Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

pesimistka7

30. 9. 2011 20:49
Re: ..

Dobrý blog. Děkuji za připomenutí svých příspěvků pod tímto blogem. Tehdy jsem ještě byla spíše nakloněna možnosti volby, respektive - měla jsem méně zkušeností s aktivistkami.

0 0
možnosti

littlemisssunshine

29. 9. 2011 19:45
Tak uz ty domarodicky nechte

Je to jejich volba. Nic spatneho nedelaji, neporusuji zakon, tak je nechte. Je to jejich volba. Nekteri z nas riskuji vice, nekteri mene. Podle me, volba rodit doma je podobna jako nekdo, kdo po peti ci vice pivech ridi, nekdy s rodinkou v aute. Neodsuzuji je za to, je to jejich volba. Z tech, co znam, co rodily doma, zadna nemela problemy. Me vice nez ty co rodi doma vadi slepice, ktere cele tehotenstvi kouri jednu za druhou a chlastaji. :-P

1 0
možnosti

captain cook

29. 9. 2011 12:48
Luborka uz zapomina co, kdy a kde pise?

1)Luborka včera 18:55: "...

já nikde netvrdila, že by v prodnicích zaazovali jídlo nebo pití v průběhu porodu."

dole na teto strance ve vlaknu "ony ani nevedi proc plati "zákaz jídla a pití během porodu"2) Luborcino vlakno strana 2 "Proti čemu bojuje naše ministerstvo zdravotnictví" ... Luborka 27.9.2011 19:48 ..."Opakem přirozeného porodu je porod lékařsky vedený.... ****zákaz jídla a pití během porodu*****

8-o8-o8-o8-o

0 0
možnosti

Luborka

29. 9. 2011 17:46
Re: Luborka uz zapomina co, kdy a kde pise?

Ale to tam Luborka nenapsala,mohlo to bt pouze součástí nějakého citátu, nekastrovala jsem je, protože je dost pravděpodobné, že existují porodnice, kde tento zákaz platí, tady u nás samozřejmě, protože se bavíme o situaci v ČR.

0 0
možnosti

mischplysch

29. 9. 2011 9:45
Jen technická...

Mimochodem u toho druhého případu zatím není vůbec jasné, zda šlo o nešťastnou náhodu, takže bych být autorkou nekřičela dopředu, že zemřelo dítě u "domácího "porodu. Počkejte si na výsledek soudu, pokud nějaký bude, křičet dopředu "vinen" umí každý....

Z toho co vím to vypadá, že žena chtěla jet do porodnice, ale při kontrakcích po 15-20 minutách tam jede málokterá, popř. vám tam řeknou, že máte být doma a dorazit až později. Pokud je tedy pravda, co tvrdí.

A jinak si myslím, že stejně tak je potrestaná žena, které porod zmrší nebo pokazí v porodnici a výsledkem je postižené nebo mrtvé dítě. I to se děje. taky pak musí mít výčitky, že jela zrovna do této porodnice, nebo že se nechala zblnout, že nebyla víc asertivní apod.

1 0
možnosti

m.a.g.

29. 9. 2011 11:55
Re: Jen technická...

To myslíte jako tu vícerodičku s předchozími komplikovanými porody, u které lze očekávat rychlejší a také opět komplikovaný porod, navíc s několika semestry porodnictví? Kolikrát jste rodila? V této situaci se jede do nemocnice ihned, jakmile začnou pravidelné kontrakce, i když jsou po 15 minutách. Btw asi jste nikdy nezažila překotný porod, já ano a dvakrát, kontrakce nezačaly po 20, ale rovnou po 5 minutách, za necelou hodinu již po minutě a do dvou hodin bylo po všem. Kdyby byly kontrakce po 20 minutách, tak by se to asi do těch 2,5hodiny, kterými je ohraničen překotný porod, nevešlo. Čekat na PA v takové situaci je velmi zvláštní a já osobně jim tedy nevěřím.

2 0
možnosti

Stary Fafa

28. 9. 2011 17:52
Luborko

Nebo tomu mám rozumět tak, že kdyby jste mohli zrušili by jste tuto možnost i tam?

Tu moznost tady ve Statech vyuziva naprosta mensina populace. Jak uz jsem psal v roce 2006 to bylo 0.59% porodu, letos to nebude o moc vyssi, ale dejme tomu odhadnu 0.75%. Z toho zhruba jedna tretina budou neplanovane domaci prekotne porody. Takze skutecne pripravovanych a planovanych domacich porodu v roce 2011 ve Statech bude odhadem 0.5%. To by v Cesku odpovidalo zhruba 500 pripravovanych a planovanych domacich porodu. Myslim, ze realna cisla z letosniho roku budou tesne pod 500. Cili stejna relativni cetnost jako ve Statech.

