Diskriminace ve školství? Nic takového přece neexistuje!

Václav Klaus ml. je velkým kritikem inkluze ve školství, euroskeptikem, a nyní se rozčiluje nad uznáváním třetího pohlaví mladšími ročníky. Nabírá tedy liberální politika pana poslance za ODS nový směr? 

Nejdříve považuji za důležité si vysvětlit pojmy inkluzivní vzdělávání a genderová rovnost. Tím prvním je vzdělávání takové, které které nabízí rovné podmínky pro všechny studenty jakýchkoli škol. To znamená, že v jedné třídě se na základní škole sejde rom, černoch, tělesně postižený a homosexuál. Genderová rovnost nám říká, že všechna pohlaví jsou na stejné úrovni, jsou si rovna. Ať je to muž, žena, či třetí pohlaví, nazývané fluid. 

Pan Václav Klaus ml. má zřejmě pocit, že je správné separovat postižené od ostatních lidí, jako to bylo dříve. Co by to mělo za následek? Zařazení ZTP osob do zvláštních škol a jejich odloučení od zbytku společnosti, což vede ke snížení jejich sebevědomí v dnešní, už tak náročné době. A co více, zhoršení podmínek pro uplatnění se na trhu práce. Inkluzi ve školství považuji za dobrý směr začlenění všech osob jakéhokoli vyznání, pohlaví, tělesného postižení, národnosti. Nabízí se tedy otázka, zda je ODS ta správná strana pro pana poslance? Nezdá se totiž býti tolika otevřený, a liberální, jak sám sebe prezentuje.

A co genderová rovnost? Ve svých úvahách se pan poslanec vrací zpátky do časů, kdy ještě existovaly pouze dvě pohlaví, a kritizuje dnešní otevřenost převážně mladých lidí ohledně uznávání třetího pohlaví. Takové postoje nejsou pro pravicově orientovaného politika, a tak se nabízí otázka, kam tedy zařadit pana Václava Klause ml.? Asi zřejmě do základní školy, kde se naučí význam pojmů jako diskriminace a xenofobie.

A co s inkluzí? Má smysl. Je třeba reformovat školství a vymýtit šikanu, rasismus, xenofobii a diskriminaci nejen mezi žáky, ale i učiteli. Ovšem musí fungovat obě složky pro dítě. Jak rodiče, či zákonní zástupci, tak škola. Pro budoucí generace je nutnost tyto věci akceptovat a naučit se s nimi žít. Především proto, že žijeme v multi-kulti světě již dnes, jsme jeho součástí, a je na čase tyto fakta přijmout. Ať se nám to líbí, nebo ne.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Patrik Manev | pátek 29.6.2018 8:30 | karma článku: 11,02 | přečteno: 2597x