Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam se poděla ženskost

Říkala mi onehdy velmi milá a hezká slečna, „nebudu si přeci kupovat boty, protože nějak vypadají. Rozhoduje, jestli se mi v nich dobře chodí. Fakt mi jedno, jestli se zrovna nosí. Nechci bejt jako spolužačky, který se potácí na podpatcích tak, že z nich málem spadnou, a výstřihem je jim vidět až na kolena.“ V duchu jsem zatleskala. „Je přeci důležitý, jaká jsem, ne co mám na sobě,“ dodala větu jako z motivační knihy. Pravdu máš děvče, pomyslela jsem si. Jenže…

Jenže tohle je jen jedna její strana. Ta, která, není-li doplněna a držena druhou, může se bortit.  

Řeči o kráse uvnitř jsou hluboce pravdivé. Mnohokrát jsem se přesvědčila, že opravdu krásní jsou lidé moudří a dobří. Jako by je tyhle vlastnosti rozsvěcely zevnitř, teprve když chytí tvář a gesta jejich odlesky, budou pěkní tak, že před nimi padnete na zadek, zamilujete se, nepřestanete obdivovat… Naopak dokonale krásné obličeje i těla bez dobroty a rozumu na mě vždycky dělala dojem opuštěného sálu, kde je zhasnuto, sem tam se válí odpadek, všechno je zastřené, bez radosti, bez krve. Přestože design je dokonalý, schází paprsek, který by vzkřísil studené a mrtvé.

Jenže podobně jako je lichá krása bez ducha, můžou být poněkud vedle i řeči o vnitřní kráse spojené s pohrdáním vším venkovním.

Držela jsem před tou krásnou holčinou v ruce šmrncovní boty, které dělají i bez podpatků laní nohy a sexy kotníky. „A co je špatného na tom být trochu ženská? Ženskost není hřích,“ utrousila jsem nesměle. Pán Bůh nás tak stvořil, muže mužského a ženu ženskou. Kdyby to takhle nechtěl, možná bychom všichni vypadali jako nálevníci, hlemýždi nebo mloci například, běželo mi hlavou. Jenže nevypadáme. Ženy mají prsa a boky a umí se v nich krásně vlnit, když chtějí. A muži umí ty boky chytit tak, že se hlava točí víc než nůž ponorného mixéru. Je na tom něco špatně? Nahlas jsem ale řekla jen, „mizí harmonie, zdá se mi.“ Podívala se na mě nechápavě, „jak harmonie, proboha, souvisí se sandály?“

Ženy vypadají a chovají se občas jako muži a muži vypadají a chovají se občas jako ženy. Ženy nosí trekkové boty, tenisky a další cosi, co nohy víly ponižuje na pouhý výrobní prostředek. Muži se neváhají nazout do špičatých botiček s flitry. Takhle to souvisí se sandály, pomyslela jsem si.

Začali jsme totiž vrtat do nádherné rovnováhy, která je tu od věků, a trochu ji nabourali.

Vyměnily jsme ženskost za praktičnost, touhu po uznání, dravost, moc jsme si přály, nemám to slovo ráda, emancipaci, až jsme to možná trochu přehnaly. Příslovečné dítě se sice ještě drží okraje vaničky, ale už mu modrají prstíky. Jistě, je bezvadné mít volební právo a možnost studovat, ale je nutné dělat to pokaždé v kalhotách, bezpohlavní košili a s pohrdavým úšklebkem věnovaným svému ženství i jejich mužství? Jak by Yentl ráda natáhla  sukni! Jenže ta skutečně nemohla, na rozdíl od nás. O motivech mužů nosit kabelky zavěšené na předloktí, nic nevím, jen tak nějak tuším, že by s tím naše emancipace taky  mohla mít něco málo společného.    

Poztrácely jsme zkrátka ženskost. Takovou tu, co měla v podobě její ryzí esence třeba Adina Mandlová nebo Liz Taylor. Možná ne úplně ztratily, nýbrž zasunuly do spodního šuplíku, ke kterému se skloníme, někdy i s mírným zaklením (vždyť je to tak nepohodlné!), jen párkrát ročně. Přitom právě v něm se skrývají poklady, dvířka zpátky k harmonii. Ženskost totiž poklad je. Samy jsme ho zakopaly, dá to práci odhrabat z něj nánosy balastu a poznat, jestli nám někdo náhodou nepodstrkuje i kočičí zlato. Občas se spleteme a sáhneme po něm. Sukně, které končí téměř v pase, tílka, o kterých se neví, jestli nejsou součástí nočního lehce erotického kompletu, boty, které připomínají koráby, lahve vanilkových voňavek vypotřebovaných během týdne, levná cingrlata, vycpaná ňadra, úsměv pouliční pracovnice a silácký lascívní slovník téže osoby, hysterické pištění a máváním ručičkama s nalepenými nehty, minipejsek strčený v růžové kabele, našité obarvené platinově bílé nebo ebenově černé asijské vlásky s růžovým nádechem. Ženskost? Asi takové kvality jako Dora převlečená za Popelku. Skončila vysypaná zmáchaná uřvaná v ledovém rybníku. Dobrá inspirace.  