Jinak se priznam, ze nejsem objektivni. Meli jsme pacientku na dialyze, ktera byla tehotna. Chteli jsme ji denne dialyzovat a pripadne prijmout na denni dialyzu do nemocnice. Odmitla denni dialyzu a hospitalizaci, odjela domu, vynechala dve ambulantni dialyzy a prisla na emergency room s draslikem 7.9. Ona to prezila, jeji dite ne. Do dneska mne ta uplne zbytecna smrt strasi.

2 0
možnosti

Luborka

28. 9. 2011 19:10
Re: Luborko

Nějak nerozumím, nikdo neříká, že na porod doma se má plánovat riziková gravidita, naopak, PA s dvacetiletou praxí a cca 150 porody odvedenými doma za deset let činnosti mimo ZZ to také říká a není důvod to zpochybňovat, ženy které doma rodit nechtějí nemusí a ani nerodí pokud se nejedná o překotný porod. Jde o to, že opačně to problém je. Tady u nás zcela zásadní, u vás to je legální  a proto si myslím, že i když ženě dítě umřelo, nikdo nikoho nežaloval, nebo ano? V jejím případě to vnímám jako hazard, od okamžiku kdy vím, že nejsem v pohodě nemohu uvažovat o domácím porodu. Ale jako lékaři by mi nezbývalo než respektovat její rozhodnutí. Lze se na to dívat i tak, že se pro to rozhodla záměrně, . Nevím je to jenom dohad a nevím jestli je to možné takto beztrestne vymyslet, neznám americké zákony.Lidem nevidíme do hlavy, ale z jejich chování lze mnohé vycítit. V každém případě nepřísluší nikomu jiné soudit za své rozhodnutí, To je jako by jste samovraha chtěl odsoudit k trestu smrti.

0 0
možnosti

Stary Fafa

28. 9. 2011 14:56
Dekuji za debatu

Dekuji za zajimavou debatu a pujdu pracovat. Pro zajemce prikladam dva odkazy. Ten prvni poskytuje informace o vynikajici homeopathicke ambulanci http://www.youtube.com/watch?v=HMGIbOGu8q0, ten druhy ukazuje na neochotu lidi v bilych plastich ponechat vecem prirozeny prubeh a naopak jejich ochotu prosazovat financne narocne intervence i v situaci, kdy naprosto chybi relevantni data z klinickych studii, http://www.bmj.com/content/327/7429/1459.full.

"Perte se a Zerte se, kdyz tu nebudu!" Mrknu sem vecer. ;-)

1 0
možnosti

m.a.g.

28. 9. 2011 15:56
Re: Dekuji za debatu

I vy jeden lišáku;-) Díky za příjemné odlehčení, myslím, že to vystihuje tuto situaci lépe, než celá tato diskuse. Pokud by Vám to nevadilo, poslala bych link na studii jednomu fanatickému zastánci statistiky a EBM na úkor zkušeností z klinické praxe. Není to lékař, ale na zdejších forech se s oblibou věnuje zdravotnické problematice - jistě ho to pobaví a získá třeba alespoň na pár minut zdravý nadhled ...

1 0
možnosti

Luborka

28. 9. 2011 11:14
Z historie

http://soft-os.cz/index.php/rocnik-2011/84-cislo-42010?start=7

"Nerodí se jen dítě, rodí se i nová matka, nový otec a nová rodina." A když se podíváme na to jakou máme posledních padesát let skvělou a nekonfliktní mládež, tak to bude vše jistě tím, že se v porodnicích dodržovalo něco jako kontakt s matkou. Vždyť jde o dobro dětí.

0 0
možnosti

iVčera.iDnes.iZítra

28. 9. 2011 11:25
Re: Z historie

A Vy jste starší padesáti let, mohu-li se zeptat, nebo se počítáte mezi tu "svělou a nekonfliktní mládež"? Nepochybuju, že po celá staletí si mohly mámy doma popěstovat nerušeně své děti hned po porodu, vždyť je taky historie prosta válek a přeplněná mírem, viďte? Pokud Vám dítě odnesou na deset minut umýt, zvážit a změřit, tak to nevratně naruší vaše budoucí vztahy že? To jako při domácím porodu PA to novorozeně neumyje? A tam už to tolik nevadí?

1 0
možnosti

Luborka

28. 9. 2011 10:45
Někdo se tady snaží

udělat z budoucích matek, které chtějí rodit doma jenom sobecké sebestřední stvůry toužící po adrenalínu na úkor svých novorozeňat. Jak to říct, jsem si jista, že žádná z nich s tímto cílem nevstupuje na devítiměsíční cestu graviditou, která může ohrozit její život, ne jenom zdraví. Chybou v tomto případě je, že se u nás platí zdravotní pojištění povinně, a domarodičky to tedy vychází nepoměrně dráž, než ty v americe a div se světe, přesto se jim to zdá výhodnější a vhodnější z jiných důvodů. A jedním z nich je příjemné prostředí, do kterého své dítě přivádí, a to dítě je schopno mít z toho radost, i když tady si to zřejmě nikdo nemyslí, že by novorozeně, které také aktivně k porodu přistupuje by mohlo něco vnímat negativně nebo pozitivně.Vím jaké to je přijít o dítě a vím jaké to je, když někdo sahá do vnímání mých dětí a pokud budu moct, vždy podpořím aktivity,které umožní rozhodování rodičů o vlastních dětech.Dítě nepatří nikomu, ale státu rozhodně nepřísluší rozhodovat za rodiče.

