Nafta a benzín prudce zdražily. Díky Babišovi.

Od začátku června se povinně přimíchává do nafty 6 % řepkového oleje. Zákon, který to nařizuje, prolobboval den před volbami největší výrobce řepkového oleje, pan Andrej Babiš.

Účet pro spotřebitele = 10 miliard korun

Nafta i benzín v důsledku toho zdražily o dalších 40 haléřů a na ředěnou naftu se ujede zase o něco méně kilometrů.

Zdroj grafu: CCS

Dochází ke stejnému vývoji jako vždy v minulosti, když se navýšil povinný podíl biopaliv.

Každé povinné procento řepky v naftě zdražuje paliva přibližně o třicetník, protože výroba nafty z řepky je násobně dražší než výroba nafty z ropy. Na biopaliva tak již doplácíme cca 1,70 Kč na litru, celkově asi 10 miliard korun ročně.

Účet pro daňové poplatníky = 3 miliardy korun

Nejenže pan Babiš vydělává na tom, že musíme platit drahou naftu. Současně je největším příjemcem dotací v České republice. Pan Andrej Babiš farmaří na 67 tisících hektarech polí, na něž pobírá štědré dotace z kapes daňových poplatníků. Na svých dotovaných polích pěstuje řepku, ze které se povinně musí vyrábět 6 % nafty v České republice. Firmy, jejichž je pan Babiš stoprocentním vlastníkem, na svoji činnost obdržely dotace převyšující 3 miliardy korun.

Tabulka: Dotace pro Babiše

Navos
Lipra
AgroZZN
Obila
Primagra
Proagro
CELKEM

Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond, Obchodní rejstřík

Pan Babiš patří mezi nejbohatší muže v České republice. Dosahuje ročního zisku kolem  10 miliard korun. Není to ale čestný zisk. Je to zisk získaný z dotací a z povinného přimíchávání – jsou to peníze získané na úkor spotřebitelů a daňových poplatníků.

Příští vláda nic nezmění, je Babišova

Myslíte si, že by mohla vznikající vládní koalice zařadit do svého programu zrušení zákona o přimíchávání biopaliv? Těžko. Její hlavní představitelé jsou součástí Babišovy koalice, která umožnila přijetí biopalivového zákona.

Petr Mach

Autor: Petr Mach | pátek 11.6.2010 13:08 | karma článku: 45,11 | přečteno: 13216x