Kauza "Rath": prohrál hlavně zámek

Přibližně na letošní podzim bylo naplánováno slavnostní otevření společenského centra na zámku Buštěhrad. Avšak realita je jiná. Místo velkolepé show máme ruinu.

Dnes by měl zámek Buštěhrad vypadat takto:

Foto: idnes.cz

Foto: Arcia.cz

 

Současný stav zámku je však děsivý.

Přibližně třetina Buštěhradu spadá pod město, které svoji část objektu pečlivě opravuje v rámci docela skromného rozpočtu.

Zámek (teda jeho třetina), který kdysi patřil Habsburkům a hostil několik let francouzského monarchu Karla X, má bohužel jen částečnou rekonstrukci ve stylu „český standard“ (což je rozhodně lepší, než nedělat  vůbec nic. Avšak s honosným původním vzhledem památky to nemá také nic společného).

 

 

Foto: Město Buštěhrad

Druhá část zámku (cca 2/3), která patří Středočeskému kraji, vypadá dnes takto:

 

Zámek Buštěhrad dnes

 

Tyto strašlivé fotografie jsem pořídila včera, když jsem již poněkolikaté přivezla na zámek Buštěhrad investory, kteří vyhledávají zchátralý zámek poblíž Prahy.

 

Hlavní problém Buštěhradu je v tom, že je velmi složité najít pro něj využití. Kromě Rathem plánovaného velkorysého kulturně-společenského centra je prakticky nemožné udělat  ze zámku něco jiného.

Mohl by tam být 5* hotel – jsou tam obrovské místnosti, velká okna a navíc se k zámku váže bohatá historie. To je však nereálné, protože v 1/3 objektu sídlí městský úřad, který pravidelně navštěvují občané města. Hosté luxusních hotelů, navíc těch zámeckých, vyžadují naprosté soukromí a ticho, žádné další osoby, cizí pohledy.

Ze zámku by se dala vytvořit soukromá rezidence pro VIP osoby, které jsou zvyklé na servis ve stylu  Downton Abbey. Avšak výhled z oken by byl jistě zajímavý - ubytovny a baráky se sociálním bydlením, které se nachází asi 200 metrů od zámku.

Elitní mezinárodní škola? Klinika? Kongresové centrum? To vyžaduje mít vlastní pozemek. Přilehlý park má však v pronájmu město a využívá ho pro kulturně-sportovní akce. Město je razantně proti uzavření parku pro veřejnost.

Soukromý investor, který se rozhodne pro koupi Buštěhradu (teda jen jeho části), si musí dobře promyslet, jak navrátí investice (podle slov starostky Buštehradu se jedná o cca 250 mln. Kč). Pokud si otevře již zmíněné kulturně-společenské centrum, bude nejspíš muset prodávat vstupenky na výstavy za 100 000 Kč.

 

Takže víte co? Je mi upřímně líto, že Ratha zatkli v roce 2012. Proč se to nestalo později, třeba v roce 2015? Mohla být zatím dokončena rekonstrukce zámku a slavnostně otevřen symbol Středočeského kraje .

Sice by to bylo spojeno s úplatky, korupcí, předraženou stavbou, ale alespoň něco užitečného by z toho vzniklo. Zámek Buštěhrad by byl opraven!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Natallia Makovik | pátek 2.10.2015 13:42 | karma článku: 27,19 | přečteno: 2514x
  • Další články autora

Natallia Makovik

Vymlátit mozek z hlavy!

18.3.2016 v 17:38 | Karma: 23,28

Natallia Makovik

100 dní života na zámku. 1.den

17.3.2016 v 16:47 | Karma: 13,07

Natallia Makovik

Zabij v sobě bolševíka

11.1.2016 v 16:38 | Karma: 22,63