Útok na Izrael… (bez jediné kapky krve…)

Celosvětová skupina hackerů Anonymous naplnila svůj slib a minulý víkend provedla další, prozatím nejrozsáhlejší, útok na kyberprostor Izraele.

Jak informuje CNET, Anonymous se podařilo nabourat spoustu webů včetně izraelské policie, webu premiéra, izraelského bezpečnostního úřadu, ministerstva bezpečnosti, statistiky i imigrační politiky. Sami hackeři uvádějí, že pronikli na více jak 100 tisíc webů, 40 tisíc Facebookových profilů a 30 tisíc bankovních účtů, patřících Izraelcům. Celkovou škodu odhadli na tři miliardy dolarů.

Představitelé Izraelské vlády naopak tvrdí, že skupině šlo pouze o mediální pozornost a žádné opravdové škody napáchány nebyly. Jak už to v podobných případech bývá, skutečná pravda bude asi někde uprostřed.

Nejdůležitější je ale důvod těchto útoků, jehož doslovné znění (zveřejněné před prvním útokem v listopadu 2012) si dovolím přetisknout:

„Zdravíme svět,

příliš dlouho Anonymous se zbytkem světa přihlíželi a sledovali v zoufalství barbarské, brutální a opovrženíhodné zacházení s palestinským lidem na tzv. obsazených územích ze strany izraelské obrany. Tak jako mnoho lidí na světě, jsme cítili bezmoc tváří v tvář k takovému zlu. A dnešní nesmyslný útok a hrozba invaze do Gazy byly úplně stejné. Ale když izraelská vláda veřejně vyhrožovala odpojením internetu a dalších telekomunikací z/do Gazy, překročila tím pomyslnou čáru v písku. Jak vyzkoušel na vlastní kůži bývalý diktátor Egypta Mubarack, my jsme Anonymous a nikdo nevypne internet, dokud jsme na svém místě.

Izraelské vládě a ozbrojeným složkám: my vás varujeme pouze jednou. Nevypínejte internet na okupovaných územích, přestaňte a ukončete váš teror na nevinných občanech Palestiny nebo poznáte plný a divoký hněv Anonymous. A podobně jako ostatní zlé vlády, budete čelit našemu hněvu, který nepřežijete bez úhony.

Lidem v Gaze a na okupovaných územích: vězte, že Anonymous stojí na vaší straně v tomto boji. Budeme dělat vše, co je v našich silách, abychom vás bránili proti IDF (Izraelské obranné síly). Využijeme všechny naše možnosti, abychom zachovali vaše připojení k Internetu a vy jste tak byli schopni sdělovat vaše zkušenosti do světa.

Pro začátek jsme dali dohromady Anonymous Gaza Care Package (GCP), který obsahuje pokyny v arabštině a angličtině a které vám pomohou v případě, že Izrael bude úspěšný ve své hrozbě odpojení Internetu do Gazy. GCP obsahuje také užitečné návody jak obejít dohled IDF, základy první pomoci a další důležité informace. Tento dokument budeme dále rozšiřovat.

Zůstáváme s vámi. Bez ohledu na to, jak bezradně to může vypadat, bez ohledu na to jak sami a opuštění se můžete cítit – vězte, že tisíce členů Anonymous jsou s vámi a neúnavně pracuji, aby vám poskytli pomoc a podporu, jakou budou moci.“

 

*  *  *

 

Revolta internetové generace… Jak často zcela obyčejní lidé hrozili neschopným úřadům, že vezmou právo do vlastních rukou… a jak často již takovou hrozbu naplnili. Že je to nezákonné? Ano, je.

Jenže stejně nezákonné je chování Izraele! A co na to OSN? Nic… Co na to USA? Nejenom nic, ale dokonce se pyšní ujištěním, že mocnějšího spojence Izrael mít nemůže… Stejně tak i ostatní světové mocnosti… ale i jejich patolízalové, k nimž se „hrdě“ řadíme i my.

Ale i jiní… naprosto obyčejní lidé (čehož důkazem za malou chvíli budou reakce pod tímto článkem) se chovají naprosto stejně a zoufalé činy okupovaných prohlašují za teroristické, namísto toho, aby v souladu s (jednomyslně schválenou) rezolucí rady bezpečnosti č. 242 mluvili o spravedlivém boji za svobodu…

Rezoluce Rady bezpečnosti č. 242 byla jednomyslně schválena 22. listopadu 1967, ihned po šestidenní válce.

Preambule rezoluce upozorňuje na „nepřípustnost nabývání území válkou a na nutnost usilovat o spravedlivý mír, v němž bude moci každý stát v oblasti žít v bezpečí.“

První odstavec rezoluce „prohlašuje, že naplňování principů Charty vyžaduje dosažení spravedlivého a trvalého míru na Blízkém východě, který bude zahrnovat aplikaci následujících principů:

        (i) stažení izraelských ozbrojených sil z území okupovaných v předešlém konfliktu;

        (ii) ukončení všech nároků a ozbrojených akcí a respektování a uznání svrchovanosti, územní celistvosti a politické nezávislosti všech států v této oblasti, práva na život jejich obyvatel uvnitř bezpečných a uznávaných hranic, bez hrozeb a užívání síly.“

 

Na závěr bych chtěl už jenom zdůraznit, že výše uvedenou rezoluci schválili jednomyslně všichni (stálí i nestálí) členové Rady bezpečnosti. Nikdo nebyl proti, nikdo se nezdržel hlasování… K čemu tedy OSN v dnešním světě je?... To opravdu nevím…

 

Autor: Petr Máj | čtvrtek 11.4.2013 9:45 | karma článku: 9,18 | přečteno: 683x