Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sberbank CZ, jiné řešení…

Zahájení výplaty pojištěných vkladů klientů ruské banky Sberbank CZ, působící v České republice vyvolává otázku, zda nebylo možné přijmout jiné řešení, které by bylo pro české klienty výhodnější. Zvláště, když jde i o peníze obcí.

Přes dlouhodobé a trvalé ujišťování občanů a firem ze strany České národní banky (ČNB), o pevném zdraví českého bankovního sektoru, došlo prakticky již druhý den po vypuknutí války na Ukrajině ke krachu Sberbank CZ, což je fakticky „vnučka“ největší ruské banky Sberbank Rosii (z hlediska vzniku a fungování obdoba České spořitelny). Pamatuji období 90. let, kdy u nás byly krachy malých bank téměř na denním pořádku a padla i středně velká Agrobanka a nakonec i jedna z největších tehdejších bank IPB (Investiční a poštovní banka). ČNB se tenkrát snažila malé banky zachraňovat (většinou neúspěšně) a v případě Agrobanky a IPB dokonce aktivně zasáhla a umožnila těmto bankám dále fungovat. To vše samozřejmě za cenu obrovských nákladů a celkové náklady sanace našeho bankovního systému (včetně ČSOB, Komerční banky a České spořitelny) přesáhly cca 500 miliard (tehdejších) korun. Pro představu, v dnešních cenách by to představovalo (díky inflaci) asi 1 bilion korun.

Pokud by vedení ČNB mělo jako prioritu zájmy českých občanů, firem, krajů a měst a obcí, mohlo řešit případ Sberbank CZ daleko efektivněji a prakticky bez negativních dopadů na klienty banky. V případě problémů s likviditou, které se vyskytly v pátek 25.2. mohla ještě v pátek vyhlásit nad Sberbank CZ nucenou správu, během víkendu banku vyvlastnit (prodat nebo zestátnit, případně kapitalizovat pohledávky, atd…) a v pondělí opět bez problémů otevřít pobočky a obsluhovat klienty. Tedy uplatnit obdobný scénář jako v případě krachující IPB nebo Agrobanky. Měla by to dokonce snazší, protože na rozdíl od IPB a Agrobanky neměla ČNB pochyby o kvalitě úvěrového portfolia Sberbank CZ a její dostatečné kapitalizaci. Pád Sberbank CZ, oproti jiným krachujícím bankám u nás v 90. letech, byl totiž způsoben zcela jinými faktory. Paradoxně by jiný způsob záchrany Sberbank CZ než její likvidace, mohl být pro ČNB a tedy daňové poplatníky dokonce ziskový, na rozdíl od minulé sanace krachujících bank, jejíž náklady šly plně za daňovými poplatníky.

Příkladů efektivního řešení krizí bank, které nejsou na úkor klientů a daňových poplatníků najdeme celou řadu např. v USA, kde krachující banky byly v době finanční krize zestátněny a po jejich konsolidaci se ziskem opět privatizovány. 

Samozřejmě „jiné řešení“ by vyžadovalo vedle odborných znalostí i určitou odvahu ze strany vedení ČNB, protože Evropská centrální banka (ECB) celou rakouskou Sberbank Europe, která vlastnila jednotlivé banky v evropských zemích, včetně Sberbank CZ, po vypuknutí války předem odepsala. Dovedu si představit, že by se členové bankovní rady mohli stát při „jiném řešení“ předmětem kritiky ze strany protirusky naladěných obyvatel.  Racionální zdůvodnění „jiného řešení“ by určitě většina občanů pochopila a přijala a o podpoře takového řešení ze strany klientů Sberbank CZ nepochybuji.

Určitě bude vhodné sledovat průběh likvidace Sberbank CZ. Dovedu si představit, že poctivě provedená likvidace Sberbank CZ zajistí věřitelům Sberbank CZ vrácení všech jejich prostředků v relativně krátkém čase.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Makovec | čtvrtek 10.3.2022 16:39 | karma článku: 22,08 | přečteno: 686x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Parodie na důchodovou reformu

Přesné označení toho, co vláda nazývá jako „důchodová reforma“ je jen "parametrická úprava průběžného důchodového systému" a do důchodové reformy má stejně daleko jako slepice do orla. Tomu, že se jedná o reformu už nikdo nevěří.

26.12.2023 v 9:26 | Karma: 44,10 | Přečteno: 5431x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Den znárodnění a „úsporný balíček“

Dnešní nákup zásobníků na plyn za 360 mil. eur, tedy přes 8,8 miliardy Kč od německé společnosti RWE je prvním krokem při realizaci „tajné části“ tzv. úsporného balíčku, který počítá s rozsáhlým znárodněním zahraničního kapitálu.

19.9.2023 v 9:20 | Karma: 23,53 | Přečteno: 995x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Tato země není pro staré (starobní důchodce)

Po okradení důchodců při valorizaci důchodů se chystá další podraz, odebrání státních příspěvků u penzijního spoření všem důchodcům. Příští krok bude asi zdanění starobních důchodů, jak už navrhoval bývalý prezident inženýr Zeman...

15.6.2023 v 12:38 | Karma: 45,12 | Přečteno: 8823x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

To se nám to hoduje…, aneb deficit státního rozpočtu

Dnešní čísla o hospodaření státu od začátku roku čekal asi každý, snad s výjimkou ministra financí a předsedy vlády. Utratit téměř celý plánovaný roční deficit (295 mld.) za pouhých 5 měsíců je skutečně novodobý smutný rekord.

1.6.2023 v 18:16 | Karma: 35,83 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Tiché víno je nejvíce slyšet

Spotřební daň na tzv. tichá vína nebude zavedena hlavně díky vlně odporu ze strany moravské vinařské lobby, spojené s lidovci. Další z polovičatých řešení současné vlády. Ale třeba se to při projednávání v parlamentu ještě změní.

13.5.2023 v 12:52 | Karma: 23,60 | Přečteno: 692x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,87
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik