Olympiáda Tokio 2020 - díl 2

Od tohoto dílu přecházíme na třídenní, případně čtyřdenní celky. To bude zřejmě příležitostně upravováno. Občas se chyba vloudí a minule jsem si nevšiml, že opakuji odstavec o názvech států a jejich obyvatel. Má chyba a omluva.

    Den třetí 25. července

  Oblíbená Katinka potvrdí, že léta nezastavíš a zejména ne v plavání a na dlouhé polohovce (400 m) skončí až pátá. Ještě má šanci na polohovce poloviční, tzv. krátké. Jakákoli medaile by jistě byla úspěch po hvězdné kariéře. V ženském silničním cyklistickém závodě historická zlatá skoro doma, neb ji získá samostatnou jízdou (jak nemyslitelné u mužů) neprofesionální Rakušanka Kiesenhofer.

   Naše rodinné stříbro a doufejme, že snad i zlato jsou tenistky, jimž z cesty dnes odklizena světová jednička Barty, na niž měly dvě naše posledně smůlu. Po Krejčíkové dnes i Kvitová a Plíšková a ta i s Vondroušovou ve čtyřhře a také čtyřherní světové jedničky Krejčíková se Siniakovou bez problémů ve 2. kole a překvapivě též Macháč, jenž mě překvapil sebevědomou a bojovnou hrou. Basketbalisté USA, kteří již vládnou historii olympiád na drobné výjimky (1972, 1980 - neúčast v Moskvě, 1988, 2004), v posledních 30 letech i s profesionály ukáží svou prohrou s Francií v naší skupině, že stejně jako kdysi Evropa dohnala kanadský a americký hokej, tak se blíží doba, kdy bude dostižen i americký basket.

   Den čtvrtý 26. července, který lze nazvat černým dnem českého tenisu. Vyřazena Kvitová a poslední dobou až nekriticky vynášená Krejčíková a korunu tomu dají i Plíšková a Macháč. Jen Vondroušová, od níž si nikdo nic neslibuje, dokáže přejít přes světovou dvojku a domácí idol Ósaka, který zapaloval olympijský oheň. Bohužel všechny podlehnou žebříčkově daleko horším hráčkám a pohled na odevzdané poslední sety je smutný. Ještě smutnější je vystupování po zápase. Dvakrát selhavší Plíšková vypustí z pusy, že si nemyslí, že hrála špatně. Já naopak ano, bylo to utrpení sledovat, jak si turnajová pětka neví rady, co má hrát a nic nezkusí. Neměly by naše hvězdy spolupracovat s nějakými sportovními psychology? A ve čtyřhře se se slabšími hráčkami oba naše páry se vyloženě perou a Plíšková s Vondroušovou prohrají s Brazilkami, přestože mají 5 mečbolů. Naštěstí aspoň světové jedničky Krejčíková se Siniakovou zvítězí. A dvě naše plavkyně postoupí do semifinále, což u Seemanové na 200 m kraul očekáváno a u Horské překvapení. Kudějová na divoké vodě po zdravotních potížích vyřazena.

   Den pátý 27. července.

   Ženy jedou svůj závod horských kol, který je zajímavý, neb v noci pršelo a trať je moc těžká. Na stupních vítězů unikátně tři Švýcarky. V prestižním závodě na 200 m kraul Britové na 1. a 2. místě. Poněkud zaostávají Američané, kteří jen vzpomínají na Phelpse. Ženský softbal vyhrávají domácí Japonky. Gymnastickými královnami nakonec po chybách Američanek Rusky. A po sto třiceti letech medaile z šermu. Bronz má Aleksander Šupenič, což přepisuji podle českých pravidel, přestože se ten chlapec píše Choupenitch, což odmítám v češtině akceptovat. V basketu se dějí věci, Japonci porazí Francouze a Belgie favorizované Australany.

   Tradičně budou porotou, jejímž jsem jediným členem, vyhlášeny největší krásky her. Postupně budu dívky shromažďovat a dnes mezi kandidátky zařazuji stříbrnou z dlouhé polohovky Američanku Emmu Weyant. Dnes zařazena závodnice na horském kole Britka Evie Richards.

Autor: Richard Mandelík | čtvrtek 29.7.2021 7:00 | karma článku: 4,38 | přečteno: 113x