Extrémní sucho jako problém dnešní doby. A co s tím? Pojďme to společně změnit!

Českou republiku posledních pár let trápí extrémní sucho. Co s tím můžeme dělat? Od vlády se zřejmě žádné pomoci nedočkáme. Zodpovědnost tedy musí převzat každý z nás, a změnit své dosavadní chování k životnímu prostředí. 

Českou republiku posledních pár let trápí velké sucho, a extrémní tropické teploty v létě. Příčinu můžeme hledat ve vzrůstajícím automobilismu, ale také v pěstování plodin, které spotřebují velké množství podzemní vody, jako například pověstná řepka olejka. 

Otázka ovšem je, kdo převezme zodpovědnost za úbytek vody v Česku. Vláda, za laxní přístup k životnímu prostředí, to asi nebude. Zemědělci, za pěstování nejvýdělečnější plodiny, také ne. Kdo tedy? Zodpovědnost bychom měli přijmout my sami jako lidé, a s vodou šetřit. To je odkaz dnešní doby.

Pokud trend sucha bude pokračovat, a naše chování k přírodě se nezlepší, můžeme v nejbližších letech očekávat otevření studijních oborů, jako například pěstování tropických rostlin v mírném podnebném pásmu. Pokud ovšem budeme stále spadat pod mírné podnebné pásmo. 

Co to vše tedy znamená? Nejen vláda, ale i zemědělci, a my sami musíme změnit přístup k životnímu prostředí, šetřit s vodou. Parlament by se měl velice brzo začít zabývat otázkou, společně s odborníky na vodu a životní prostředí, jak ochránit naší zemi před těmito přírodními vlivy. Například výsadbou nových stromů, omezení znečišťování ovzduší, a připravit zákony, které udají nový směr v této problematice. Za dalších pár let se stane ministerstvo životního prostředí stejně klíčovým, stejně jako ministerstvo financí, nebo obrany.

Tímto nás vyzývám, převezměme zodpovědnost již nyní! Nečekejme až bude nejhůř. Je to věc každého z nás. Buďme #zodpovednagenerace a bojujme za vodu, přírodu, a čisté ovzduší. Vytvořme vhodné podmínky k žití pro naše děti. 

Zapojte se, prosím, do diskuze i Vy a sdělte, jak chcete pomoci.

Pokud se Vám článek líbil, karma mě potěší! Sledovat mě můžete i na twitteru: manevpatrik

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Patrik Manev | čtvrtek 18.4.2019 11:00 | karma článku: 13,41 | přečteno: 531x
  • Další články autora

Patrik Manev

Neexistující dialog

19.7.2018 v 8:05 | Karma: 8,58

Patrik Manev

Bílý kůň nespravedlnosti?

10.7.2018 v 8:00 | Karma: 15,25

Patrik Manev

Šachy ve vládě.

2.7.2018 v 8:00 | Karma: 15,51