Únik zadání státních maturit může být jejich kolapsem

Na internetu se objevilo zadání ostrých státních maturit. Studenti si je tak mohou stáhnout a velmi pohodlně získat otázky a úkoly ke státní maturitě. Považuji to za selhání ministerstva školství. Projekt státních maturit, který nás vyšel na více jak miliardu korun, je tak ve vážném ohrožení.

Ministerstvo dlouhodobě bagatelizovalo bezpečnostní opatření v případě státních maturit. Přiznávám, že jsem nečekal, že k takovému úniku dojde tak brzo. V tuto chvíli však došlo k vážnému narušení objektivity státní maturitní zkoušky.  V případě, že si všichni studenti stáhnou uniklé zadání maturity z českého jazyka, vykonají zkoušku úspěšně. To ale zcela ztrácí smysl a celý projekt státních maturit, který vyšel na tolik peněz, můžeme hodit do koše.

 

Pan ministr Dobeš tuto situaci zlehčuje a neuvědomuje si zřejmě její následky. Uniklé pracovní listy obsahují úkoly pro studenty a instrukce pro učitele. Většina škol chtěla tato zadání použít. Teď to ale nepůjde, protože studenti zadání už znají a mohou se na ně pohodlně připravit. A učitelé mají velmi málo času na to, aby připravili nové pracovní listy.

 

Autor: Marcel Chládek | středa 16.2.2011 10:23 | karma článku: 12,26 | přečteno: 1957x