Děti jako krávy

Být tyhle testy v USA, tak by Sheldon nebyl toretický fyzik ale praktický prodavač v bufetu… napsal v diskusi pod článkem Dobešův plán: když dítě na základce nesloží testy, může jen na učňák,diskutující s nickem batoh. Tleskám!

Ať na návrh sdružení, za které vystupuje syn prezidenta Klause Václav junior, koukám z jakékoli strany, připadá mi jako nebetyčná pitomost. Přesně v duchu doby. Vyrobit univerzálního člověka. Zastrčit ho do šuplíku podle mustru, ty seš blbej, ty budeš švec, ty seš šprt, ty budeš ouřada. (Rozhlédněte se, pane ministře, po světě chodí spousta geniálních ševců a stejné množství prominutím pitomých úředníků.)

Nalinkovat život, rozhodnout o něm předem, postrčit, zmanipulovat… Kde se pořád bere ta touha, mít ve všem předem jasno. Můj milý si takhle značí krávy, jedna barva plastové tabulky do ucha pro býčky, druhá pro jalovice. Tady je kritérium průhledně spravedlivé a pochopitelné, existence a neexistence vagíny… Dostanou páťáci a deváťáci do uší taky takové cedulky? Ty bys nezvládl Mendělejevovu tabulku a ty ji rozšíříš o dva prvky? Ty jsi blbější a ty chytřejší?

Vůbec neběží o to, které vzdělání je lepší a které horší a potažmo která práce je horší a lepší. Takové dělení neexistuje (i když osobně musím přiznat – nic ve zlém - že mně je mnohem sympatičtější práce šikovného instalatéra a švadleny než konání poradce ministra a asistentky úřadu pro ochranu osobních údajů). Jde o to, že chtít předem nastavovat kritéria na život je nafoukaná blbost. A to nemluvím o tom, jak dokáže jakékoli testy kvůli slabým nervům dokonale zvrzat trémista s IQ 150 a jak se na malém člověku a jeho prospěchu podepíše zakomplexovaná úča, která mu solí ze slohů čtyřku, protož se jí nelíbí jeho modré oči a to, že často používá slovo „úžasný“… Jde o to, že je přinejmenším divné, zavřít někomu dveře před studiem brouků, když se ztrácí ve velké násobilce.            

Na druhou stranu, možná je škoda, že se takové testy nepsaly, když chodil na základku pan ministr Dobeš.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Mandausová | středa 9.11.2011 8:59 | karma článku: 39,12 | přečteno: 4133x
  • Další články autora

Klára Mandausová

Duše z vosku

25.11.2014 v 9:09 | Karma: 33,80

Klára Mandausová

Moje medaile

29.10.2014 v 8:50 | Karma: 29,01

Klára Mandausová

Kam se poděla ženskost

17.6.2014 v 9:09 | Karma: 43,46

Klára Mandausová

Muži a muži

29.5.2014 v 13:49 | Karma: 28,08

Klára Mandausová

Paragrafy zdravého rozumu

28.5.2014 v 9:39 | Karma: 23,43