Europropaganda v Irsku za naše peníze

EU zneužívá peníze evropských daňových poplatníků, aby přiměla irské voliče hlasovat pro Lisabonskou smlouvu. Referendum tak nemůžeme považovat za demokratické a legitimní.

Z našich daní odvádí česká vláda každý rok zhruba 2% do Bruselu jako příspěvek do rozpočtu EU (přes 30 miliard korun). Část těchto prostředků EU používá na propagandu.

Letošní rozpočet Evropské unie na propagandu činí přes 90 milionů eur. Z této částky EU vyčlenila na propagaci Lisabonské smlouvy v Irsku 1,8 milionu eur (48 milionů korun – což je hodně na ovlivnění národa o 4,4 milionu lidí. Kampaň se měla dle zadání EU zaměřit především „na mladé lidi do 30 let, ženy a lidi s nižšími příjmy“.  

Kampaň běží nyní v Irsku na plné obrátky. Irská kina vysílají před filmem obhajobu Lisabonské smlouvy a EU jako takové, EU vychvaluje Lisabonskou smlouvu na internetu a deníky obsahují 16-stránkovou prolisabonskou inzerci. V ní EU zavádějícím způsobem straní názorům ve prospěch Lisabonské smlouvy – uvádí polopravdy, zavádějící informace i vyložené nepravdy. Příloha začíná tím, jak po desetiletích válek, které stály miliony životů, máme nyní naštěstí EU. EU prý nyní nemůže fungovat bez Lisabonské smlouvy. Bez Lisabonu prý nelze čelit globální ekonomické recesi. EU a členské státy prý vydají 200 miliard euro na boj s krizí. Schválení Lisabonské smlouvy prý Irům zajistí, že budou mít i nadále v Bruselu svého komisaře (jakoby o něj bez schválení LS měli přijít). Ani slovo o tom, že se zmenší hlasovací váha irského hlasu na polovic, že Irsko ztratí právo veta v mnoha oblastech a že LS umožní Evropské unii přisvojovat si další pravomoci bez ratifikace...

Vzhledem k použití peněz daňových poplatníků na propagování jedné z názorových stran (ve prospěch Lisabonské smlouvy) nemůžeme považovat irské referendum za férové a demokratické. Případné irské ANO by tak neměla Česká republika respektovat. Zmanipulované referendum není možné pokládat za legitimní.

Petr Mach

Autor: Petr Mach | čtvrtek 1.10.2009 16:13 | karma článku: 27,12 | přečteno: 1801x