1 0
možnosti

marčaa

28. 9. 2011 10:53
Re: Někdo se tady snaží

tady je to vše pěkně i pro někoho s kapacitou jakou má tanker

 ¨http://www.zdn.cz/denni-zpravy/komentare/motivy-k-planovanemu-porodu-mimo-zdravotnicke-zarizeni-457509

0 0
možnosti

Luborka

28. 9. 2011 10:33
Tak nevím,

http://zpravy.ihned.cz/c1-52242900-v-usa-rychle-roste-pocet-domacich-porodu-za-ctyri-roky-o-neobvyklych-20-procent

Asi si ty údaje někdo vymýšlí, nevím kterým lze věřit,v linku, který jsem tady už uvedla mluvili ještě o vyšším čísle, a pak se objeví O,....%, no řekla bych to tak, USA je velká krajina a má přes padesát států a  308 745 538 obyvatel.(aspoň tak to někdo tvrdí, kdo ví proč mám tomu věřit nebo nemám? )http://blog.baraka.cz/2011/07/porody-doma-v-usa-v-souvislostech/, tak nevím, možná jsem hloupá a naivní, a právě proto věřím tomu co jsem schopna vnímat a nemohu si pomoct, prostě to vnímám jako pan Marek, jistě, není to lékař, není to ženská, je to jenom chlap, ale možná proto se na věc dívá střízlivěji a bez emocí. A emoce, to je to co lidem zatemňuje mozek.

0 0
možnosti

Stary Fafa

28. 9. 2011 13:16
Re: Tak nevím,

Luborko, musite cist primarni data a ne interpretace z iDNES. Podivejte se v detailu na tu zpravu z National Vital Statistics Report. Tam jsou cisla do roku 2006 a uvadeji narust domacich porodu o 5 % za rok na konci jimi sledovane rady. ALE NE Z POCTU VSECH PORODU, pouze z poctu domacich porodu v minulem roce. Jsou to data pro cele Staty, (mimochodem USA nemaji PRES 50 statu, ale maji jich presne 50). Kdyz se podivate na jednotlive staty a podrobnosti o matkach rodicich doma, tak to vysvetleni o nedostatecnem pojisteni vypada dost pochybene. Nejvyssi percentualni zastoupeni domacich porodu bylo ve Vermontu a v Montane. Vermont ma jeden z nejlepsich pojistovacich systemu ve Statech. Napriklad maji program s krasnym jmenem Dr.Dynasaur. Pro tehotnou s prijmem do $ 29,700 stoji pojistka maximalne $15 mesicne. http://www.greenmountaincare.org/vermont-health-insurance-plans/dr-dynasaur

1 0
možnosti

captain cook

28. 9. 2011 10:33
ony ani nevedi proc plati "zákaz jídla a pití během porodu"

kdyz kritizuji porodnice za zakaza pouzivaji to jako argument "lidskosti" ve prospech domacich porodu.

I laik ktery zna z mediciny jen neco uplne zakladniho vi, ze v situaci kde potencialne existuje moznost operacniho zakroku s narkozou, se pacient/ka musi z bezpecnostnich duvodu vyhnout jidlu a piti po celou radu hodin predem. Zvraceni pri narkoze neni nijak vzacne. Pokud ma pacient/ka v zaludku jidlo ci piti, hrozi nebezpeci vdechnuti zvratku do dychacich cest a uduseni.

Hloupe dukatove buchty samozrejme o techto duvodech nemaji ani sajna a klidne by rodicku uvedly do nebezpeci pripadneho uduseni, kdyby musela nahle s plnym zaludkem do nemocnice na emergencniho cisare!

Nam, nastavajicim tatum pritomnym s nasimi manzelkami v antenatalnich kurzech, rikala porodni asistentka uz pred 30 lety " prineste sebou k porodu glukozova cukratka, ktere muze vase manzelka cas od casu cucat a malou houbicku, kterou namocite do sklenice s vodou a z niz si muze ucucnout sem tam maly dousek vody."

2 0
možnosti

marčaa

28. 9. 2011 10:39
Re: ony ani nevedi proc plati

no tak to abys už nikdy nejedl, kdyby tě na ulici kleplo. Plácáš hlouposti.

1 0
možnosti
  • Počet článků 198
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5111x
Prostě píšu .. Knížka Slunečnice vyšla podruhé v nakladatelství Mladá fronta. Petr Šimůnek, šéf Forbesu o ní v předmluvě mimo jiné říká ".. Je to takový Sex ve městě po česku. Chytřejší. Opravdovější..." Kdybyste zrovna neměli co dělat, na pultech se před pár dny objevil její dotisk... Díky všem za přízeň!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky