Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Učitelské desatero je poslední kapkou. Pravice musí začít jednat

Plně souhlasím s dokumentem pedagogické veřejnosti s názvem „Zachraňte vzdělanost“, který byl adresován ministerstvu školství. Jsou to právě učitelé, kteří mají každodenní kontakt se žáky a studenty a vidí tak situaci v českém školství v plné „kráse“. Pokud na hrozivou situaci ohledně vzdělanosti začínají upozorňovat pedagogové, je to k vážnému zamyšlení. 

Ministerstvo by mělo minimálně založit pracovní skupinu, která by se dokumentem pedagogů vážně zabývala. Rovněž je třeba zahájit v České republice konstruktivní debatu na téma školství. To musí mít podle mého názoru jasnou strategii s několikaletým výhledem do budoucna. Situace, kdy s novým ministrem přichází zároveň i nová koncepce školství, musí skončit.

ČSSD a já osobně na většinu bodů z desatera upozorňovala a představila své alternativní návrhy v tzv. Zelené knize. V této knize jsou shrnuty postupy ke zlepšení situace v oblasti vzdělanosti. Klima na českých školách je totiž dlouhodobě velmi špatné a to se samozřejmě odráží na výkonech studentů a stále se snižující úrovni českého školství. Pravice však jako by měla klapky na očích, protože na kritiku nehledí a pokračuje ve své chaotické politice. Kritizoval jsem jak státní maturity, tak plošné testování žáků 5. a 9. tříd základních škol.

Zároveň jsem ovšem aktivně přicházel i s alternativními návrhy, jak má vláda danou problematiku řešit např. návrh na nový způsob výuky matematiky, alternativy čerpání prostředků EU pro oblast školství či návrhy podpory učňovského školství. Osobně jsem pak o těchto návrzích informoval jak exministra Josefa Dobeše, tak současného ministra školství Petra Fialu. Bez odezvy…

Dopis pedagogů adresovaný ministerstvu však dokazuje, že situace v českém školství je opravdu katastrofální a musí se aktivně řešit. Školství je od dob pravicových vlád dlouhodobě podfinancované a problémy řeší nahodile, navíc mu chybí strategie a koncepce. A to i přesto, že vláda při svém vzniku tvrdila, že je školství její prioritou. Chová se k němu však vyloženě macešsky. Není již dále možné, aby české školství bylo zmítáno v takovémto chaosu, kdy co ministr, to diametrálně odlišná koncepce, která ještě než je zavedena, tak je rušena dalším ministrem ze stejné vlády.

ČSSD vyzývá vládu k jednání u kulatého stolu, za který zasednou zástupci všech parlamentních stran, vlády i opozice a přizváni budou nezávislý odborníci z řad pedagogické veřejnosti. Cílem tohoto Národního kulatého stolu bude seriózní debata nad směřováním českého školství a příprava národní strategie, která se nebude měnit podle toho, jak se který ministr vyspí. Vyzývám ministra Petra Fialu a zástupce parlamentních stran, pojďme se společně dohodnout na několika zásadních strategických krocích, které budeme v oblasti školství ctít napříč politickým spektrem! Je jasné, že se opozice s koalicí na všem neshodne.

Je pravda, že naše vidění světa je jiné. Je také jasné, že i priority ve školství jsou jiné pro levici a jiné pro pravici. Pevně však věřím, že naším společným zájmem je vyvést české školství ze současné krize. Nejde tady o to, kdo je z jaké strany, jde o to, jak bude naše republika do budoucna prosperovat. ČSSD je proto ochotna v zájmu budoucnosti nabídnout pravici pomocnou ruku.

Nenechme české školství zemřít, pane ministře. Je čas začít konstruktivně jednat, bez ohledu na naše politické smýšlení.

Autor: Marcel Chládek | středa 29.8.2012 20:01 | karma článku: 13,92 | přečteno: 1277x
  • Další články autora

Marcel Chládek

Studenti jako lovná zvěř?

Kreativita Nečasovy vlády ve snaze šetřit peníze pro veřejné rozpočty nabrala další obludný směr – tentokrát zacílila na studenty, kterým chce zrušit dotace na slevy jízdného u dopravců.

1.3.2013 v 8:33 | Karma: 17,25 | Přečteno: 1221x | Diskuse| Společnost

Marcel Chládek

Proč ministr Fiala lže o 14 autonomních vzdělávacích systémech?

Ministr školství Petr Fiala se už několikrát nechal slyšet, že v ČR existuje tolik autonomních vzdělávacích systémů, kolik je krajů - tedy 14. Nevím, proč pan ministr takto mystifikuje veřejnost. Zřejmě vychází z teorie, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou a rezignuje tak na koordinační roli svého ministerstva.

20.1.2013 v 13:08 | Karma: 11,20 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Politika

Marcel Chládek

Otazníky českého školství pro rok 2013

Příchod nového roku je většinou oslavován jako příležitost k odstartování pozitivních změn, jako šance k lepším začátkům či k nápravě nepovedených záležitostí. Je to také jedinečná šance pokusit se udělat tlustou čáru za vším, co se v právě skončených dvanácti měsících nepovedlo.

2.1.2013 v 14:35 | Karma: 10,18 | Přečteno: 1360x | Diskuse| Politika

Marcel Chládek

Dejte vědcům klid na práci

Sociální demokracie vítá znovuzvolení profesora Jiřího Drahoše do čela Akademie věd. Věřím, že pan Drahoš, kterého si osobně velice vážím, naváže na své úspěšné působení v této instituci a bude dál za českou vědu se zanícením bojovat.

14.12.2012 v 11:38 | Karma: 8,71 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politika

Marcel Chládek

Mlčoch české školství nezachrání!

Je opravdu ministerstvo školství nadbytečné? Zaslouží si redukci či nedůstojné slučování, narušení a ořezání již tak ořezaných agend? Máme se vykašlat na sofistikované cesty rozvoje vzdělanosti, vzdát věčný boj o výchovu nových vzdělaných generací a prostě „říznout do živého“?

5.12.2012 v 8:02 | Karma: 12,16 | Přečteno: 1377x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1211x
PhDr. Marcel Chládek, MBA, stínový ministr školství za ČSSD, senátor Parlamentu ČR, místopředseda Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu PČR.

Seznam rubrik