Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velké C na jaře 2022

  Tento rok mi psaní nějak nešlo a opomněl jsem zpracovat jarní část koncertů Velkého C vytrvale doma zastrkuje programy za sebe do příslušné přihrádky. Napravuji to až nyní a zachovávám obvyklý rytmus jaro-podzim.

      15. února zahajujeme rok v Rudolfinu koncertem Missa 1724. Dnes nám bude sopránové role zpívat impozantní kanadská dáma, která tu již jednou zpívala, Karina Gauvin. Koncert v prvé půli zahrnuje Vivaldiho Concerto grosso d moll, což mi připadá jako nástrojový svátek a duely nástrojů. Po instrumentálním úvodu skladatelovo moteto O qui coeli terraeque serenitas.

   Následuje dvojí příklad, jak Corelliho Sonáty uchopil jeho žák Geminiani a upravil je do podoby conceta grossa, tu první jako Cncerto grosso d moll a poslední jako La Follia. To je známá a slavná skladba v obou podobách. K Vivaldimu se vracíme motetem In furore iustissimae irae.

   Po přestávce se dává imaginární mše J. D. Zelenky, což je sestava mešního ordinária ze skladatelových dílčích skladeb duchovního charakteru, které k žádné ucelené mši nezařadil, a to z období dvacátých let, kdy žádnou mši neskládal. Zde dominuje tenorista Tobias Hunger doprovázen Collegiem Vocale 1704. Toto, troufám si říci pasticcio má zajímavé kouzlo atmosférou podobné Bachově h mollce a sbory si tu přijdou na své jako v Janovkách.

   23. února ve Vzletu koncert Lecons des ténébres, z čehož plyne, že půjdeme do Francie za zdejšími barokními hvězdami. Našimi hvězdami dnes plnonáruční sopránové zlatovlásky Tereza Zimková a Pavla Radostová, které se střídají a občas i zpívají spolu. Elegantní a jemný doprovod obstarávají Hanka Fleková na violu da gamba (jak jinak, když jsme v zemi tomuto nástroji zaslíbené), Jan Krejča s teorbou a Václav Luks na cembalo a varhany.

  Zahájíme Couperinovým příspěvkem k  liturgii „temných hodinek“ Svatého týdne skladbou Premiere leçon a une voix, po ní Maraisova Suite en La mineur ze souboru Troisieme livre de pieces de viole s větami Fantaisie – Allemande – Prelude – Gavotte la Petite. Nato se vracíme k Couperinovým „temným hodinkám“ tentokrát druhou částí Deuxieme leçon a une voix.

   Pokračujeme cembalovým Preludiem Roberta de Viséeho a po něm opět Marais a jeho Plainte, z Troisieme livre de pieces de viole.  Couperin koncert uzavře svým  Troisieme leçon a deux voix.

   22. března v Rudolfinu koncert Chiaroscuro veneziano, který kromě benátského šerosvitu věnován italské hudbě.

Začneme Cavalliho Lauda Jerusalem a due cori, kde vysoce oceňuji dechy a také pečlivě učesanou Anetu a její blyštivé náušnice. (Ach ty krásné české altistky). Nyní raně barokní Monteverdiho čtyřdílný klenot Selva morale e spirituale, kde mohou všechny hlasy doslova vyniknout. Po přestávce už jen Giovanni Felice Sances a jeho Missa sanctae Mariae Magdalenae, při níž se dechy odeberou na emporu. Ta mše je mnohobarevná a při Beránku Božím dospěje do obdivuhodné jemnosti.

   12. dubna poblíž Velikonoc stylově a po 10 letech opět hrány Janovy pašije a podmanivými sóly a především mocnými sbory. Místo Zuzky ti je Evička a kupodivu se jí ta rozsáhlá skladba líbí. Beru si starý program z počátku rudolfinské řady a šetřím tím na jedno pivo v PUBu.

   Jaro uzavře ve Vzletu 21. dubna koncert Con bravura. Na rozličné zobcové flétny nám zahraje a svou kadeřavou hlavičkou nás okouzlí Michaela Koudelková, zajímavý flétnový talent, který jsme již zažili loni v Ledeburské zahradě. Doprovodí ji Libor Mašek na violoncello a Monika Knoblochová na cembalo.

   Hraje se Telemannova Sonáta in C TWV 41:C5 s mistrovskou a vrcholnou poslední živou větou a pokračuje Vivaldiho Sonátou h moll RV 36, jako obvykle radostnou, kde u předposledního Allegro-Giga si píšu divoké a u posledního Presto, útěk od požáru.

   Nyní přichází Plattiho Sonáta D dur WD 681, občas rozvážná a detailní, ale není v ní Vivaldiho rafinovanost, zato violoncello se blýskne vedle flétny. Navazuje Quantzova Sonáta d moll QV 1:168 s nádherným úvodním Larghettem a s neodolatelně virtuózními dalšími větami. Vše se uzavře Corelliho Sonátou d moll op. 5, no. 12 La Follia (viz 15. února, kde byla v podobě concerta grossa). Přídavkem je jakási ciaccona

  Dnes tu nefotí Petra, nýbrž její častá náhradnice Zdeňka Hanáková, dáma příjemná, která říká, že má povídání čte. Tak tedy první část roku dnes splněna.

Autor: Richard Mandelík | pátek 10.2.2023 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 56x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Absurdita blahobytu. Miliardy porcí jídla končí v koši, nejvíc plýtváme doma

5. května 2024

Premium Přestože existují potravinové banky, kam míří neprodané jídlo ze supermarketů a řada hotelů,...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  16:58

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,04
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.