DPH: Zdraží telecí plecko párky trolejbusy prostě všecko

Vládní koalice se dohodla, že sjednotí daň z přidané hodnoty na 20 procentech. V dolní desetiprocentní sazbě nechá jen syrovou zeleninu, živé ryby, sunar a dia-potraviny.

Zdraží tedy vše ostatní, co dnes nakupujeme se sníženou sazbou DPH:

Zdraží drtivá většina potravin - od rohlíků, přes špagety, mouku, cukr, čokolády po sýry a maso. Dále zdraží léky, plenky, autosedačky, knihy, noviny, časopisy, zdravotní pomůcky od brýlí po invalidní vozíky. Zdraží vodné a stočné, palivové dřevo, dodávky tepla, svoz odpadu, autobusová, železniční i letecká doprava, lyžařské vleky, ubytování od hotelů po domovy důchodců, posilovny, pohřby, divadla, kina, výstavy, muzea, byty a stavební a montážní práce související s bydlením.

Slovy písničky Jarka Nohavici,

Pane prezidente a ještě stěžuju si
že mi podražili pivo jogurty párky i trolejbusy
i poštovní známky i bločky na poznámky
i telecí plecko Řecko i Německo - prostě všecko

Všechny tyto věci zdraží zhruba o 10 %, protože místo současných 10 % nám stát bude brát při každém nákupu 20 %.

Vláda plánuje, že nám tímto způsobem vytáhne z kapes ročně asi 60 miliard korun. Průměrná domácnost státu přilepší asi o 15 tisíc ročně. Vláda říká, že to dělá kvůli důchodové reformě, ale není to pravda.

Ponechání chleba a mléka ve snížené sazbě je směšné. Nikomu se tím nepomůže, nikdo nejí jen chleba a mléko. Stát bude muset zaměstnat nové kontrolory, kteří budou posuzovat co je ještě chleba a co už je houska, co je ještě mléko a co už je jogurt.

Zvýšení DPH prý bude vláda některým lidem kompenzovat. Zvýší sociální dávky, bonusy na děti, a důchody. Celkem o 10 miliard.

Takže se jednak zvýší daně a jednak se zvýší státní přerozdělování: více lidí bude vyplňovat formuláře a žádat o sociální dávky. To je politika, proti které vytrvale protestuji a vůči níž prosazuji alternativu založenou na svobodě volby a snížené byrokracii:

Než zvyšovat daně, považoval bych za rozumnější snižovat výdaje. Kdybychom daně dokonce snížili, na sociálních dávkách a úřednících bychom naopak ušetřili, protože díky nižším daním by méně lidí potřebovalo sociální dávky. Tato vláda ale šetřit neumí a státní dluh nebezpečně roste. Zvýšit DPH je to jediné, co umí.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů označil toto zvyšování daní v nedělní debatě na TV Prima za „svinstvo“. Ministr financí Kalousek mu na to odpověděl, že nejde o „svinstvo“, ale o naplňování jejich předvolebního programu. Asi to měli v programu nějak chytře schované.

Smůla je, že platit vyšší daně budeme muset všichni. I my, kteří jsme je nevolili.

Příští příležitost volit poslance bude ale až v roce 2014. Tak snad jen, že by zákon ještě vrátil sněmovně prezident:

Pane prezidente
vy se poradíte vy to vyřešíte
vy jim ten zákon vrátíte!

Petr Mach

Autor: Petr Mach | středa 2.3.2011 18:53 | karma článku: 41,10 | přečteno: 5191x