Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vánoční dívka číslo 4

  Tradičně na Štědrý den od šestnácté u evangelíků na Smíchově a tentokrát trochu jinak. Dnes asi kolem 8 stupňů. Vypadá to, že na tom globálním oteplení něco bude. Mobil zapomenut doma.

     Od Markéty zpráva, že dnes jiný scénář, hudební část bude sborový zpěv doprovázený harfou a ona prý hrát nebude. Usazuji se tedy v zadní lavici s výhledem na dveře, abych ji uviděl, až bude přicházet a také odchytil Honzu.

  Dnes jsem připraven o to kouzelné zamávání na kúr, jež kvitováno vždy zářivým obličejíkem a potěší mě a naladí převelice. Dnes tu nevidím Janouškovy a ani Markétu, ba ani Honza nejde. Nemaje telefonu, nemůžu nic ověřovat. Že by nepřišli z nějakého vážného důvodu, u Markéty nepředpokládám, leč U Honzy nemohu vyloučit.

   Smíšený sbor dnes zpívá moc pěkně a zpěvy jsou anglické a vzaty od Brittena, který se krásně dokázal přiblížit renesanci i baroku. Vyniká zejména ženská část a v sopránovém sólu slyším hlas velmi příjemný a kvalitní. Jemná harfa zpěv podmalovává. Čtou se vybrané pasáže z bible a na závěr se sbor odebere na kúr, a jako již tradičně se zpívá Tichá noc. Dodnes jsem nepochopil proč, kdyby důvodem bylo, že česká vánoční hymna Narodil se Kristus Pán je z katolického baroka vzešlá koleda, proč by se vybrala jiná katolická koleda a ještě k tomu rakouská. Jsou věci mezi nebem a zemí, jimž nerozumím. Medvídek Pú v takových případech říkal, já jsem jen hloupý medvěd.

   Avšak společně se zpěvem hrají tklivé housle, občas zatrylkují a zazdobí a jsou opravdu rakousky romantické. Že by to hrála ta naše holka? A že by byla po celou dobu nahoře ukryta? V každém případě obléknu kabát a bedlivě upírám zrak do vestibulu.

   Po chvíli je dívka tady a pobíhá tu s houslovým futrálem na zádech. Dám o sobě vědět a děvče mě opláchne tím svým úsměvem, jemuž není rovno. Ano, hrála to ona. A další novinkou je, že sjednala na 15. září v rámci místního festivalu Haydnovy hudební slavnosti na zámku Kozel koncert, na němž předvede se smyčcovým triem své nastudování Bachových Goldbergových variací. Jako dárek pro mě má dva lístky, jež zatím ještě nevytisknuty. Ptám se na housle, na které to na té Maltě hrála, že mi připadaly neobvykle jasné a výrazné. Hrála na své, možná, že je to dáno nahrávacím studiem. Tahám zvoneček z kapsy a už je tady Ježíšek, vezme desku a celá se rozsvítí vidouc Dumasovu Královnu Margot. Kdybych nedostal nic jiného, tenhle úsměv je boží požehnání. Poděkování cheek to cheek.

   Říká, že poslední dobou si ráda pouští audioknihy a já dodávám, že tuhle devítihodinovou četbu má na tři cesty Praha-Berlín. Ještě probereme občasné matčiny připomínky své poněkud svéhlavé dceři a já poznamenám, že až bude mít dítě, bude říkat totéž a že je to tak správně, neb se tak utvrzují rodinné tradice. Kývá hlavičkou. A chce-li chlapec vědět, jaká bude jeho vyvolená ve zkušeném věku, ať si pořádně prohlédne a prověří matku. Přichází jakási příjemná paní, jíž jsem představen, a ona praví, že mě zná z koncertů Velkého C.

   A Markéta poznamená jakoby mimochodem, že to Dědictví otců zase nenašla, ale tentokrát nedělá psí voko. Asi to už bereme oba jako normálku. Pozdravuji hudební rodinu Janoušků a zase tvářičku na tvářičku a jdeme.

      Když dorazím domů, najdu v telefonu zprávu, že pro Markétu dnes přijela jen sestra, auto tedy volné a že mi nabízí odvoz. Stejně bych ho nepřijal, neb je to opačný konec Prahy, než její domov, což mi připadá hloupé i při vší kráse být vezen dvěma půvabnými dívkami Prahou.

  A taky bych nedostal tu esemesku, v níž Markéta píše, že ji naše štědrovečerní tradice těší s třemi vykřičníky. Zraky zvlhlé a polykání mi dělá potíž. Takhle mají vypadat Vánoce a já na ČT art zachytím půvabně provedený koncert ze Senátu s Franckem. Linkem, Mozartem a Lloyd Webberem, kde hraje Ensemble 18+ se sympatickou koncertní mistryní Magdalenkou Malou a onou sličnou zrzavou violistkou, na niž jsem na Pražském jaru moc neviděl. Zpívá vyloženě žensky zralá a krásná sopranistka Lucka Silkenová. A na MezzoHD Idomeneo. Na závěr pak irská na dva prsty. To mám Vánoce.

 

 

Autor: Richard Mandelík | čtvrtek 26.12.2019 7:00 | karma článku: 8,84 | přečteno: 274x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

To je antisemitská i Bible? Část republikánů odmítá zákon na ochranu Židů

5. května 2024  15:58

Americká Sněmovna reprezentantů velkou většinou schválila návrh zákona zaměřeného proti...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  15:52

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Policie obvinila řidiče kamionu za smrtelnou nehodu na D1, hrozí mu až šest let

5. května 2024  15:47

Karvinští kriminalisté obvinili litevského řidiče kamionu, který v sobotu narazil do osobního auta...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,04
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.