Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Mně by se líbilo, kdyby třeba člověk šel k volbám se stokorunou a tu by předal jako příspěvek pro politickou stranu, které dal svůj hlas. A tím by mohlo skončit veškeré další financování politických stran "za získané hlasy", které jde ze státního rozpočtu; politické strany nechť financují své "potřeby" z členských příspěvků a dobrovolných darů svých příznivců - pochopitelně vše musí být uvedeno na transparentních účtech. A pokud by politická strana utrácela víc, než takto získala, či případně si "transparentně" a vratně vypůjčila, měla by být soudně popotahována. Myslím, že by to vyčistilo naši podivnou politickou scénu a občanům bylo ku prospěchu.

3 0
možnosti
Foto

Přikláním se k bodu 2.2.

Kdo by přišel k volbám a odvolil by, nic by neplatil.

Ten, kdo by se k volbám dostavil, ale nevolil, obdržel by částku třeba 500 Kč.

Volby by tedy byly nepovinné, ale odhaduji, že účast (jak "volební" tak "nevolební") by byla veliká. Spíše asi ta účast "nevolební" ;-D.

Možná by se tím ukázalo, kolik voličů má opravdový zájem na řádný chod státu.

3 0
možnosti
JL

Považuji náš volební systém za propracovaný a téměř bezchybný. Že ty volby občas dopadnou jinak, než bych si představoval, je věc jiná. Ale poprosil bych, abyste už vzhledem k mé osobě zmírnil Vaše tvrzení, že deset lidí z deseti považuje náš volební systém za špatný. Já totiž ve své desítce určitě budu tvrdit, že volební systém je u nás prakticky dokonalý. Navíc většině lidí je volební systém úplně volnej.

0 0
možnosti
Foto

Já uvádím, že deset z deseti uznává, že systém "není dokonalý". Vy uvádíte, že systém je "téměř bezchybný", což je totéž jako "není dokonalý", takže Vám nemohu vyhovět a své tvrzení vzhledem k Vaší osobě zmírnit nemohu. Sohlasím, že většině lidí je volební systém "volnej", a tím spíš by se mohl (měl?) změnit. Pokud by Vám ale zmírnění mého tvrzení udělalo radost, berte to tak, jako by se stalo.:-)

1 0
možnosti
Foto

Pro čtenáře typu "Jiří Svoboda" dodávám, že jsem zapoměl na Moraváky, kteří budou určitě požadovat, aby se příspěvek za "nevolení" odvíjel od ceny vína a ne piva.:-)

1 1
možnosti
JS

Po přečtení článku jsem nemohl uvěřit tomu, že se mohl zrodit v hlavně člověka, který sám o sobě píše, že má dlouholetou praxi v akademické oblasti.

Doufám, že článek je koncipován jen jako jakási nepovedená recese, protože jinak už v něm chybí jen bod číslo tři, a sice právo volit na základě eugeniky.

Autor píše o své "osobní aktivní účasti" v projektech jako je vznik burzy, kuponová privatizace, investiční fondy, penzijní fondy, banky a stavební spořitelny.

Když si představím, že lidé tohoto typu aktivně určují fungování nejen těchto oborů, tak už se nedivím, že to u nás vypadá tak, jak to vypadá. Dokonce mne z toho jímá hrůza. Zvláště pokud jsem si přečetl třeba tento výrok: "Kompletní výměna voličů, kteří se opakovaně špatně rozhodují, by byla velmi náročná a nákladná…"

Kriste Pane, chraň nás od zlého! Co tím chtěl autor vlastně říct?

1 3
možnosti
Foto

Tím jsem chtěl stručně a s využitím literárních prostředků říct, že náš volební systém je špatný a je potřeba jej změnit. Porozumění textu předpokládá určitou praxi, a tak čtěte, diskutujte, a jednou se (možná) dočkáte. Přeji hodně štěstí.:-)

2 1
možnosti
Foto

Zasazovat se všemy způsoby o změnu volebního systému, podporovat všechny (smysluplné) návrhy na změnu, přemýšlet a diskutovat o nich. :-)

1 0
možnosti
DM

Ten napad s platbou treba 100 Jc za moznost volit zni zajimave :-) Osobne bych ale preferoval cestu vahy volebniho hlasu podle podilu daneho cloveka na provozu statu, tedy podle pomeru zaplacenych dani a cerpanych socialnich davek v kombinaci treba i s dalsimi parametry.

1 0
možnosti
PK

Všechno se nedá poměřovat penězma a pokud byste tam přidal i nějaké ty ostatní parametry, vždycky by to bylo diskutabilní, kdo teda je větším přínosem pro stát atd.

0 0
možnosti
AK

A34l57e66š 40K34a88l32u80p

10. 1. 2014 13:08

Volby za peníze jsou blbost, protože by to vedlo pouze k přeplacení lidí politickými stranami. Pokud by platilo 2.1 (zaplať a vol) s poplatkem 30 Kč, stačilo by, aby někdo platil 50 Kč za hlasování pro "správnou stranu". U varianty 2.2 (peníze nebo hlasování) s odměnou 100 Kč za hlas by stačilo nabídnout 150 Kč za volbu "správné strany". Ostatně, kupčení s hlasy se objevuje celkem pravidelně, např. tady: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/volby-2012/volby-zacaly-uhaji-cssd-prevahu-v-krajich_248860.html#.Us_iUvvBq-U

0 0
možnosti
RK

Teda vy máte starosti. Problémem nejsou volby, ale kandidáti. Slušný člověk se do politiky u nás nehrne.

3 1
možnosti
RP

On by se možná někdo našel, kdyby byla naděje být zvolen jinak, než že ho defacto vyberou kumpáni ze strany ;-D

3 0
možnosti
PK

Já teda čumím v kolika státech je volební povinnost. To mě vůbec nenapadlo, že to v nějakém vyspělém státě vůbec ještě může existovat.

1 0
možnosti
MP

Mě by volební povinnost až tak nepohoršovala, pokud by se z toho nestal takový paskvil, jako tomu bylo za bolševika. Nikdo přece nemusí do urny vhodit platný hlas.

3 0
možnosti