Spása naší demokracie, nebo vlastní pohřeb zaživa?

Spasí ČSSD českou demokracii tím, že se nakonec podvolí, vstoupí do koalice s ANO, a nechají se pohřbít zaživa? Nebo budou tvrdí, neústupní, a ANO ustoupí požadavkům sociální demokracie? 

V několika posledních měsících jsme mohli být svědky útoků na pana premiéra v demisi Babiše s tím, že jakožto někdejší člen KSČ ohrožuje českou demokracii. Ať se to týká kauzy pana Murína, demonstrací, či vyjednávání tiché podpory pro menšinovou vládu ANO s KSČM. Ani jedna z tzv. tradičních stran nehodlá ustoupit svým požadavkům, a obětovat se pro dobro České republiky tím, že vstoupí s ANO do vlády. Ovšem jako fénix z popela vstala strana, která je k tomu svolná. Nová, reformovaná ČSSD, v čele s panem předsedou Hamáčkem, a panem místopředsedou Zimolou. 

ČSSD si je vědoma toho, že může mít rozhodující vliv na směr doleva nově vznikající vlády. Ovšem otázkou je, zda se vůbec nově vznikající vlády dočkáme. Hnutí ANO nechce přenechat ČSSD ministerstva spravedlnosti, vnitra, nebo financí. Vzpomeňme si, proč sociální demokracie získala tak málo procentních bodů v parlamentních volbách. Hlavně proto, že byli s hnutím ANO v koalici, pokud pomineme lidovce. A tak se stalo, že pan Babiš dokázal prodat nejen úspěchy, ale i neúspěchy minulé vlády a perfektně zdiskreditovat a očernit sociální demokracii. Co to všechno tedy znamená? Jestliže chce ČSSD spasit českou demokracii tím, že vstoupí s ANO do vlády podruhé, může to být příčinou jejich definitivního konce. 

Nyní se nabízí další otázka. Je to tak správně? Opravdu se chce sociální demokracie pohřbít zaživa a zkusit zachránit českou demokracii? Nebo neustoupí ze svých požadavků, a nám zůstane jednobarevná vláda ANO v demisi, ještě ke všemu bez důvěry po zbytek funkčního období? Dubnový stranický sjezd se blíží, pan Hamáček a pan Zimola na něm chtějí představit své úspěchy při vyjednávání o nové koalici. Bude co představovat? Ať tak, či tak, buďme zvědaví, jak to všechno dopadne. 

Má sociální demokracie vstoupit do vlády s ANO? Sdělte prosím svůj názor do diskuze.

Autor: Patrik Manev | středa 4.4.2018 13:31 | karma článku: 13,16 | přečteno: 812x