Požár hotelu v Praze a otazníky!

Každí ztráta života je velmi smutná. Zvlášť, pokud je zaviněna nejasnými okolnostmi. Požár hotelu v Praze. Zjištění příčiny je velmi důležité. Ale je to všechno? Zdaleka NE!!!

Příčina požáru, založil jej někdo? Technická závada? Všechny mediální prostředky kladou jen jednu otázku: Proč začalo hořet...  To ale neznamená, že tímto otázky končí. Zřejmě to takto skončí i po uzavření vyšetřování.

V Praze, která je nádherná a pyšníme se jí, je mnoho hotelů v historické zástavbě a také v historických objektech. Protože do Prahy jezdím pravidelně polovinu života (a to je sakra dlouho), mám povědomí o menších hotelech, penzionech a podobných ubytovacích "klenotech". Požární bezpečnost v těchto kapacitách je velmi nízká. Nechci podezírat příslušné orgány a organizace ze shovívavosti. Nu i ta je možná. Povolit provozování hotelu, přijmout nepřesnou zprávu o požární bezpečnosti (stejně to nikdo po něm nezkontroluje) je zřejmě realita. Já se tady nebudu zabývat technickými věcmi, je to na dlouho. V ČR umíme vcelku přísně vyžadovat hygienické předpisy, např. podle počtu míst v restauraci požadovat kapacitu WC.  

Evidentně  v požární bezpečnosti tomu tak není. Kontrola požární bezpečnosti staveb je základní norma pro umožnění provozování hotelu a dalších ubytovacích zařízení. Poblikávající hlásič na stropě pokoje, případně skrápěč nás nesmí uspokojit. Stejně důležité, ne-li důležitější, jsou evakuační trasy, jejich kapacita, stejně tak požární dveře a já zde nemohu jmenovat všechna opatření, která jsou pro požární bezpečnost zásadní. Proč jsou zásadní? Protože si nedokáži  představit hosta, který se ubytuje a první věc kterou udělá je, že si nastuduje evakuační cestu z pokoje.

Ptám se ještě jednou a snad mi příslušné orgány odpoví. Jak byla zajištěna požární bezpečnost v hotelu, který shořel? Kdy proběhla poslední kontrola a kým? Kdo je autorem projektu a s jakou kvalifikací? Kdy proběhnou mimořádné kontroly podobných objektů v Praze?

Autor: Marcel Matušák | pondělí 22.1.2018 12:16 | karma článku: 26,11 | přečteno: 1437x
  • Další články autora

Marcel Matušák

Ještě ČT?

6.10.2018 v 12:05 | Karma: 36,52

Marcel Matušák

Sbohem Česká televize!

13.7.2018 v 10:16 | Karma: 40,43

Marcel Matušák

Zdá se mi to?

27.1.2018 v 20:56 | Karma: 33,50

Marcel Matušák

Jen tak?

24.4.2017 v 13:09 | Karma: 10,56