Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Atrium na podzim 2022

Úvodem musím poznamenat, že z hlediska dramaturgie stále stojí za to sem chodit. A že můj obsáhlý seznam hudebníků a souborů jako pomoc pro hledání zajímavých účinkujících se pomalu a jistě naplňuje. Závažná úvaha ještě na závěr.

 

 

   8. října je název večera Souzvuk odrazem souhry klarinetistky Anny Paulové a harfistky Hedviky Mousa Bacha s vědomím, že koncem 18. století jde u klarinetu o stále nový nástroj, a za Bacha ještě nebyl zkonstruován, což je znát z transkripce původně houslové skladby. O století později je vynalezen ještě saxofon, který se uplatňuje v klasické hudbě jen výjimečně, avšak oba nalézají bohaté uplatnění v jazzu, jenž je jedním z nejlepších amerických obohacení světové hudby.

Koncert zahájen Capricciem pro klarinet a harfu Franze Poenitze. Navazuje transkripcí Massenetovy původně houslové Meditace z opery Thais. Nyní tedy první věta Adagio z Bachovy Sonáty pro housle č. 1 g moll, upravená pro sólový klarinet. K ní připojí ještě Presto. Je to mistrovské a dává nástroji úžasně vyniknout. Když může klarinet, tak i harfa, které dopřáno přednést Trnečkovu Fantazii na Smetanovu Vltavu. Tu mám doma na desce se světovou královnou harfy Janou Bouškovou a živě jsem s ní slyšel v Litomyšli. Trnečkovi se tu povedlo dobře vyjádřit i dramatičtější úseky básně, například i Svatojánských proudů.

   Po této lahůdce obě v součinnosti přednesou Dvořákův Valčík A Dur, op. 54 č. 1. Po přívětivém tanečku přichází Annin výklad k A a B klarinetům a poté Debussyho Beau soir, jemné a zamyšlené a dle mého dnes vrchol. Koncert uzavírá Nocturne No. 1 pro klarinet a harfu. K programu připojeno pár nicneříkajících slov k programu a základní údaje k hudebnicím, kde u Anny shledávám podstatnou chybu, že není uvedeno její vítězství v soutěži Pražského jara.

   26. října se dává další koncert ze série Playing Divas vol. II. s všestrannou umělkyní Dorotou Barovou, známou z dua Tara Fuki nebo z jazzové kapely Vertigo. Nám hraje své poslední album Dotyk. Hudba je žánrově i náladově pestrá a velmi emocionální. Musím se však přiznat, že můj šálek kávy to není, přestože si aktivit každého neotřelého hudebníka vážím a Tara Fuki se mi líbí.

   24. listopadu nám v rámci klavírní řady předvede svůj recitál Marek
Kozák. Pozoruhodné je, že celý koncert odehraje zpaměti a ani jednou nepoužije žádné noty. To o něčem svědčí. Úvodem se pustí do táty hudby Bacha a zahraje jeho Francouzskou suitu G dur BWV 816. Hraje to klidně, vyrovnaně a jednotlivé části, jež tvoří tance, zřetelně odlišuje, což oceňuji. Citlivě nastoluje tóny a přes jemnou detailní práci občas přitopí pod kotlem. Přestože hraje na nástroj, který Bach nejen neměl k dispozici a ani si jistě neuměl představit, kam až dojde vývoj cembala, drží se Marek ukázněně v rámci daném dobou. Zkrátka a dobře tím si mě dokonale získá.

   Dalším doslova kontrastním číslem je o dvě století mladší Prokofjevova Sonáta č. 2 d moll, op. 14, kde u 2. věty si píšu „Ďábelsky uzavřeno“, u třetí „hodně rozvážné až funerální“ a u poslední „až rozverné“. Koncert uzavře Čajkovského Šest skladeb, op. 19, kde se objeví celá paleta nálad a jde evidentně o bonbónek pro klavíristu. I pro nás, kteří si musíme klást otázku, jak si to vše tak rozmanité může Marek pamatovat. Geniální pamětí například disponoval parně největší klavírista 20. století Artur Rubinstein a mají ji i mnozí dirigenti. Přídavkem je vcelku očekávaně malý Chopin.

   Na závěr tedy slíbená malá úvaha. Domnívám se, že v zásadě se Atrium drží ve vkusném a patřičně kvalitním rámci, což je základní podmínkou pro zájem obecenstva. Ten zájem závisí na dobrém a přitažlivém programu. Naprosto nesouhlasím s názorem, že pořadatel nemůže sestavovat program podle přání obecenstva a tvrdím, že si ve vlastním zájmu musí ověřovat mínění návštěvníků. Ano, odpovědnost má pořadatel a je jeho rizikem, když předloží nevhodný program. K lepšímu rozhodování já přispívám svými texty o koncertech, které jsem navštívil, už přes deset let. Díky svým dlouholetým zkušenostem a znalostem si dovoluji prohlásit, že si mohu dovolit předkládat rady a návrhy a že mají hlavu a patu.

   Jako podstatnou vadu vidím, že na rozdíl od dob ředitelky Vedralové, kdy bylo možno si někdy vybrat i z 10 koncertů klasické hudby za měsíc, dnes tohoto počtu není dosaženo ani za rok. Myslím, že to je dáno neschopností, nebo neochotou radnice MČ Prahy 3 patřičně vybavit svou příspěvkovou organizaci Za Trojku dostatečným rozpočtem. Taková situace pak končí klasickou výmluvou. My nemůžeme nic víc, nedají nám peníze, anebo také typickým žvástem: „Lidé na klasickou hudbu nechodí a její pořádání je ztrátové.“ Ostatně MČ Praha 3 se „vyznamenala“ už dříve tím, že dlouhá léta úspěšný a stále vyprodaný festival Nekonvenční žižkovský podzim Jiřího Hoška, nepochopitelně odřízla od dotací a prakticky jej „zařízla“. Festival tedy už skončil. Kdo zaručí, že se podobně nenaloží i se svou příspěvkovou organizací Za Trojku včetně Atria, které už jednou někdo osvícený z radnice navrhoval přeměnit na diskotéku. Vždyť na tu klasiku nikdo nechodí.

   Na místě je tedy otázka, jak to, že naše velké orchestry mají své akce orchestrální i komorní i za podstatně vyšší vstupné pravidelně vyprodané. Nebylo by dobré se jinde poučit a požádat o radu? A to už nemluvím o informacích od některých hudebníků o nepříjemném a nepochopitelném jednání se zdejší dramaturgií. Slíbil jsem o nich pomlčet, ale naznačit musím.

Autor: Richard Mandelík | pondělí 20.2.2023 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 49x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Dvacetiletý řidič usnul a vyjel ze silnice na chodník, srazil čtyři chodce

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57,  aktualizováno  19:44

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Stát pomocí AI zkouší šetřit práci úředníků. Propouštění nechystá

5. května 2024  19:30

Umělá inteligence (AI) postupně získává své místo napříč resorty, kde zejména slouží k automatizaci...

Ukrajina je na ruskou letní ofenzívu připravená, zaútočí příští rok, míní USA

5. května 2024  19:05

Sledujeme online Ukrajinská armáda je připravena zahájit v příštím roce další ofenzívu proti ruským okupačním silám....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,04
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.