Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vděčná očka seniorek, můj „Angličan“, hajzldáma a vůbec skvělé pondělí

  K tomu abyste začali den se skvělou náladou, stačí jen dopoledne začít a pak už se jen radovat. K tomu červnové slunečné teplo a ostatní přijde samo a zadarmo.

   6. červen se vyznačuje letos tím, že se otvírá předprodej vstupenek na koncerty ČF. Nutno být v Rudolfinu hodinu předem a i tak bude obvyklá fronta. Část populace, jež je placena z nadhodnoty vytvářené mladšími ročníky, tu tvoří drtivou většinu. Já si po loňském věnování jistého orgánu na vědecké účely organizuji svou účast ve frontě tak, že se dohodnu s dámami před a za sebou, že se na tu dobu, dokud nepřijdu na řadu, posadím a je-li třeba (vždycky je třeba), vyrazím do metra na toaletu.

    Tentokrát zapomenu doma peníze a na WC nemohu. Po zvážení možností (nedostatek hustých křovin a hospody v okolí, odkud mě patrně vyvedou za ucho) volím odbočku na poštu v Kaprově, kde vyzvednu tisícovku z účtu a žádám, aby mi byla rozměněna tak, abych měl v ruce desetikorunu. Příjemná dáma u přepážky a řeč na téma drobné. Takto naladěn toaleta v metru, hajzldáma příjemná a usměvavá vše ještě podtrhne. Pak do Rudolfina. Nikdo venku, co se to děje? Někoho rozumného napadlo lidi pustit dovnitř na židličky. Poučení pro příště, v tašce nosit pořád desetikorunu pro každý případ.

   Dotazem se širokým ceněním své skvělé náhrady zjistím dámy, jež mě obklopují. Když se pak blíží má chvíle, optám se dam za sebou, kolik toho nakupují, věda, že budu u okénka neskonale déle. Ta přímo za mnou chce tři lístky a ta další jen jediný a praví, že skoro nevidí a potřebuje dva sousední pro sebe a doprovod. Sdělím jim, že je pustím napřed a tu pojednou se rozzáří dva páry očí a jsem zahrnut takovou vděčností, že se mi chce konat další dobré skutky. Všechny ženy mají krásné oči, nejen mladé houslistky. Koukám kolem sebe, zda bych třeba nemohl nějakému staříkovi utřít nudli a učinit další krok na cestě ku spáse. Příležitostí k filantropii však již nevidím.

   Avšak jedna z těch dam pak stráví u okénka nerozhodností skoro deset minut a druhé poloslepé pokladní sdělí, že už nejsou na její koncert žádné lístky do parteru vedle a jen na postranní balkón nad pódiem, kde bude špatně vidět, leč slyšet dobře. Pokladní vůbec nedochází, že paní vidět nepotřebuje. Skoro se už otočila a odcházela, když se vmísím a po ověření, že jí špatná viditelnost nebude vadit, ji přesvědčím, aby si ta místa vzala. Myslím na to, že bude mít radost a její doprovod se posune vlevo a taky uvidí.

   Ve dveřích při odchodu se za mnou ozve: „Tak se zase uvidíme v první řadě.“ Otočím se, ejhle můj Angličan a mluví česky. Otážu se tedy, zda je Angličan a on praví slušnou češtinou s mírným akcentem, že Američan. Já ho rozveselím svou představou, že jsem jej měl za Angličana, neb vypadá jako britský plukovník na penzi a říkám mu proto můj Angličan. Další radostný okamžik.

   Nyní nutno opět navštívit milou hajzldámu, která se na mě usmívá na celé kolo, neb si mě pamatuje. Vysvětlím jí, že jsem si kupoval lístky do Rudolfina na další sezónu a po operaci jsem si velice oblíbil veřejné toalety. Rozejdeme se s úsměvy a já doma vykonám, co nutno a navštívím odpoledne maminku v nemocnici a snad něco z dobré nálady přenesu na ni. K večeři má filé polité sýrem a brambory a sní všechno a zapije to dvanáctkou z plechovky, kterou vždycky přinesu a držím pod stolkem, neb se tváříme, že pivo je nealkoholické. Oba se radujeme.

   Den jako vymalovaný zakončím v Českém muzeu hudby na Malé Straně. Přijedu dřív a v nádherném večeru sedím na konci Hellichovy pod Petřínem na lavičce a čtu si chvíli proč Čapek, Langer a další velikáni nejsou komunisty, ne pro argumenty, ale že knížka je tenká a lehoučká a plná jiskřivých myšlenek a excelentní češtiny.

   Co pak může být lepší než koncert francouzské hudby přelomu 17. a 18. století pro violu da gamba doprovázenou teorbou. Radost tu se mnou mají spolužák Saša a jeho dáma a jejich známý. O tom a krásné dívce, jež koncert uvádí, a ještě krásnější teorbistce (to je slovo!!!) však už v jiné essayi.

    V noci pak dává slovenská dvojka jeden z nejlepších filmů sovětské éry a filmů o válce vůbec Jeřábi táhnou Michaila Kalatozova z roku 1956 s nejkrásnější ruskou herečkou všech dob skvělou Taťánou Samojlovovou. Jsem potěšen a zjihlý, neb ten film je smutný a Taťána opravdu k zulíbání. K ní se hodí červené víno. Tohle a podobné ruské klenoty by měla dávat naše dvojka místo nedávné mizerné propagandy v podobě nafouklého a blbě natočeného Ozerovova pětidílného Osvobození.

Autor: Richard Mandelík | středa 8.6.2016 7:00 | karma článku: 15,00 | přečteno: 333x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

To je antisemitská i Bible? Část republikánů odmítá zákon na ochranu Židů

5. května 2024  15:58

Americká Sněmovna reprezentantů velkou většinou schválila návrh zákona zaměřeného proti...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  15:52

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Policie obvinila řidiče kamionu za smrtelnou nehodu na D1, hrozí mu až šest let

5. května 2024  15:47

Karvinští kriminalisté obvinili litevského řidiče kamionu, který v sobotu narazil do osobního auta...

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,04
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.