Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Darebáctví poslanců s biopalivy

Biopaliva odmítají už i ekologové. Jen naši zlobbovaní poslanci zítra navýší povinné příměsi v benzínu a naftě. Bude nás to stát miliardy korun ve prospěch lobbisty Babiše.

Zítra (ve čtvrtek 27.5.) dojde v 10:30 v Poslanecké sněmovně k nebývalému podrazu na voliče. Poslanci všech stran kromě nfěkolika nezlobbovaých odvážných jedinců pravděpodobně přehlasují na narychlo svolaném jednání veto prezidenta republiky, který Sněmovně vrátil zákon nařizující zvýšení povinného podílu biopaliv v benzínu a naftě.

Hlasování namířené proti všem občanům České republiky zařídí tzv. Babišova koalice – poslanci zlobbovaní Andrejem Babišem, podnikajícím v přimíchávacím biopalivovém byznysu. Biopaliva jsou přitom zlem, které podobně jako solární panely tahá lidem miliardy korun z kapes a přírodě jen škodí.

Není ani pravda, že biopaliva snižují závislost na dovozu fosilních zdrojů. Bez hnojiv vyráběných z dováženého zemního plynu by řepka byla nepoužitelná. Není pravda, že biopaliva omezují globální oteplování. Spalováním biopaliv se koneckonců do ovzduší uvolňuje více CO2 než spalováním minerálních paliv, protože mají vyšší spotřebu. Kromě toho i při výrobě hnojiv a řepkového oleje se do ovzduší uvolňuje více CO2 než při rafinaci ropy.

Jak vám potvrdí jakákoliv automobilka, biopaliva snižují životnost motorů až o 70 % (motory rezavějí, protože biopaliva jsou hydroskopická). Výměny oleje a filtrů u motorů používajících biopaliva musí být třikrát častější. Biopaliva také zvyšují spotřebu až o 8 %, jinými slovy, tankovat se musí častěji a na plnou nádrž se ujede méně kilometrů. Aby toho nebylo málo, biopaliva jsou dražší. Již nyní platíme kvůli přibližně 5% příměsím o korunu na litr navíc. Jen na vyšších cenách pohonných hmot doplácí čeští řidiči do kapes přimíchávačů na 6 miliard korun ročně. To je pro lobbisty jistě částka, o kterou stojí za to bojovat.

Jak můžeme vidět, pro novelu hlasovat i zelený Bursík, který ještě před dvěma roky prohlašoval: „Připouštím jedinou pochybnost -role biopaliv I. generace je omezená a cíl 5,75 procenta se ČR opravdu nemusí podařit splnit. Právě proto, že v roce 2010 biopaliva II. generace ještě k dispozici nebudou a zvyšovat povinné přimíchávání současných biopaliv nad 4,5 procenta bionafty nechceme. Věřím, že to je dost jasné vyjádření zelených.“ Byly to jen kecy před voliči – když dojde na hlasování, hlasuje s ostatními pro Babiše.

Biopaliva jsou zkrátka výhodná jen pro jejich výrobce. Bez rukou zákonodárců by biopaliva neměla nejmenší šanci. Poslanci mají tu moc zvednutím ruky tahat pokradmu peníze z našich kapes a strkat je do kapes mocných zájmových skupin. Jestli JIM to ve čtrvtek vyjde, od června benzín a nafta zdraží o další dvacetník a dohromady zaplatíme o další miliardu v cenách benzínu a nafty navíc.

Média mlčí. Článek na toto téma, které mi původně Mladá fronta dnes slíbila vydat, byl nakonec odmítnut. Čelíme mediální blokádě a poslanci bezostyšně hlasují ve prospěch Babiše, protože spoléhají na to, že se to veřejnost nedozví.

Zvu proto všechny na protest proti přimíchávacímu lobbingu. Jinak to nezastavíme a ti stejní poslanci, kteří jednají v pochybném zájmu, budou opět zvoleni do svých pohodlných křesel.

Pokud ve čtvrtek poslanci prezidenta skutečně přehlasují, zvolme si v pátek poslance, kteří celý tunel s biopalivy co nejdříve zruší.

Petr Mach

Autor: Petr Mach | středa 26.5.2010 13:38 | karma článku: 39,82 | přečteno: 5201x
  • Další články autora

Petr Mach

Dopad koronaviru na ekonomiku

Současná krize s koronavirem a související karanténou má a bude mít dopady na ekonomiku. Zde je stručný nástin toho, co můžeme čekat, pokud jde o ekonomický růst, inflaci, státní finance a kurz měny.

19.3.2020 v 14:15 | Karma: 37,38 | Přečteno: 3976x | Diskuse| Ekonomika

Petr Mach

Kdo financuje převážení migrantů po moři?

Když různé neziskovky vozí do Evropy migranty z Afriky, mají na to peníze mimo jiné i z rozpočtu městské části Praha 5. Díky Pirátům, kteří v této městské části vyhráli volby a začali úřadovat.

22.7.2019 v 8:17 | Karma: 47,35 | Přečteno: 9617x | Diskuse| Politika

Petr Mach

Vyššími daněmi k zářným zítřkům

Zatímco se politici navenek hašteří o tom, kdo a jak má právo či povinnost odvolat ministra, probíhá největší zvýšení daní za posledních deset let. Přečetl jsem vládní návrhy za vás a tohle na vás dopadne:

13.7.2019 v 8:35 | Karma: 47,96 | Přečteno: 15152x | Diskuse| Ekonomika

Petr Mach

Evropě hoří půda pod nohama, ale EU má čas zakazovat brčka

Útoky v Evropě spojené se zbabranou migrací neustávají. EU dál tápe, není schopná problémy řešit. Komise a europarlament ale mají čas, aby z pohodlí svých křesel zakazovali lidem používat brčka.

6.12.2018 v 6:53 | Karma: 47,05 | Přečteno: 10448x | Diskuse| Politika

Petr Mach

Jak probíhá manipulace u volebních průzkumů

Často se mluví o tom, že předvolební průzkumy můžou být ovlivněné, zaplacené, že jsou jen dalším marketingovým nástrojem k ovlivnění voličů spíš než nestranným zjištěním názorů. Teď máme jeden důkaz k tomuto tvrzení.

13.9.2018 v 17:14 | Karma: 45,80 | Přečteno: 6605x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7761x
Petr Mach. Ekonom a politik. Vysokoškolský učitel. Lídr kandidátky koalice SPD a Trikolory pro volby do Evropského parlamentu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky