Bez eura nebudeme na periferii Evropy.

Je skutečně třeba se v zájmu zachování suverenity vyvázat z povinnosti přijmout euro. Koruna je symbolem české státnosti a už jenom proto se jí nesmíme lehkovážně vzdát. 

Proč nejsem příznivcem přijetí eura v České republice?

Přijetí společné evropské měny má bezesporu některé výhody, jako například snadná cenová porovnatelnost, pohodlnější a levnější cestování, odstranění kurzového rizika a snížení transakčních nákladů. Zároveň přijetí eura může přilákat zahraniční investice a v některých případech vede k poklesu úrokových sazeb. A proč teda nejsem příznivcem eura v České republice?

Zásadní problém tkví v tom, že euro je společná měna odlišných ekonomik s odlišnými výkonnostmi a strukturami odvětví, které se často nacházejí v různých ekonomických cyklech.

Vstupem do Eurozóny přijmeme měnovou politiku nastavěnou pro celou Eurozónu. Mezi nevýhody spojené se vstupem do Eurozóny je ztráta nezávislosti v měnové politice, což znamená, že bychom museli přijímat instrukce a kroky Evropské centrální banky. Ztráta nezávislosti má svá rizika v době ekonomických nesnází. Hlavní potíž spočívá v tom, že jednotná měnová politika nikdy nebude vyhovovat domácí ekonomice tak dobře, jako měnová politika prováděna naší národní bankou.

V případě asymetrických šoků, tzn. ekonomického růstu v některých členských zemích a recese v jiných, tak společná monetární politika bude nemohoucí. Nelze provádět expanzivní a restriktivní politiku v jednu chvíli. A jediné řešení je, že silné země musejí dotovat ty, co mají potíže. Vstup do Eurozóny bude znamenat, že národní banka předá do rukou Evropské centrální banky též své pravomoci v dohledu nad zdravím všech českých bank.

Dosavadní zkušenost se zavedením eura je taková, že ekonomicky silné země ve většině případů doplatily na zavedení eura zpomalením hospodářského růstu. Německo od zavedení eura roste nejpomaleji ve své historii. V současné době Eurozóna se v porovnání s ostatními členskými státy EU potýká s vyšší mírou nezaměstnanosti, nižším hospodářským růstem a vyšším veřejným dluhem. Eurozóna je rozštěpená na severní a jižní křídlo. Centrální instituce Evropské unie ignorují hospodářskou, monetární a fiskální nesourodost členských zemí.

Euro od svého počátku byl politický nástroj a nikoliv ekonomický s vidinou vytvoření jednoho evropského superstátu. Je to měna, která je nástrojem centralizace a unifikace. Přijetí eura musí být v členských zemích dobrovolné. Já si nepřeji přijetí eura a jsem pro zachování vlastní suverenity a tím pádem naší české koruny.
Samozřejmě bludem je, že bez eura zůstaneme na periferii Evropy. Nesmysl. Pokud naše zboží bude v požadované kvalitě a budeme cenově konkurenční, tak jej cizinci budou poptávat bez ohledu na to, že naše měna nebude euro.

 

 

Autor: Mansoor Maitah | čtvrtek 11.4.2019 21:18 | karma článku: 37,71 | přečteno: 1228x