Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ostuda Poslanecké sněmovny byla na dosah. Mezinárodní ne – ale národní ano!

TOP 09 včera navrhla Sněmovně přijmout usnesení, v němž by vyzvala vládu k přijetí 50 sirotků z uprchlických táborů. Tak to představitelé strany na tiskové konferenci avizovali a tak to i udělali. Marně…  

Podle první místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by šlo o symbolické humanitární gesto. Strana tak navazuje na iniciativu europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL), kterou odmítá a kritizuje premiér Andrej Babiš.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek dodává: "Chceme, abychom svou politikou vůči tomuto typu uprchlíků nedělali ČR před celým světem ostudu."

Je nutno panu Kalouskovi připomenout, že „politiku vůči tomuto typu uprchlíků“ si vymyslela paní europoslankyně Šojdrová (KDU-ČSL). Tato politika je však (a to hlavně) v přímém rozporu s tím, o co se v této oblasti snaží vláda České republiky, která naopak pomáhá a bude i nadále pomáhat všemi dostupnými prostředky tam, kde to má skutečně smysl – tj. v samotné Sýrii. Tedy v zemi, odkud ty děti jsou.

Ten nápad není z hlavy paní Šojdrové. Sama uvádí, že byla inspirována programem Velké Británie, která si dobrovolně vzala na starost péči o 350 dětí bez rodičů. „Kolegyně Julia Giling slíbila, že se s námi o know how ráda podělí,“ uvedla paní Šojdrová.

 

„Zaujímáme postoje, místo abychom stáli“ (K.K.)

 

Prostě vzít si na starost 50 dětí je symbolické humanitární gesto, jak to hrdě nazvali v TOP 09. Ony děti jsou k tomuto gestu jen pouhá příležitost. O ně samotné vlastně vůbec nejde, takže se naprosto zbytečně rozhořčují mravokárci nad údajnou nelidskostí těch, kteří s nimi neplují na vlně „lidskosti“ a „lásky“ k dětem. Většina těch, jež jsou jimi označováni téměř za zrůdy, jsou zcela obyčejní lidé, kteří ale tak (velmi lehce) nepodléhají emocím a nenechají se opít rohlíkem. Pravděpodobně by se (oni morálně nadřazení) divili, kolik lásky a soucitu jsou (oni obyčejní) schopni projevit, pokud by bylo skutečně třeba.

Zaujímat postoje a dělat gesta. To umíme dobře. Postavit se však čelem k problému těchto dětí – to nedokážeme ani dnes – po tolika letech jejich utrpení.

Namísto odsouzení agrese zaujímáme stále roli užitečných idiotů a jediné, čeho jsme schopni je opičit se (v tomto případě) po Velké Británii, která již postoj zaujala… a do vody už plácla.

Měli bychom se postarat o padesát dětí, jejichž rodiče (možná) přišli o život i naší vinou?

Nezabíjeli jsme my, nicméně mlčeli jsme, když zabíjeli naši spojenci a provinili jsme se tím, když jsme jejich akce schvalovali… a schvalujeme stále. Mnozí z nás nejsou ochotni přiznat, že skutečně stojíme na straně agresorů a to nejenom v Sýrii.

Možná je to tím, že tak rychle zapomínáme a necháváme se potom snadno zmanipulovat těmi, kteří v nás potřebují vzbudit sympatie pro své další (a další) agrese. Nesmíme zapomínat, že dnešní „osvobozování“ Sýrie od fanatického islámského státu, mělo předehru v tom, jak Spojené státy a Evropská unie roztáčely neexistující spirálu tzv. arabského jara proti Bašáru al-Asadovi, legitimně zvolenému prezidentu Syrské arabské republiky, potvrzenému dokonce dalšími volbami během probíhající agrese. A neměli bychom zapomínat ani na agresi v Iráku, která vznik islámského státu umožnila.

Možná by neškodila malá reminiscence. Kratičký návrat do doby, kdy ještě v České televizi bylo možno zaslechnout i pravdu. Nezaujatou pravdu, dokonce přímo z místa pozdějších zločinů, tedy před agresí západních „demokratických“ států:

To jediné, co jsme - dokonce povinni učinit, a to nejenom pro padesát dětí, ale pro všechny, kteří i naší vinou přišli o své blízké a o své domovy je, konečně se distancovat od lživé agresivní politiky velmocí, které v Sýrii stále jsou, nebo si kdykoli  přijdou vystřelit či zabombardovat. Do země, do níž je nikdy nikdo nepozval.

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Máj | čtvrtek 20.9.2018 9:23 | karma článku: 46,46 | přečteno: 7791x
  • Další články autora

Petr Máj

Bomby s rudou hvězdou

Takto, anebo velmi podobně se nazývají články a pořady, které se začaly objevovat po narovnání páteří našich novinářů a politiků. Pro mnoho lidí to bylo zjištění překvapivé, protože do té doby se o něčem takovém nemluvilo.

17.3.2019 v 12:12 | Karma: 30,54 | Přečteno: 1004x | Diskuse| Politika

Petr Máj

Bombardování Prahy 14. února 1945 bylo válečným zločinem!

Bez ohledu na to, zda se přikloníme k navigační chybě, nepřízni počasí, záměně za Drážďany, Torgau, či cokoli jiného, co vás právě napadne... Ptáte se proč?

3.3.2019 v 20:31 | Karma: 41,33 | Přečteno: 4256x | Diskuse| Politika

Petr Máj

Vážený pane prezidente,

předpokládám, že pro Vás nebylo lehké zaujmout nejspravedlivější postoj k právě probíhajícímu dění ve Venezuele, k němuž se (bezmocně), upírají naděje všech idealistů světa. Byl to možná poslední pokus o vytvoření

10.2.2019 v 9:07 | Karma: 31,57 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Politika

Petr Máj

Aby bylo jasno!

Někdy se v diskusi pod článkem najdou až takové výzvy, že je (vzhledem k rozsahu odpovědi), mnohem přijatelnější napsat k nim článek nový.

6.2.2019 v 13:55 | Karma: 29,03 | Přečteno: 545x | Diskuse| Politika

Petr Máj

Venezuela přes kopírák – ale jaký?

Prozatím známe tři: Irácko-Libyjský, Syrský a Ukrajinský. Možná ale má severní impérium pro svého jižního souseda připraven scénář jiný, originální...

5.2.2019 v 8:34 | Karma: 34,49 | Přečteno: 796x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem lékař, vlastně byl jsem...

Seznam rubrik