Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úvaha nad odpověďmi slovenských představitelů na otevřený dopis.

V září tohoto roku jsem zaslal třem nejvyšším představitelům Slovenska dopis, ve kterém jsem je žádal, aby se zamysleli nad naprosto nenormální a nemorální situací ve své zemi,

 kde nemocní jsou perzekuováni jen proto, že se chtějí léčit. Text tohoto dopisu můžete najít na adrese:  

majzlik.blog.idnes.cz/c/727380/otevreny-dopis-na-slovensko-a-prosba-k-ctenarum.html

V minulých dnech jsem postupně dostal z kanceláří těchto představitelů Slovenska odpovědi. Adresa na fotokopie jejich odpovědí je připojena na konci této mé úvahy.

I když jsem nepředpokládal, že bych od těchto nejvyšších představitelů Slovenska dostal dopisy s nadšeným příslibem revize tamního přístupu k léčebnému konopí, tak jsem skutečně nepředpokládal ani to, že v jejich odpovědích najdu vše možné, jen ne alespoň minimální starost o ty trpící občany.

Předseda vlády SR, pan Peter Pellegrini, přehrál problém mého Otevřeného dopisu na Ministerstvo zdravotnictví, a tam se odpovědi ujal MUDr. Pavol Musil MSc. Jak již titul napovídá, pan Musil je lékař. Přesto jediné, na co se zmohl, bylo upozornění na zákon 139/1998 Z o omamných a psychotropních látkách, a dále na tři dohody Slovenska, uzavřené v rámci OSN. O nemocné, kterým syntetické léky nepomáhají, a potřebovali by se dostat k léčebnému konopí, ani nezakopl.

Za pana předsedu Národní rady SR, pana Andreja Danka, odpověděl jeho poradce JUDr. Lukáš Machula. A je to jediná odpověď, kde se otevřeně přiznává nejen to, že problematika léčebného konopí je na Slovensku málo diskutovaná, ale i to, že by se tento současný stav měl změnit otevřením diskusí mezi odborníky. Díky alespoň za to, pane Machulo. Jen Vás prosím, neotálejte s tím. Ti lidé si své nemoci nemohou prozatím odložit někam do skříně a počkat, až i slovenští odborníci pochopí.

Z Kanceláře prezidentky SR, paní Zuzany Čaputové, jsem odpověď dostal až po urgencích. A odpovědi se ujala ředitelka Odboru komunikace prezidentky SR paní Martina Goffová. Dověděl jsem se, že paní prezidentka se o problémy lidí zajímá, a že pokud ti lidé jsou nespokojení s některými zákony, musejí se obracet na orgány se zákonodárnou iniciativou. Tuto ona, paní prezidentka, že nemá.

Je to zvláštní. Paní prezidentka vždy na veřejnosti vystupuje jako velmi pozorně naslouchající a citlivá dáma. V odpovědi z její kanceláře o problémech těch trpících ale není ani slovo.

My, občané České republiky, stejně jako občané Slovenské republiky, jsme členy Evropské unie. Soustátí, kde se všichni politici přímo předhánějí v proslovech o tom, že jsme všichni svobodní, že naše lidská práva jsou nám všem zaručena a jsou nedotknutelná, že se nemusíme bát vyjadřovat své názory a já nevím co všechno ještě. Skutečně to tak ale je? Skutečně jsou všem občanům EU zaručena jejich lidská práva? A jsou skutečně pro všechny stejná?

Moje dcera Martina velmi trpěla symptomy své nevyléčitelné choroby, progresivní formy roztroušené sklerózy. Bolesti ze strašných křečí, které jí málem lámaly kosti, byly nepředstavitelné a syntetické léky jí nepomáhaly. Naopak, mnohé jí ještě více ublížily. Dnes již jsou ty symptomy snesitelné. Dokáže se smát, dokáže se bavit, učí se anglicky a v rehabilitační dílně dokáže i s těmi svými pokroucenými prsty dělat nádhernou keramiku a plést krásné košíky.  A někdy dokáže být i setsakramentsky protivná. Zaplať pánbůh i za to. Tuto změnu u ní způsobilo užívání léčebného konopí. A to bez jakýchkoliv vedlejších psychotických příznaků. Tak proč ho nemohou užívat i ti trpící lidé na Slovensku? Kde jsou jejich lidská práva? Jak je možné, že u nás se s lékařem můžeme domluvit a on nám léčebné konopí předepíše, ale na Slovensku je lékař seřve a ještě jim vyhrožuje policií? Vymýšlím si? Ne. I takou situaci mi popsala jedna slovenská pacientka.

