O vážnosti situace ve školství

Jednání ministra školství Josefa Dobeše se zástupci nespokojených akademiků skončilo po třiceti minutách krachem. Ministr Dobeš tak předvedl, že není schopen situaci řešit.

Opakovaně jsem kritizoval a upozorňoval na nesmyslné a chybné plány ministra Dobeše v oblasti vysokého školství.  Plně tak podporuji požadavky vysokých škol a jsem připraven převzít iniciativu při jednání o tak zásadních změnách.
Také odmítám omezení akademických svobod a zavedení školného, které se snaží ministr Dobeš takřka navzdory všem do nové legislativy prosadit.
Některé vysoké školy nyní podle mých informací dokonce v rámci protestu proti této nezodpovědné politice hrozí tím, že nebudou nabírat studenty. Situace tedy začíná být více než vážná a je třeba ji aktivně řešit.
Budu proto jednat se zástupci některých vysokých škol, k společnému jednání budou pozvání jak zástupci z akademické sféry, tak náměstek ministra školství pro vysoké školy prof. Ivan Wilhelm i zástupci ostatních politických stran.
Zvát opakovaně ministra Dobeše považuji za naprosto zbytečné, jednak by – jako obvykle – nepřišel a pak také všem dokázal, že jakékoliv jednání s ním je ztrátou času.

Pevně věřím, že celou věc v klidu projednáme a najdeme takové řešení, jež bude zárukou, že oblast vysokého školství nebude destruována, ale naopak dojde k jejímu smysluplnému rozvoji.

Autor: Marcel Chládek | úterý 24.1.2012 16:39 | karma článku: 12,42 | přečteno: 790x