "Jo dejte".

Dramatická pauza, asi 5 minut. A najednou zvolání, plné žalu, zklamání, slz v dětských očích:

                                           TAK, A MÁME ZKAŽENÉ VÁNOCE !!!

V otevřených dveřích do pokoje stojí obě děti, neskrývají své neštěstí. Probůh, co se děje děcka? Co se stalo? Proč máme zkažené Vánoce?

A odpověď? To si fakt poslechněte:

                           POD STROMEČKEM JSOU JEN NAŠE DÁRKY PRO VÁS  !!!

A tak se dětská duše otevřela a ukázala nám své hořko. Samozřejmě, že všechno bylo rychle vysvětleno a pohlazení pomohla tato vysvětlení pochopit. Slzičky se utřely. Dětský smích, při rozdávání dárečků, nám všem byl velkou odměnou.

Příběh musí být kompletní a  oprávněně očekáváte pointu. V tu chvíli, kdy děti pro slzičky neviděly, tak do té chvíle ledově klidný Ben, proniknul do pokoje a začal konzumovat cukroví připravené na stolku. Nikdy to nedělal. Však víte, sladké uklidňuje. Budiž mu ke cti to, že cukroví v něm mizelo rychle a dodržoval dvě zásady.  Za prvé začal u těch nejoblíbenějších druhů a za druhé cukroví likvidoval přísně podle řad, v nichž bylo uspořádáno. Napřed tedy zmizely v jeho útrobách vosí hnízda, pak hříbečky, rumové koule atd a nakonec, asi to pochytil ode mne, linecké.

Pěkné Vánoce  Vám všem přeje Marcel

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marcel Matušák | pátek 23.12.2016 19:42 | karma článku: 23,41 | přečteno: 1705x
  • Další články autora

Marcel Matušák

Ještě ČT?

6.10.2018 v 12:05 | Karma: 36,52

Marcel Matušák

Sbohem Česká televize!

13.7.2018 v 10:16 | Karma: 40,43

Marcel Matušák

Zdá se mi to?

27.1.2018 v 20:56 | Karma: 33,50