Tajemství šedého ptáka odhaleno!

Morava se potýká s neobvyklým jevem. Na několika místech typických pěstováním ovoce vhodného k přeměně na pálenku, zpozorovali místní obyvatelé (děkujeme zejména kvalifikovaným pozorovatelkám paní Blažkové, Horáčkové a Koláčkové, které vědí opravdu všechno o všech) podivné šedivé ptáky, kteří nejsou v oblasti typičtí. Co za tím vězí?

Testovací subjekt - žako Bertík

Záhada znejisťovala majitele ovocných sadů, kteří se obávali o svou, již tak chorobami sužovanou a vždy nedostatečnou, úrodou. Převládala obava, že se na Moravě objevil nový škůdce, který způsobí likvidaci ovoce, následný nedostatek slivovice a z toho plynoucí zhoršení již tak problematického celospolečenského klimatu.

Díky příkladné spolupráci s akademickou obcí se nám podařilo zjistit a zdokumentovat pravou příčinu neobvyklého jevu. Tou je výzkum nového typu sběru peckovin tak, aby šetrným ručním (či spíše zobákovým) způsobem došlo ke sběru neporušených plodů a jejich uložení do beček ke kvašení. Vědci předpokládají, že tak dojde ke zlepšení kvality kvasu a zvýšení jeho konkurenceschopnosti na globálních trzích.

Pro práci jsou v pilotním projektu vybíráni vhodní ptáci a zdá se, že nejvhodnějším sběračem by mohl být nenápadný papoušek šedý, známější jako žako. 

Pokus musel být ukončen předčasně vzhledem k prudké průtrži mračen, která naštvala nejen Bertíka, ale zejména akademiky, kterým příroda narušila harmonogram. K vylepšení nálady došlo až po úpravě plánu - závěrečné hodnocení bylo nahrazeno koštem slivovičky. A jestli neusnuli, koštují ještě teď.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Majová | neděle 23.6.2013 19:23 | karma článku: 18,19 | přečteno: 791x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29