Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rozklížená Slavia. Jak dlouho se bude trápit?

Fakta jsou nemilosrdná: pět zápasů – čtyři porážky. To je vizitka posledních vystoupení fotbalistů Slavie. Pohled na uplynulé tři mače je ještě drsnější: tři prohry, ani jeden vstřelený gól.

Jsou to dva tři roky, kdy slávisté vypouštěli do světa, že chtějí být evropským mužstvem, a v jednu chvíli se zdálo, že jím začínají být. To bylo ale v době, kdy Evropu – ovšem v docela jiném složení než dnes – fascinovali výkony proti Barceloně, Interu Milán nebo Dortmundu, kdy poráželi mužstva jako Leverkusen, Leicester City nebo Glasgow Rangers. Zapomeňte! Teď jsou v Evropské konferenční lize na pokraji vyřazení ve skupině, kde mají Kluž, Sivasspor a kosovské Ballkani. Ve skupině, která měla jediného favorita, a sice sešívané. Dokonce se před sezonou vyskytly odvážné hlasy, že by Slavia mohla celou soutěž, jejíž finále se odehraje právě v Edenu, vyhrát!

Přečetl jsem si teď v některých médiích komentáře odborníků a novinářů po dvou porážkách od urputně bránící Kluže, jíž nebyla Slavia za 180 minut schopna vstřelit jediný gól, zato předvedla několik odstrašujících kiksů v obraně. Našel jsem v nich to, co tvrdím už delší čas, ale co média pod dojmem vysokých výher červenobílých v lize nad mužstvy, která ztrácela bobky už padesát kilometrů před Prahou, z naivity nebo z povrchnosti přehlížela.

Slavia nemá kvalitní osu mužstva. Stopeři jsou hrozní, ve středu hřiště není dirigent a v útoku chybí střelec. Chcete-li mě chytat za slovo, že Tecl dosáhl na podzim už devíti gólů, tak se podívejte, komu je vstřelil. V Evropské konferenční lize nedal jediný, totéž v ligových zápasech s rovnocennými soupeři jako Plzeň, Hradec Králové, Olomouc nebo Slovácko. To není útočník mezinárodních kvalit. Má prý pozitivní vliv na kabinu. Kam ten jeho vliv teď slávistickou cizineckou legii vede?

Jurečka přišel v létě do Edenu jako renomovaný střelec – kde je mu dneska konec? Že byl zraněný? Proč byl zraněný, když ještě skoro nic neodehrál? Podobné to bylo před rokem s Krmenčíkem, kterého Slavia naprosto zlikvidovala. Proč má pořád tak velkou marodku? Fila oblékl před půl rokem červenobílý dres jako velký talent, dnes je odstrčený na hostování do Teplic. Proč nedostal víc příležitostí? Ze Schranze udělali ve Slavii křídlo nebo pravého obránce, ale i tak patřil k oporám mužstva, což dokazuje jeho herní kvality a psychickou odolnost. Teď je bohužel zraněný a jeho důraz mužstvu velice chybí.

Ještě dlouho budou slávisté vzpomínat na playmakera Staciua, kterému v zimě umožnili přestup do Číny. To byla chyba. Dokud nemáte jiného, kvalitou srovnatelného dirigenta hry, nemůžete – chcete-li být evropským mužstvem – takového cenného hráče uvolnit. Domnívat se, že jeho roli převezme někdo jako Traoré, Ševčík nebo Provod, bylo naprosto naivní. Nikdo z nich se přehledem, důvtipem, kopací technikou rumunskému špílmachrovi ani nepřibližuje. Bez něj je hra Slavie jednotvárná, místy až nudná a hlavně neproduktivní. Dnes už není problém se jako fyzicky zdatný soupeř na mužstvo z Edenu připravit, protože vás nemá čím překvapit. Snad své fanoušky jedině tím, jaké vyložené gólové šance dokáže trestuhodně spálit…

Červenobílí často inkasují góly ze standardních situací, naopak těch útočných nevyužívají. To se jim v minulosti nestávalo, naopak (ovšem s Delim, Ngadeuem a Součkem) to bývala jejich parádní disciplina. Stopeři Ousou a Kačaraba hrají netakticky, nemají herní odhad, a proto často chybují. Stálé omílání trenéra Trpišovského, že se musí zlepšit, je k ničemu, když v praxi to vypadá naopak. Proč jdou standardky Plzni a nedaří se Slavii? Na to ať se zeptá Trpišovský sám sebe, nejspíš bude chyba v taktické přípravě. V Edenu si hodně slibovali od příchodu vysokého stopera Santose, ale ten překvapivě často selhával, pravděpodobně vinou lehkomyslnosti, a tak na několik zápasů vypadl ze sestavy. V Plzni si u něj na nic podobného nestěžovali – proč tedy právě ve Slavii?