Od příštího roku má gram Léčebného konopí z lékárny stát v Česku asi 15 korun. Nemocný člověk na Slovensku, který si opatří stejný gram této léčivky, za to může jít do vězení až na několik let.

Nejen Česko a Slovensko je součástí EU. Je tam i Německo, kde pacient s receptem dostane léčebné konopí v lékárně zcela zdarma. A je tam i Lucembursko. Stát, který pěstování konopí pro vlastní potřebu legalizoval zcela. Bez ohledu na to, jestli je to pro léčení, nebo „jen“ pro relaxaci.

Proč to někde jde a někde ne? Proč někde je pacient stále občanem své vlasti, a jinde má pocit, že je pro svůj stát jen přítěží? Nevím. Jsem ale přesvědčený o tom, že toto vše je jen a jen o empatii a odvaze politiků. Ti empatičtí a odvážní znají problémy svého lidu, cítí s ním, a svůj stát mění v jeho prospěch. Ti zbabělí na lid své země vymýšlejí zákony, a posílají na něj policajty.

Zde je adresa na fotokopie odpovědí tří nejvyšších představitelů Slovenské republiky na můj Otevřený dopis. Prosím, přečtěte si je a udělejte si obrázek sami:

majzlik.blog.idnes.cz/c/736979/odpovedi-slovenskych-predstavitelu-na-otevreny-dopis.html

Autor: Zdeněk Majzlík | úterý 26.11.2019 18:44 | karma článku: 21,66 | přečteno: 800x
  • Další články autora

Zdeněk Majzlík

O přístupu k léčebnému konopí v Česku a jinde, a také o jeho nebezpečnosti.

Prakticky den ode dne se ve světě rozšiřuje povědomí lidí o léčebných vlastnostech konopí. Dávno je pryč doba, kdy se používalo jen na potlačení poúrazových, chronických a fantómových bolestí, křečí či odstranění počínající angíny

3.3.2021 v 14:37 | Karma: 17,34 | Přečteno: 285x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Proč nenávist a pohrdání k jedněm, a tolerance k druhým?

Je zajímavé sledovat vyjádření některých našich politiků na téma, s kým by do koalice šli, s kým ne, a proč ne.

22.2.2021 v 16:02 | Karma: 27,92 | Přečteno: 867x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Kdy přijde k dalšímu pokroku v kauze léčebné konopí?

Mohlo by se zdát, že problematika léčebného konopí (LK) je v naší zemi vyřešena. Znovu podotýkám, léčebného konopí.

24.1.2021 v 14:41 | Karma: 18,12 | Přečteno: 301x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Konopí a zařazená zpátečka?

Od počátku, co jsem se konopnou tématikou v roce 2010 začal zabývat, jsem se nejen ze specializovaných novin a časopisů dovídal, jak nenahraditelnou součástí plejády kanabinoidů v této rostlině je delta-9-tetrahydrocannabinol,

29.12.2020 v 17:42 | Karma: 22,34 | Přečteno: 495x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Vlastní zkušenost s Covid 19, a malá zmínka o konopí.

Nejsem masochista, který potřebuje vyzkoušet každou variantu týrání svého těla. Nenechávám se bičovat, nemám potřebu řezat si ruce žiletkou při každém problému, o který zakopnu,

22.11.2020 v 18:21 | Karma: 29,61 | Přečteno: 961x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Pronájem bytu 2+1 90 m2
Pronájem bytu 2+1 90 m2

Stará, Ústí nad Labem - Ústí nad Labem-centrum
11 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 179
  • Celková karma 42,02
  • Průměrná čtenost 2060x
Dříve odpůrce drog. Dnes bojuji za legalizaci konopí k léčebným účelům, ale nejen k nim. Jsem přesvědčený o tom, že svobodný,dospělý a svéprávný člověk má právo se sám rozhodnout, jestli chce kouřit tabák, hulit konopí nebo pít alkohol v jakékoliv formě. Také jsem ale přesvědčený o tom, že takový člověk musí nést za všechna svá rozhodnutí plnou odpovědnost.

Seznam rubrik