Střípky o střídavé péči - střídající se rodiče.

V posledních dnech se, díky výrokům Ústavního soudu, znovu zvedla vlna diskusí zaměřená na střídavou péči. A co si budeme povídat - všichni tomu "rozumíme". No a když všichni, tak proč ne taky já. 

Střídavou péči znám z reálného, každodenního života a tak téma pozorně sleduji. Každý názor je poučný. A občas mne pobaví a přiměje k zamyšlení to, jak se zjednodušené pohledy na věc šíří světem jako myšlenková lavina. 

Včera jsem si mozkolamně pohrávala s myšlenkou dětí, u nichž se  v jednom bytě střídají rodiče. Dovolím si pokusit se o model. Jestlipak ho vůbec dokážu popsat?

On a Ona, řekněme Petr a Petra. Ponechme stranou, proč se jejich vztah rozpadl. Rozvedou se. Jejich dvě děti zůstanou v jejich (už bývalém) bytě, Petr a Petra se někam odstěhují. Mají dostatečné příjmy na to, aby utáhli jeden a půlku bytu, mají dostatečnou vůli k tomu, aby zvládli situace, kdy používají střídavě jednu ložnici, přehlížejí chyby v úklidu nebo údržbě bytu a další provozní "drobnosti". (Už to samotné znamená, že jde o téměř nadlidi, kteří se nejspíš vůbec nemuseli rozvádět.)

Petra je s dětmi v lichých týdnech. Půlrok střídání proběhne v klidu, pak si Petra najde partnera, po dalších třech měsících se k sobě nastěhují. Její partner má taky dvě děti. I on se u nich střídá v "jejich" bytě. Ovšem on s nimi tráví týdny sudé.  Zkusí se dohodnout s matkou svých dětí na změně, ale pohoří - i ona má partnera a i ten se střídá u svých dětí...

Petr je s dětmi v sudých týdnech. Půlrok střídání proběhne v klidu, pak si Petr najde partnerku a ta po dalších třech měsících otěhotní a následně porodí. Z prvního manželství má jedno dítě, které je ve střídavé péči a v bytě, kam za ním matka dochází. Následná situace by znamenala přebíhání Petra s novou partnerkou a jejich miminkem z bytu od jedněch dětí do bytu k dalšímu dítěti? 

O rok později si pořídí dítě i Petra (pokud se jí povede někdy se se svým novým partnerem v tom všem střídání potkat). 

V bytě u dětí Petry a Petra se otáčejí obě nové rodiny a celkem tam bydlí čtyři děti, z toho dvě maličké.

Ještě to stačíte sledovat?

Já už vlastně ne. Takový systém je možný jen v případě, že si ani jeden z rodičů nenajde do dospělosti dětí partnera, což není pravděpodobné. A vlastně ani rozumné - život dětí i dospělých jde i po rozvodu přeci jenom dál.

 

 

 

Autor: Jana Majová | pondělí 9.6.2014 21:14 | karma článku: 14,38 | přečteno: 974x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29