Děkujeme za pochopení.
L47e23n15k62a 93M33a72l90o60ň16o53v16á
Jinak musím všem diskutujícím poděkovat za pěkné a smysluplné příspěvky, to se na idnesu v diskuzi moc často nestává.
P31e17t37r 39Š84i88n63d82e21l24á55ř
Kromě toho, že vína stolní, jakmile to s jejich konzumací poněkud přeženeme, bych řekl, že se okamžitě změní na vína "podstolní" - ale také to, že od vás, jako profesionální odbornice na víno bych čekal, že si s popisem mýtů o víně dáte daleko větší práci právě vy autorko - a nikoliv, že se budete v tomto směru ptát čtenářů...
L77e98n85k39a 76M51a88l67o84ň82o28v62á
Tak některé mýty už byly zpracovány v jiných článcích. A pokud se člověk ve světě vína začne více pohybovat, tak opravdu neví, co si třeba myslí občasní konzumenti, protože ho to ani nenapadne. Proto se ptám čtěnářů na jejich zkušenosti.
J63i18ř89í 55K31i75n67d56l
No a vína se nám dělí na vína stolní, zemská, jakostní víno odrůdové známkové. Znalci vína, když si chtějí pochutnat, tak si dají jakostní víno s přívlastkem, kabinetní víno, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové víno, slámové víno. U jakostních vín s přívlastkem se nesmí v žádném případě zvyšovat cukernatost vína a tím jeho obsah alkoholu. U vín s přívlastkem nebolí hlava, což mohu já starý migrenik potvrdit,
K92a27r54e14l 29D47r84o41b40n32ý
Přece jen bych měl připomínku. Přidáním řepného cukru, což je zcela běžné, nemusí dojít k bolehlavu. ten způsobuje spíše špatný poměr přidané síry.
L66e37n63k18a 93M95a49l70o48ň68o32v13á
Ano máte pravdu, ze síry taky bolí hlava. A cukr se přidává do vína, nikoliv však přívlastkového.
M73i31l94a42n 42S17t53e66h40l40í74k
S tím bodem 3 vám dávám zapravdu. Poslední dobou je skutečně problém koupit starší červené víno, aby nebylo cítit stařinou. Já mám nejradši svatomartinská mladá vína - tam je jistota, že vás něco takového nepotká. Škoda, že už se u nás ztrácí tradice "Beaujolais nouveau", kdy se třetí čtvrtek v listopadu dostávalo na pulty toto cenově přístupné mladé víno. Toho jsem si udělal vždycky slušnou zásobu.
K91a21r32e46l 69D29r10o50b86n39ý
Ta tradice přece u nás vznikla a prohlubuje se v podobě právě Svatomartinských vín.
J95a80r35o47s37l78a27v 85K75v78a11p88i72l
K 5. bodu: Pití vína, bez ohledu na to, jestli ho člověk pije sám nebo s někým, může vést k alkoholismu, stejně jako pití kteréhokoli jiného alkoholu. Záleží na tom, jak je který člověk k alkoholu vnímavý. Řada lidí to jistě udrží na množství jedna, dvě skleničky denně (mimochodem, co je míněno pojmem sklenička - dvě deci? - pokud si dáte dvě dvoudecové skleničky, není to daleko k půllitru a ten zase nemá daleko k sedmičce), ale dost lidí si postupně přidává, až se už dá hovořit o alkoholismu.
L79e81n34k15a 52M34a86l64o35ň96o88v26á
No jo, to máte pravdu. Všeho s mírou, ale to už jsem asi taky někdy v minulosti psala. A s těma skleničkam to počítáte moc hezky. Ale vetšinou s eza rozumnou míru u žen považuje 1 dcl a u mužů 2 dcl denně.
M81a73r12t11i28n 68R80a26k25o76u50š
Na víně je ovšem hloupé, že ho vyrábějí lidé kteří svoji práci moc nerozumí. Protože nejsou schopni udělat víno ve stejné kvalitě a chuti. Pořád se vymlouvají na počasí. Jednou moc děštivej rok. Jindy zase moc sluníčna, nebo bylo sucho atd. Zato sládek to je odborník na svém místě. Ten ať je počasí jaký chce tak nám vyrobí pivečko vždycky stejně chutný. Tohle ovšem není lež ani mýtus, ale pravda o víně.
P68e93t14r 37O36m80e63l60k72a
Odborník promluvil Něco tak proklatě inteligentního jsem už dlouho nečetl. Vy jste určitě jedním z těch, co dělí víno na bílé a tmavé a ptají se u burčáku na to, jaký je to ročník....
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 511x