Ministerstvo nemá připravenou kvalitní reformu vysokého školství

Vysokoškolské vzdělávání potřebuje v co nejbližší době reformu, která je zatím v nedohlednu. Podle senátora Marcela Chládka se Josef Dobeš problematice vysokých škol nevěnuje a jeho jediným zájmem v této oblasti je pomáhat s vysokou školou svým podřízeným. Do dneška nebyla předložena jediná validní koncepce a neexistuje jediná odborná diskuse na toto téma.

Redukce počtu žáků a změna systému financování vysokého školství musí být v prvé řadě zlegalizována ve formě novelizovaného zákona o vysokých školách. Úroveň a kvalitu vysokých škol bez reformy nelze zlepšit a zavedení školného jedině přispěje k prohloubení rozdílů mezi jednotlivými školami. Ministerstvo totiž navrhuje řešit problémy snižováním počtu studentů vysokých škol a zavedení školného od roku 2013/2014.

Rektoři vysokých škol jsou nervózní, Zákon o vysokých školách pozdě a špatně

Rektoři vysokých škol teď stojí před otázkou, jak se stávající situací naložit a jak se mohou konstruktivně na změnách podílet. Proto chtějí spolupracovat s opozicí a obracejí se i na mě jako na místopředsedu výboru pro vzdělání. Ministerstvo školství také nesestavilo žádné odborné skupiny, které by problematiku návrhu Zákona o vysokých školách diskutovaly.

Povinné školné je pro nás nepřijatelné. Sociálně slabší studenti budou diskriminováni a ti, kteří si za studium zaplatí více, budou mít vstupné na prestižní školy předplacené.

Ohroženo po ochodu ředitele Jana Vituly je také čerpání dotací z Evropské unie. Po jeho odchodu není jasné, zda ministerstvo školství bude schopné peníze z evropských fondů získávat. Vrchní ředitel Jaroslav Kuba jako jaderný fyzik nemá s touto oblastí příliš zkušeností.

Autor: Marcel Chládek | pátek 4.3.2011 14:50 | karma článku: 8,73 | přečteno: 1268x