Učitelské desatero je poslední kapkou. Pravice musí začít jednat

Plně souhlasím s dokumentem pedagogické veřejnosti s názvem „Zachraňte vzdělanost“, který byl adresován ministerstvu školství. Jsou to právě učitelé, kteří mají každodenní kontakt se žáky a studenty a vidí tak situaci v českém školství v plné „kráse“. Pokud na hrozivou situaci ohledně vzdělanosti začínají upozorňovat pedagogové, je to k vážnému zamyšlení. 

Ministerstvo by mělo minimálně založit pracovní skupinu, která by se dokumentem pedagogů vážně zabývala. Rovněž je třeba zahájit v České republice konstruktivní debatu na téma školství. To musí mít podle mého názoru jasnou strategii s několikaletým výhledem do budoucna. Situace, kdy s novým ministrem přichází zároveň i nová koncepce školství, musí skončit.

ČSSD a já osobně na většinu bodů z desatera upozorňovala a představila své alternativní návrhy v tzv. Zelené knize. V této knize jsou shrnuty postupy ke zlepšení situace v oblasti vzdělanosti. Klima na českých školách je totiž dlouhodobě velmi špatné a to se samozřejmě odráží na výkonech studentů a stále se snižující úrovni českého školství. Pravice však jako by měla klapky na očích, protože na kritiku nehledí a pokračuje ve své chaotické politice. Kritizoval jsem jak státní maturity, tak plošné testování žáků 5. a 9. tříd základních škol.

Zároveň jsem ovšem aktivně přicházel i s alternativními návrhy, jak má vláda danou problematiku řešit např. návrh na nový způsob výuky matematiky, alternativy čerpání prostředků EU pro oblast školství či návrhy podpory učňovského školství. Osobně jsem pak o těchto návrzích informoval jak exministra Josefa Dobeše, tak současného ministra školství Petra Fialu. Bez odezvy…

Dopis pedagogů adresovaný ministerstvu však dokazuje, že situace v českém školství je opravdu katastrofální a musí se aktivně řešit. Školství je od dob pravicových vlád dlouhodobě podfinancované a problémy řeší nahodile, navíc mu chybí strategie a koncepce. A to i přesto, že vláda při svém vzniku tvrdila, že je školství její prioritou. Chová se k němu však vyloženě macešsky. Není již dále možné, aby české školství bylo zmítáno v takovémto chaosu, kdy co ministr, to diametrálně odlišná koncepce, která ještě než je zavedena, tak je rušena dalším ministrem ze stejné vlády.

ČSSD vyzývá vládu k jednání u kulatého stolu, za který zasednou zástupci všech parlamentních stran, vlády i opozice a přizváni budou nezávislý odborníci z řad pedagogické veřejnosti. Cílem tohoto Národního kulatého stolu bude seriózní debata nad směřováním českého školství a příprava národní strategie, která se nebude měnit podle toho, jak se který ministr vyspí. Vyzývám ministra Petra Fialu a zástupce parlamentních stran, pojďme se společně dohodnout na několika zásadních strategických krocích, které budeme v oblasti školství ctít napříč politickým spektrem! Je jasné, že se opozice s koalicí na všem neshodne.

Je pravda, že naše vidění světa je jiné. Je také jasné, že i priority ve školství jsou jiné pro levici a jiné pro pravici. Pevně však věřím, že naším společným zájmem je vyvést české školství ze současné krize. Nejde tady o to, kdo je z jaké strany, jde o to, jak bude naše republika do budoucna prosperovat. ČSSD je proto ochotna v zájmu budoucnosti nabídnout pravici pomocnou ruku.

Nenechme české školství zemřít, pane ministře. Je čas začít konstruktivně jednat, bez ohledu na naše politické smýšlení.

Autor: Marcel Chládek | středa 29.8.2012 20:01 | karma článku: 13,92 | přečteno: 1277x