Premiér Nečas nedodržel slib, který dal maturantům

Pár týdnů před volbami se premiér Nečas studentům dušoval, že státní maturity od jara 2011 nebudou. Po volbách otočil o sto osmdesát stupňů a za státní maturitu by nyní dýchal.

Zklamal tak svým posledním vyjádřením nejen maturanty, ale také státní rozpočet, který mohl stovky milionů v době šetření pustit na důležitější opatření.

Ještě v dubnu byla pro Nečase státní maturita zátěží pro učitele a buzerací pro studenty. Těsně před jejím spuštěním jde najednou o klíčový projekt, který posílí odpovědnost škol za výsledky vzdělávání a povede ke zlepšení vzdělávacího systému.

Nečas nedrží slovo a zcela nesmyslně nechá pouštět výrazné finanční prostředky do rizikového projektu. Státní maturity nejsou připravené ke spuštění.

Ještě před volbami jsme se s premiérem shodovali na zavedení srovnávacích zkoušek, které budou pečlivě připravené a konzultované s odborníky. Výsledek po několika měsících je najednou zcela jiný. Narážím tak vedle názoru na státní maturity i na rychlokvašku v podobě plošného testování žáků základních tříd.

 

------------------------------------------------------------------------

Prohlášení Petra Nečase ke státním maturitám 6. 4. 2010:

Úřadující šéf ODS Petr Nečas je proti státní maturitě. Podle něho jde o "zatěžování učitelů a buzeraci studentů", řekl gymnazistům v Táboře. Soudí také, že se současná podoba jednotného testu patrně zruší. Sám navrhuje, aby se zavedly srovnávací zkoušky, které by byly zároveň vstupenkou na vysokou školu.

zdroj: http://zpravy.idnes.cz/necas-statni-maturita-je-zatezovanim-ucitelu-a-buzeraci-studentu-p9h-/studium.asp?c=A100406_132824_studium_bar

 

Prohlášení Petra Nečase ke státním maturitám 24. 1. 2011:

"Za klíčové považuji poskytnout školám zpětnou vazbu o efektivitě jejich práce, kterou jim plošné výsledky mohou dát; v případě maturitní zkoušky také pak mohou ukázat splnění určité meze požadavků na vzdělání, kterého má v daných oblastech maturant dosáhnout," odpověděl premiér v dopise.

Zároveň připomněl, že testování se provádí i v mnoha vyspělých zemích. Posílení odpovědnosti škol za výsledky vzdělávání prý povede ke zlepšení vzdělávacího systému.

zdroj: http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=688923

Autor: Marcel Chládek | pátek 28.1.2011 12:13 | karma článku: 14,70 | přečteno: 1087x