Ženskost je, myslím, něco úplně jiného. Pocit, víra a odvaha.

Pocit, že dokážu jako žena rozkmitat srdce muže a přijmout ho včetně všeho ostatního do svého těla.

Víra, že krása je dobro, které je nakažlivé.

Odvaha dát pěkně nahlas najevo, že jsem žena. Mám prsa, boky, nohy, vlasy, oči, lásku, něhu, všechno, co se mužům líbí. A taky mám rozum a vím, jak s tím vším zacházet, aby se vrátila harmonie.

Zaklapla jsem sexy sandály zpátky do krabice. Protože jen v nich to fakt není.     

 

P.S. Žen, které neztratily ženskost, je pořád hodně. Mají můj obdiv. Je od koho se učit.

Autor: Klára Mandausová | úterý 17.6.2014 9:09 | karma článku: 43,46 | přečteno: 11921x
  • Další články autora

Klára Mandausová

Kterak Čech objevil Ameriku

Tak jsem si zase jednou na zpravodajském serveru přečetla věc, kterou jsem vůbec netušila. Že se v Česku vyplatí prodávat české potraviny (a vůbec všechno české). Nějaký pán díky téhle myšlence může bojovat o (zcela nečeský) titul Odpovědný leader. Hm. Můj táta v takových případech říká (pardon), to by němej neřek, kdybys mu hubu rozbil, a má teta, která už dávno pochopila, že některé věci lze přežít duševně neposkvrněný jen s kapkou cinzana, čuděsnoje dělo.

2.11.2012 v 10:32 | Karma: 28,35 | Přečteno: 2184x | Diskuse| Ekonomika

Klára Mandausová

Žena není protekční spratek

V Evropském parlamentu byly vyšťourány zbytky zdravého rozumu (po pomazánkovém másle jsem už nedoufala). Uznali, že žena může být schopná a tudíž z ní není potřeba dělat protekčního spratka.

24.10.2012 v 15:03 | Karma: 36,79 | Přečteno: 2938x | Diskuse| Politika

Klára Mandausová

Jděte už někam s bídou

Nadzdvihl mě ráno titulek na zpravodajském serveru: Nestlé nasazuje do Česka sladkosti pro chudé. Bída čeká celou Evropu. Chce se mi hodně silně zakřičet, jděte už do háje a možná ještě dál.

8.10.2012 v 10:41 | Karma: 42,47 | Přečteno: 4530x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Pane Josefe Hloušku z Rychnova nad Kněžnou, máte se za co stydět?

Napíšu dnes o konkrétním člověku, panu Josefu Hlouškovi z Rychnova nad Kněžnou. Člověku, který si rozbil koleno, protože ho jeho pes strhnul na zem, když viděl jiného psa, a který mi řekl, vy jste ale kráva. Obojí je trochu k smíchu. Nebo spíš bylo by. Kdyby se pan Josef Hloušek nakonec zachoval jako chlap. Existují lidé, kteří občas sklouznou do polohy hysterické paní z pavlače, která štěká opřená o zábradlí před vlastním bytem, nahází špínu na všechno a všechny, pomluví všechno a všechny, na úřad donese informaci, když je potřeba, zkrátka fňuká a prská jed. Ale když slyší cvaknout zámek dveří těch, na které plive, strčí ruce do zástěry a zajede domů, jako zbabělá užovka.

2.10.2012 v 18:23 | Karma: 32,53 | Přečteno: 3026x | Diskuse| Osobní

Klára Mandausová

Kterak mi shnili plyšáci

Vybrat si správné povolání bývá někdy těžší než přeskočit snožmo Mont Blanc. Obzvlášť, když jste dítě, puberťák a koneckonců i adolescent. Alespoň já to tak měla. A dneska už vím proč.

27.8.2012 v 17:25 | Karma: 25,72 | Přečteno: 2203x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 198
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5111x
Prostě píšu .. Knížka Slunečnice vyšla podruhé v nakladatelství Mladá fronta. Petr Šimůnek, šéf Forbesu o ní v předmluvě mimo jiné říká ".. Je to takový Sex ve městě po česku. Chytřejší. Opravdovější..." Kdybyste zrovna neměli co dělat, na pultech se před pár dny objevil její dotisk... Díky všem za přízeň!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky