Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Výročí 6. března

Pomalu a jistě se srovnáváme s daty. snad to "dorazím" zítra........................................

   1475 Michelangelo Buonarotti (+1564), jak již v renesanční době obvyklo, i on znalý a činný v mnoha oborech, Sochař, malíř, architekt, básník, skoro jako včera Pasolini. V tomto smyslu zcela srovnatelný s Leonardem. Nebojím se vyjádřit názor, že jde o jednoho z největších uměleckých géniů všech dob. Sám se považoval především za sochaře, přesto prokázal velkou dovednost i jako malíř a obdivuhodně se uplatnil i jako architekt. Za nejznámější díla se označuje gigantický David, dnes na volném prostranství ve Florencii, originál pod střechou. Já osobně považuji za vrchol světového sochařství podmračeného a přísně hledícího Mojžíše (řekl bych, že zcela správně, však víme, jaké problémy měl se svými Židy a jak mu nakonec bylo do zaslíbené země vstoupit zapovězeno) v kostele sv. Petra v řetězech jako součást nikdy nedokončeného náhrobku papeže Julia II. Za nejkrásnější ženské tváře mám obě Madony. Tu starší ve sv. Petru v Římě pod názvem Pieta a nejněžnější velmi mladistvý obličejík má Madonna v Bruggách v kostele Panny Marie, která je jediným Michelangelovým dílem mimo Itálii. Původně určena pro Sienu, ale jeden bruggský obchodník ji odkoupil a věnoval hlavnímu kostelu svého města. Ach, ta tehdy v Evropě nejbohatší flanderská buržoazie… Kdo to dnes udělá? Pokud jde o malířská díla na plátně, známá je tzv. Manchesterská madona. Velmi slavné jsou fresky v Sixtinské kapli, nástěnný Poslední soud a stropní Stvoření světa. Architektonicky nejslavnější je kopule Svatopetrského chrámu a uspořádání centra interiéru, také Nová sakristie kostela San Lorenzo ve Florencii. Kapitolské náměstí a dokončení paláce Farnese v Římě.

   1619 Cyrano z Bergeracu (+1655), mnozí se možná podiví, že nejde jen o postavu divadelní, avšak on byl skutečný básník, dramatik (Například Agrippinina smrt) a spisovatel a proslavily jej utopické cestopisy, po něm je psal příkladmo Swift (Gulliverovy cesty). Proslavil jej Rostand svým veršovaným dramatem.

1844 Nikolaj Rimskij-Korsakov (+1908), jeden z klíčových ruských hudebních skladatelů z romantického období, kdy se vytvářela ruská klasická hudba, aby v osobnostech 20. století dospěla ke světovému významu (Skrjabin, Rachmaninov, Prokofjev, Šostakovič, Stravinskij) a vyrovnala se hudbě české. Členem umělecké skupiny zvané „Mocná hrstka“. Inspirován mnohdy náměty z oblasti lidové slovesnosti. Autorem 15 oper (některé jsou současně baletní), z nichž zřejmě nejznámější Sněhurka, Sadko a Pověst o neviditelném městě Kitěži a panně Fevroniji, tři symfonie a skvělá suita Šeherezáda, Klavírní koncert, klavírní trio a klavírní kvintet. A také řada písní, některé jsem slyšel na Mezzu v podání Andulky Netrebko. Nádhera.

1926 Andrzej Wajda (+2016), čím je u nás Forman, je bratřím Polákům Wajda. Skutečně Michelangelo světového filmu. Otec zavražděn při katyňském masakru, od toho jeho předposlední film. 2000 Oskar za celoživotní dílo. Napočítal jsem 39 filmů, z nichž uvedu jen příklady. Poslední byl v roce úmrtí Wałęsa: člověk naděje, dále 2007 Katy
ň, 2002 Pomsta, 1999 Pan Tadeáš, 1988 Běsi, 1983 Danton, 1975 Země zaslíbená, 1970 Krajina po bitvě, 1965 Popely, 1961 Lady Macbeth z Mcenského Újezdu, 1958 Popel a démant, 1957 Kanály a první film v roce 1950 Zlý chlapec.

   1927 Gabriel Garcia Márquez (+2014), kolumbijská světová literární hvězda, možná lze do jisté míry souhlasit s přídomkem magický realista, ale přečteme-li toho víc, zjistíme jednak, že tomu termínu moc nerozumíme, ale především, že se to dílo škatulím vzpírá. V každém případě se čte skvěle a s jeho knihami se cítíte jako doma. Opět udělám zběžný přehled, neb toho napsal mnoho. A v roce 2020 obdržel Nobelovu cenu. Napočítal jsem 20 děl, na prvním místě stojí jeho Sto roků samoty z roku 1967. Tím si mě zcela získal. 1981 Kronika ohlášené smrti, 1985 Láska za časů cholery, 1994 O lásce a jiných běsech, 2004 poslední vydané dílo Na paměť mým smutným courám, které jsem si loni koupil, ale ještě se k čtení nedostal, neb musím psát takové litanie, jako jsou výročí, a soustavně chválit ty své hudební kamarádky za hru na nástroj, zpěv a krásu. Tou knihou jsem se s autorem symbolicky rozloučil podobně, jako s Leonardem Cohenem koupí jeho poslední desky a současně i s gramofonovou deskou jako historickým nosičem.

1937 Valentina Těreškovová, v roce 1963 první žena ve vesmíru a šestý sovětský kosmonaut. V kabině jí bylo zle, žádala o předčasné přistání a před ním se musela katapultovat.  Komunistická moc ji vyznamenala a vyslala do řady politických funkcí, poslankyně a vedla i Výbor sovětských žen a od roku 1989 byla místopředsedkyní Mezinárodní demokratické federace žen. Raise Gorbačovové prý byla nepříjemná. V roce 1963 ji provdali za Chruščovovy účasti za kosmonauta Nikolajeva, což vydrželo jen do roku 1980. On s ní kroužil kolem Země ve Vostoku 5. Je stále veřejně činná. Od roku 2013 je generálmajorka Těreškovová aktivní členkou vládní strany Jednotné Rusko, poslankyní Státní dumy a místopředsedkyní jejího zahraničního výboru.

1944 Kiri Te Kanawa, vlastním jménem Claire Mary Teresa Rawstron, novozélandská zřejmě nejlepší sopranistka historie země a dáma neobyčejně krásná. Hlas hladivý a vřelý a ideální pro role mozartovské, verdiovské či puccinovské.

1947 Richard Douglas „Dick“ Fosbury, bývalý lehký atlet, výškař, v polovině 60. let vymyslel a ověřil zcela novou techniku skoku do výšky, kdy se atlet odráží a otáčí k laťce zády a po překonání laťky dopadá na ramena. S tímto stylem zvítězil na olympijských hrách v Mexiku 1968 výkonem 224 cm, který tehdy znamenal olympijský rekord. Světový rekord držel tehdy Rus Valerij Brumel 228 cm ještě původním valivým stylem. Ihned po Mexiku započala exploze nového stylu, u něhož bylo jasné, že povede k výkonům nad 230 cm. Dnes se nad těmito výškami usmíváme, současný rekord 245 cm Kubánce Sotomayora je už z roku 1993.

1972 Shaquille O‘ Neal, jeden z nejlepších a neúspěšnějších basketbalistů historie. K jeho výkonům mu pomohla výška 216 cm a váha téměř 150 kg. S touto váhou byl jedním z nejtěžších hráčů celé NBA. Takového chlapa téměř nejde ubránit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Mandelík | pondělí 8.3.2021 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 63x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,04
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.