Ale nechybují jen stopeři: v Kluži hrozilo nebezpečí, dokonce i gólové, od protivníků, které při rohových kopech hlídali Tecl a Oscar, tedy hráči menšího vzrůstu. Je ovšem nepochopitelné, proč v kritických okamžicích zůstávali jako přilepení k trávníku, vůbec nevyskočili. Zato Olayinka si vyskočil až běda: ve skrumáži vystřihl nůžky a zavinil penaltu! Může tohle udělat soudný člověk? A pak na druhé straně ukopne míč Lingrovi v situaci, která konečně mohla vést ke gólu!

Ještě před nedávnem by asi nikdo ani nepomyslel na zpochybňování Trpišovského pozice ve Slavii. Teď na sociálních sítích někteří fandové už volají po jeho odchodu. To se lehko napíše, ale kde vzít v Česku lepšího trenéra? Uvidíme, jak dopadne celá podzimní sezona. Slavia potřebuje vyhrát derby, aby se chytla a zvedla si sebevědomí. Potřebuje pak v konferenční lize porazit Ballkani a Sivasspor, aby mohla aspoň doufat v postupovou skulinu. Pokud se jí to nepodaří, přes zimu můžeme v Edenu očekávat revoluci.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Macho | sobota 15.10.2022 19:47 | karma článku: 26,57 | přečteno: 2076x
  • Další články autora

Milan Macho

Jak Sparta doklopýtala k titulu mistra

Sparťané se radují, slávisté závidí a utěšují se, že jejich mužstvo je lepší, což dokázalo ve vzájemných zápasech. Fotbalová Sparta se po devíti letech své závisti konečně dočkala titulu mistra. Tak trochu k němu doklopýtala.

25.5.2023 v 18:48 | Karma: 13,65 | Přečteno: 364x | Diskuse| Sport

Milan Macho

V derby trapná Sparta míří za titulem mistra

Fotbalová Sparta má po výhře 3:2 v derby a před posledními třemi ligovými zápasy pětibodový náskok na Slavií, a třebaže byla v sobotním utkání po herní stránce trapná, mistrovský titul jí už patrně neunikne.

13.5.2023 v 22:32 | Karma: 16,59 | Přečteno: 559x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Jak Slavia dobyla Letnou

Taktický plán byl jasný: nedovolit Spartě rozvinout kombinační hru, jednoduchými akcemi rozklížit její obranu a vstřelit jeden dva góly. To se Slavii stoprocentně podařilo, a proto znovu dobyla Letnou.

4.5.2023 v 19:51 | Karma: 13,78 | Přečteno: 300x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Derby: Sparta získala se štěstím remízu

Před sobotním fotbalovým derby Sparta – Slavia hrálo všechno do not sparťanům: jejich výborné jarní výsledky, herní pohoda, marodka soupeře a domácí prostředí. Přesto byli nakonec šťastní za nerozhodný výsledek 3:3.

16.4.2023 v 20:11 | Karma: 10,99 | Přečteno: 241x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Lesk a bída nároďáku

Pouhé tři dny trval pocit euforie po vítězství fotbalového národního mužstva nad Polskem. Po pondělním trapném výkonu v Moldavsku už zase stojíme pevně na matičce zemi.

28.3.2023 v 12:50 | Karma: 17,33 | Přečteno: 415x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

„Co tým předvádí, je neskutečné.“ Hokejisté bojují o zlato, Staromák je plný

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  20:21

Česko v neděli zažívá hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

ANALÝZA: Boj s korupční chobotnicí. Kyjev vede dvě války, s Rusy a úplatky

26. května 2024

Premium Na frontě je jasným nepřítelem Rusko, v Kyjevě úplatkářství. Ukrajinské vedení se tak chtě nechtě...

Programátoři z Úřadu práce. Kvalifikaci změnilo 15 tisíc lidí, chválí si jeho šéf

26. května 2024  19:20

Zvýšit svou kvalifikaci nebo se naučit úplně nový obor. Úřad práce má projekt za více než 5 miliard...

Útočník v metru ve francouzském Lyonu zranil nožem čtyři lidi

26. května 2024  17:33,  aktualizováno  18:31

Čtyři lidé utrpěli zranění při útoku nožem v metru ve francouzském městě Lyon. Policie zadržela...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,25
  • Průměrná čtenost 1512x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik